Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:04

Bo manjšina dobila svoje mesto v Rimu?

V Italiji prihaja do sprememb ustave. Tako se bo zmanjšalo število parlamentarcev v Rimu. Slovenska manjšina si prizadeva zagotoviti svoje mesto v senatu in poslanski zbornici. Slovenska senatorka Tatjana Rojc je zato v četrtek vložila tri amandmaje, stranka Slovenska skupnost (SSk) pa dva preko Južnotirolske ljudske stranke (SVP). Svet slovenskih organizacij (SSO) pravi, da je zdaj enkratna priložnost za zagotovoljeno zastopstvo v italijanskem parlamentu. Njegovo sporočilo objavljamo v celoti.


40. Tischlerjeva nagrada

Krščanska kulturna zveza KKZ in Narodni svet koroških Slovencev NSKS sta v petek, 25. januarja 2019, podelila letošnjo najvišjo nagrado rojakov na severni strani Karavank. Prejel jo je dolgoletni predsednik KKZ dr. Janko Zerzer (1935) za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju.


Rojstvo novih domovin v Cerknici

V knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici bodo danes odprli razstavo Rojstvo novih domovin. Na njej je prikazana bogata ustvarjalnost Slovencev v begunskih taboriščih po drugi svetovni vojni v Italiji in Avstriji. Gre za potujočo razstavo, ki sta jo pripravili Narodna in univerzitetna knjižnica in Rafaelova družba.


Da bi mladi ostali in gojili kulturo in jezik

Slovenci iz Posočja in Videmske pokrajine so se v soboto, 19. januarja 2019, srečali na tradicionalnem novoletnem srečanju v Tolminu. Tokratno je bilo 49. po vrsti. Pred osrednjimi kulturnim dogodkom je potekal delovni posvet županov in predstavnikov raznih ustanov z obeh strani meje. Gujonovo priznanje je tokrat odšlo v Čedad.


Govorniški natečaj 2019

Ob podelitvi letošnje Tischlerjeve nagrade bodo podeljene nagrade Govorniškega natečaja 2019, ki ga razpisujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. V ponedeljek je potekalo zaključno tekmovanje.


(Ne)vidna Koroška

Prvi konec tedna v novem letu je že tradicionalno rezerviran za novoletno srečanje v Tinjah. Pripravljata ga tamkajšnji Katoliški dom prosvete Sodalitas in združenje katoliških izobražence pri Katoliški akciji v Celovcu. Med organizatorji letošnjega, ki je potekal v soboto in nedeljo, 5. in 6. januarja, je tudi Kulturno društvo Mohorjan iz Prevalj. Geslo letošnjega Duh ne pozna meja se že navezuje na obletnico plebiscita prihodnje leto.


Iskanje Jezusa ni enkrat zaključena stvar

O praznovanju božičnih praznikov med rojaki, ki se združujejo v t.i. Ameriških Brezjah, v Lemontu pri Chicagu, smo se pogovarjali s tamkajšnjim slovenskim župnikom, frančiškanom p. Metodom Ogorevcem.


Umrl je Marijan Eiletz

V Buenos Airesu je v ponedeljek, 7. januarja 2019, v 92. letu starosti umrl arhitekt, pisatelj in urednik Marjan Eiletz, so sporočili iz Izseljenskega društva Slovenija v svetu.


Božič v Buenos Airesu

Božični prazniki so lepo in doživeto potekali med našimi rojaki v argentinski prestolnici. Že v adventnem in sedaj v božičnem času so imeli možnost udeležiti se različnih božičnih koncertov, v Slomškovem domu so pripravili žive jaslice, za silvestrovo je bilo praznovanje na Slovenski pristavi. Več nam je povedala Maja Podržaj.


56. Dan emigranta v Čedadu

Krovni organizaciji naše manjšine v Italiji sta tudi letos na praznik Gospodovega razglašenja pripravili prireditev, na kateri je bilo v ospredju življenje Slovencev iz Beneške Slovenije, Rezije in Kanalske doline. Rešitev za oživitev območja je prenova gospodarstva, povezovanje s Slovenijo in več rojstev.


Novejše novice | Starejše novice