Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 04:52

Uskladili datumue za več kot sto prireditev

Predstavniki slovenskih organizacij Južnega Ontaria v Kanadi so na jesenskem sestanku uskladili večino datumov za okrog 100 prireditev, ki se bodo odvijale v letu 2019 na njihovem območju, prav tako so potrdili koordinatorja za prihodnje leto.


Skupno prizadevanje za razvoj Benečije

Skupno prizadevanje je ključ za razvoj Benečije, da bi beneškim rojakom zagotovili osnovna sredstva za normalno življenje v dolinah pod Matajurjem. Za dosego tega cilja imajo glavno vlogo občine, ki pa potrebujejo sodelovanje ostalih dejavnikov, ki delujejo na področju gospodarstva, politike in civilne družbe. Posebnega pomena je prisotnost slovenskih organizacij, ki z razvejano mrežo društev skrbijo, da se ohranja pomembna kulturna dediščina.


Zlati jubilej slovenske cerkve v Melbournu

Rojaki v Melbournu so preteklo nedeljo praznovali zlati jubilej slovenske cerkve sv. Cirila in Metoda. Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se v Avstraliji mudi s frančiškanskim provincialom p. Marjanom Čudnom. Nedeljska slovesnost je bila zahvala za preteklost, veselje sedanjosti in priprošnja za prihodnost ter vrhunec praznovanja slovenskega občestva, na katerega so se pripravljali vse leto z duhovnimi in kulturnimi dogodki, mašami, obiski, obnovami ter drugim delom.


18. Koroški kulturni dnevi na Primorskem

S srečanjem glasbenih šol se danes začnejo letošnji Koroški kulturni dnevi na Primorskem. Rojaki z avstrijske Koroške bodo Slovencem v Kanalski dolini, na Goriškem in Tržaškem posredovali prerez svoje kulturne dejavnosti. Na sporedu bodo lutkovne in gledališke predstave, predstavitev publikacij, recital Krst pri Savici, razstava Izidorja Sterna in srečanje mladinskih zborov.


Praznovanje 45-letnice cerkve v Sydneyju

V nedeljo, 14. oktobra 2018, so rojaki v Sydneyju praznovali 45-letico blagoslovitve slovenske cerkve sv. Rafaela v Merrylands. Ob obletnici jih je obiskal ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore skupaj s frančiškanskim provincialom patrom Marjanom Čudnom.


Neisserju Einspielerjeva nagrada

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) bosta letošnjo Einspielerjevo nagrado podelila pravniku in bivšemu drugemu predsedniku avstrijskega državnega zbora dr. Heinrichu Neisserju.


60. romanje v Kevelaer

Slovenski rojaki smo se že 60-tič zbrali na našem tradicionalnem romanju v Kevelaer. Ob tej priložnosti je bil med nami murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je ravnatelj pastoralnega dela med Slovenci v zamejstvu po svetu.


Arhiv bogatejši za zbirko avstralskih rojakov

Zgodovinski arhiv za slovenske Avstralce – Novi Južni Wales je Arhivu Republike Slovenije podaril bogat arhiv slovenske izseljenske skupnosti v Avstraliji. Darilno pogodbo je podpisal direktor Arhiva dr. Bojan Cvelfar v navzočnosti ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.


Krst pri Savici Janka Krištofa v Ljubljani

Recital Krst pri Savici Franceta Prešerna v izvedbi duhovnika z avstrijske Koroške Janka Krištofa, ob glasbeni spremljavi Tonča Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja bo danes uprizorjen v Antonovem domu na ljubljanskem Viču.


125. obletnica župnije Svetega Vida

Bil je praznični dan v Clevelandu, ko je župnija Svetega Vida obhajala 125. obletnico ustanovitve.


Novejše novice | Starejše novice