Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 13:29

Družine z vsega sveta prihodnji teden na Irsko

Čez teden dni se bo v Dublinu na Irskem začel kongres družin, že večer pred tem pa bo slovesno odprtje Svetovnega srečanja družin. V soboto in nedeljo se bo družinam z vsega sveta pridružil tudi papež Frančišek.


Se Turčija usmerja h Kitajski in Rusiji?

ZDA z današnjim dnem uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Carine na jeklo bodo po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. S tem želi ameriški predsednik Donald Trump pritisniti na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave. Oblasti v Turčiji sicer napovedujejo, da bodo nove zaveznike iskale v Rusiji in Kitajski.


Papež mladim: Delajte dobro

Več kot petdeset tisoč mladih se je po navedbah Radia Vatikan udeležilo sv. maše, ki jo je na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval predsednik italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti. Malo pred dvanajsto uro se je med njimi pojavil tudi papež Frančišek in se številnim približal v papa-mobilu. Mladim, ki so že v soboto v Rim priromali skupaj s svojimi škofi in duhovniki z vseh koncev Italije, se je zahvalil za njihovo navdušenje in pričevanje vere, ki sta preplavila vse večno mesto. Srečanje je v Italiji del neposredne priprave na jesensko škofovsko sinodo o mladih.


Skrhani odnosi med Kanado in Saudovo Arabijo - kdo kaže mišice?

Odnosi med Kanado in Saudovo Arabijo so na preizkušnji. Kanada je namreč pred kratkim zahtevala izpustitev prijetih aktivistov za človekove pravice v Saudovi Arabiji in s tem razjezila Rijad. Ta je že izgnal kanadskega veleposlanika, izključil možnost mediacije in začel uvajati nekatere kazenske ukrepe. Ottava se ne namerava opravičiti.


V ZDA razgrnili načrt za ustanovitev vesoljskih sil do leta 2020

Predsednik ZDA Donald Trump je pred časom omenil idejo o vesoljskih silah. Prepričan je, da njihovo ustanovitev narekujejo vse večje grožnje Rusije in Kitajske. Želi tudi, da bi njegova država ohranila prevlado, zato je ministrstvu za obrambo sredi junija naložil, naj sproži ustrezne postopke. Podpredsednik ZDA Mike Pence je v Pentagonu sporočil, da bi bila šesta veja oboroženih sil lahko oblikovana do leta 2020. Načrte mora potrditi še kongres.


Stavka Ryanairovih pilotov povzroča težave v letalskem prometu na stari celini

Letalski promet na stari celini je precej ohromila tudi stavka pilotov nizkocenovnega prevoznika Ryanair v Nemčiji in Belgiji ter na Irskem, Švedskem in Nizozemskem. Odpovedanih je 400 letov, v zagati se je znašlo približno 55.000 potnikov.


Evropska unija z rekordno operacijo ob gašenju požarov na Švedskem

Številne članice Evropske unije se soočajo s požari. Na jugu stare celine v tem času niso neobičajen pojav, o njih poročamo vsako leto, enkrat so manj, drugič bolj obsežni. A to poletje se z visokimi temperaturami in suhim vremenom sooča tudi sever, v marsikateri državi tega dela so ognjeni zublji povzročili obilico težav. Pri tem je močno izstopala Švedska, ki ji je na pomoč priskočila Evropska komisija. V tem tednu jo je obiskal tudi njen član Hristos Stilianides, ki je zadolžen za človekoljubno pomoč in krizno upravljanje.


Strašljiva statistika evtanazije v Belgiji

V Belgiji še vedno narašča število primerov evtanazije, poroča spletni portal tednika Družina, ki navaja podatke iz dvoletnega poročila Zvezne komisije za nadzor in ocenjevanje evtanazije. Lani je v Belgiji z zdravniško pomočjo umrlo 2309 ljudi, kar je 13 odstotkov več kot pred dvema letoma, ko je bilo takšnih primerov 2028.


Na stari celini zaradi suše najhujša kriza z zelenjavo v zadnjih 40 letih

Stara celina večinoma ostaja v primežu vročine, čeprav se morda v kratkem le obeta ohladitev. Ekstremna suša, ki ji še ni videti konca, je povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v Evropski uniji v zadnjih 40 letih. Še posebej je prizadela Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Veliko Britanijo, Madžarsko in Poljsko. Na nevzdržne razmere že tedne opozarjajo kmetje v posameznih članicah povezave. Z nekaj ukrepi jim na pomoč hiti Evropska komisija.


Irak in Vatikan v prizadevanju za ustavitev izseljevanja kristjanov

Iraška vlada si bo skupaj z Vatikanom prizadevala za ustavitev izseljevanja kristjanov iz Iraka. Tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva je dejal, da so kristjani pristni sestavni del iraškega naroda. »Zadovoljni smo z njihovo prisotnostjo in jim nameravamo nuditi zaščito,« je povedal za arabske medije.


Novejše novice | Starejše novice