Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 22:07

Dan državnosti v Buenos Airesu

V cerkvi Marije Pomagaj v Slovenski hiši v Buenos Airesu v Argentini je bilo v soboto, 16. junija 2018, praznovanje dneva slovenske državnosti in slovo od maturantov, skupine Rast 47.


Novice iz Frankfurta

Romanje v Maria Sternbach, maša narodov in jezikov, telovska procesija, prvo obhajilo - vse to je bogatilo življenje naših rojakov v Frankfurtu v zadnjem času.


Slovo od p. Valerijana Jenka

Slovenski frančiškani se danes poslavljajo od sobrata p. Valerijana Jenka, ki je umrl v petek, 15. junija, v 93. letu starosti v Ljubljani. Kot je večkrat povedal, mu ni bilo dano, da bi kot duhovnik deloval v domačih krajih, zato pa je več kot šestdeset let daroval svojim rojakom v Združenih državah Amerike in v Avstraliji, za kar je Bogu nadvse hvaležen. Po pogrebni maši v cerkvi Vseh Svetih na ljubljanskih Žalah ga bodo pokopali na frančiškanskem delu pokopališča.


Spominska proslava 2018

Po Svobodni Sloveniji, tedniku Slovencev v Argentini, povzemamo zapis o Spominski proslavi, ki jo je v čast žrtvam vojne in komunistične revolucije na Slovenskem v nedeljo, 3. junija, pripravila Zedinjena Slovenija.


V goste prihaja zbor rojakov iz Mendoze

V prihodnjih dneh bo Slovenski pevski zbor iz Mendoze v Argentini, ki letos praznuje 70-letnico delovanja, pripotoval na gostovanje v Slovenijo in Koroško.


Želja po srečanju s premierjem in ministrom

Predsednika krovnih organizacij naše manjšine v Italiji Walter Bandelj (Svet slovenskih organizacij) in Rudi Pavšič (Slovenska kulturno-gospodarska zveza) se želita srečati z novim italijanskim premierjem Contejem in z notranjim ministrom Salvinijem, izhaja iz pisem, ki sta ju organizaciji poslali v Rim.


Novice iz Clevelanda

Tudi rojaki v Clevelandu so glasovali na volitvah v državni zbor v Ljubljani, učbenik slovenskega jezika dosegljiv v zvočni obliki, večer slovenskih krščanskih izročil, prvi piknik na Pristavi ... Pestro je dogajanje v Ameriški Ljubljani. Spoznavamo ga s pomočjo našega sodelavca.


V Buenos Airesu 11 % neveljavnih glasovnic

Na predčasnih državnozborskih volitvah so sodelovali tudi naši rojaki iz Argentine. Lahko so glasovali po pošti ali pa na veleposlaništvu v Buenos Airesu. Posebnost teh volitev so bile neveljavne glasovnice. Je težava v pomankljivost sistema ali v slabih navodilih? Če je volivec na prazno glasovnico vpisal ime kandidata, je tvegal, da je njegov glas neveljaven. Objavljamo zapis Mariane Poznič za tednik Svobodna Slovenija iz Argentine.


Prvo sveto obhajilo in birma v Hamiltonu

V nedeljo, 28. maja 2018, je bilo v slovenski župniji svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi zopet slovesno. Osem otrok je prejelo sv. obhajilo in osem mladih je po rokah hamiltonskega škofa v pokoju, Anthonyja F. Tonnosa, prejelo zakrament sv. birme.


Posebna poštna znamka ob jubileju v Kew-ju

Slovenska cerkev svetih bratov Cirila in Metoda v Kew-ju v Melbournu letos obeležuje zlati jubilej blagoslovitve. Osrednje praznovanje bo oktobra, ko bo rojake obiskal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Pošta Avstralije pa je že izdala posebno znamko ob jubileju.


Novejše novice | Starejše novice