Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 23:03

V goste prihaja zbor rojakov iz Mendoze

SPZ Mendoza
Foto © SPZ Mendoza

V prihodnjih dneh bo Slovenski pevski zbor iz Mendoze v Argentini, ki letos praznuje 70-letnico delovanja, pripotoval na gostovanje v Slovenijo in Koroško.

Slovenski povojni izseljenci so se v Mendozi naselili večinoma že leta 1948. Mnogi izmed njih so že v avstrijskih begunskih taboriščih peli v zborih. Njihovo navdušenje za slovensko pesem v izseljenstvu ni zamrlo, kmalu po selitvi so s profesorjem Božidarjem Bajukom oblikovali prvi slovenski pevski zbor v Mendozi. Prvič so skupaj nastopili za Božič leta 1948. Zbor je nastopal po raznih krajih širom Argentine, med drugim v Barilochah, Rosariu, Buenos Airesu, San Luisu, Ríu Cuarto in Mini Clavero; dvakrat pa je gostoval po Sloveniji in Avstriji.

Leta 2006 je Argentinska krovna organizacija za zborovske dejavnosti (OFADAC) zboru podelila nagrado Premio a la Trayectoria Honorable, Častni senat Argentine pa priznanje Diploma de Honor.

Slovenski pevski zbor iz Mendoze je zbor z najdaljšo tradicijo neprekinjenega delovanja v Mendozi.

Od leta 2000 je njegov umetniški vodja Diego Bosquet.

Program koncertov

Sobota, 16. 6., ob 19. uri, Dobrodošli doma, muzej v Brežicah

Nedelja, 17. 6., ob 10. uri sv. maša in koncert v župniji Vstalega Odrešenika v Senovem

ob 20. uri koncert v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah (pred koncertom zbora Perpetuum Jazzile)

Torek, 19. 6., ob 19.30 koncert v župnijski cerkvi Sv. Simona in Juda Tadeja v Črnučah

Četrtek, 21. 6., ob 18. uri koncert na Slovenski gimnaziji v Celovcu

Petek, 22. 6., ob 20.30 koncert v župnijski dvorani v Štandrežu

Sobota, 23. 6., ob 17. uri sv. maša in koncert v baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori

ob 20. uri koncert v Tolminskem Lomu (Turistična kmetija Široko)

Ponedeljek, 25. 6., ob 12. uri sv. maša na Blejskem otoku z MPZ Seniorjev Glasbene matice

Nedelja, 1. 7., ob 9. uri sv. maša in nastop na 25. Taboru Slovencev po svetu, Ljubljana - Šentvid

Gostovanje poteka v organizaciji Izseljenskega društva Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstu in po svetu.

Slovenski pevski zbor iz Mendoze
Slovenski pevski zbor iz Mendoze

Poslovilni koncert in 70-letnica pevskega zbora

V soboto, 2. junija, so pevci v Slovenskem domu v Mendozi pripravili »Poslovilni koncert«. Božidar Bajuk je dogajanje povzel za Svobodno Slovenijo.

Nastop je bil posvečen tudi 70. obletnici rojstva zbora v Mendozi. Nastal je na sveti večer leta 1948 s petjem božičnih pesmi. Danes je zbor v Mendozi priznan kot prva in najstarejša pevska skupina, ki neprekinjeno prepeva večglasno in se prenavlja z mladimi pevci, s potomci ustanoviteljev, naših staršev in prednikov.

V skupnosti in na koncertu nas je bilo navzočih kar nekaj rojakov, ki smo obujali spomine prvih korakov takratne skupnosti. V blisku smo preleteli 70 let življenja, spoznali razvoj ki z optimizmom sprejema dinamiko časa in vrednoti vztrajnost in trud dolgega obdobja.

Spominjamo se prvih skrbi, domotožja, organizacijo skupnosti, skrbi za vzgojo mladine, za skupno versko življenje, vse prepojeno z ljubeznijo do domovine in zaupanjem v božjo previdnost. Danes spremljamo pevce, večina so potomci prvih beguncev. Poslavljamo se od njih pred potovanjem v Slovenijo z željo, da veseli prikažejo kako gojimo narodne vrednote, slovensko in argentinsko pesem v Mendozi.

Mag. Diego Bosquet vodi pevski zbor z izrednim navdušenjem za slovenstvo in našo pesem, pri vokalizaciji mu pomaga Mariana Ruiz Díaz. Pevovodja nam je razložil smisel obeh delov pevskega nastopa, ki sta tudi predvidena za gostovanje. Prvi del je posvečen slovenski pesmi in na željo prejeto iz Slovenije, vključuje pesmi izseljenskih glasbenikov. Živeli in delali so v Argentini, njihova dela niso poznana v domovini in bolj malo v Argentini.

Zbor je obletnico proslavil z zbranim in preciznim petjem. Skrbne vaje z mislijo na potovanju so bile razvidne. Navdušeni in prepričani bodočega uspeha na gostovanju pri rojakih smo ponovno ploskali in tako poslovili naše pevce. Pozno v noč smo pri pogrnjenih mizah kramljali, pokušali dobre empanade in napili pevcem z mendoško kapljico!

Več

Ne spreglejte: