Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:28

Novice iz Clevelanda

0:00
0:00
Telovo 2018 v Clevelandu
Foto © Tone Ovsenik

Tudi rojaki v Clevelandu so glasovali na volitvah v državni zbor v Ljubljani, učbenik slovenskega jezika dosegljiv v zvočni obliki, večer slovenskih krščanskih izročil, prvi piknik na Pristavi ... Pestro je dogajanje v Ameriški Ljubljani. Spoznavamo ga s pomočjo našega sodelavca.

Parlamentarne volitve so za nami in udeležba rojakov v Clevelandu je bila kar razveseljiva. Prišlo je na volišče nekaj več ljudi kot na prejšnje volitve. Velika večina volivcev v našem mestu je dala svoj glas SDS-u. Vsi se pa sedaj sprašujemo, ali bo Janez Janša lahko sestavil vlado in potem ne bodo potrebne ponovne. Zanimivo pa je, da je Janševa SDS zmagala z več glasov kot vse tri vladne stranke skupaj. V prejšnjih časih bi človek mislil, po razočaranjih pred leti, da bi se SDS lahko priborila na sam vrh, kot se je zgodilo v nedeljo, dvomljivo, nerazumljivo, po vseh podtikanjih in zmišljivosti, a številke to pot govorijo drugače. Upajmo, da bo Janša lahko postavil vlado in kot se je izjavil sam, bo vladala za pravičnost in za dobro vseh državljank in državljanom. Čas bi že bil po 27-ih letih takozvane demokratične Slovenije.

Telovo med našimi rojaki v Clevelandu
Telovo med našimi rojaki v Clevelandu

Naš neutrudljivi raziskovalec in pospeševalec vse kar je slovenskega, dr. Edi Gobec, je pred dnevi naznanil, da je slovenski učbenik slovenskega jezika, ki sta ga pred leti sestavili njegova soproga Milena in njena sestra Breda Lončar in uredil njegovo Slovensko raziskovalno središče, končno tudi dosegljivo v zvočni obliki. Tako je mogoče se učiti slovenskega jezika v pismeni obliki in istočasno je možnost to tudi poslušati in ujeti pravo izgovarjavo. To seveda omogoča današnja tehnika, ki v letih nastajanja tega učbenika ni bila realnost.

V sredo, 23. maja, smo se rojaki zbrali ob kapelici Lurške Matere Božje ob 19:00 uri z molitvijo rožnega venca, svete maše, pete litanije Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim. Ta vsakoletni večer molitve je kot posledica obljube narejene na evharističnem kongresu v Philadelphiji leta 1976. To vsakoletno shajanje v molitvi in pobožnosti Marije Pomagaj naj se obdrži in naj bo pomemben del, kdo smo mi kot Slovenski Amerikanci.

Člani kluba upokojencev Slovenske pristave so se zapeljali na pristavske prostore v sredo, 23. maja in očistili in uredili Pristavo za novo sezono. Po trdem delu so imeli sestanek in se okrepčali z malico in kapljico. Pristava je bila pa pripravljena za prve goste in za prvi piknik, ki se je odvijal v nedeljo, 27. maja. Bil je lep sončen dan ki je privabil ljudi, le da bi človek želel večji obisk, a je to bil vikend, ko imajo ljudje svoje obveznosti doma z graduacijami in podobno. Lepši obisk je pa pričakovati prav danes, ko ima svoj vsakoletni piknik Slovenska šola Marije Vnebovzete. Župnik Kumše bo daroval sveto mašo in potem bo na voljo kosilo in sledi ji plesna zabava in igrice za šolsko mladino.

Telovo 2018 pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu
Telovo 2018 pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu

Praznik Gospodovega Vnebohoda smo v Ameriki praznovali na nedeljo, 13. maja in tudi binkošti smo praznovali v nedeljo, 20. maja. Sveta Trojica je bila zaznamovana zadnjo nedeljo v maju. Preteklo nedeljo je bil pa praznik Svetega rešnjega telesa in krvi. Na ta dan se odvijajo po nekaterih župnijah procesije. Temu smo bili priča tudi v župniji Marije Vnebovzete, kjer je župnik Kumše vodil procesijo po ulicah okrog cerkve. Lepo je bilo videti tudi nekaj vernikov, ki so si nadeli narodne noše in s tem polepšali praznik.

Župnija svetega Vida letos praznuje 125 let ustanovitve. Planiranih je nekaj slavnostnih dogodkov. Prvi od teh je bil 10. maja, ko se v naši deželi spomnimo svojih mater in starih mam z materinskim dnem. Med slovensko sveto mašo se je župnik Božnar posebno spomnil vseh slavljenk in po maši smo se zbrali v dvorani pod cerkvijo in počastili naše mamice z torto in prigrizkom. Poseben bo tudi letos župnijski piknik na Pristavi ob slavljenju obletnice in še marsikaj je na obzorju za praznovanje obletnice.

Prihodnjo nedeljo, ko slavimo očetovski dan, se bomo zbrali ob kapelici Marije Pomagaj na Slovenski pristavi in se med mašo spomnili vseh naših hrabrih mladih fantov, ki so darovali svoje mlado življenje za Boga, narod in domovino. Mnogi od teh junakov nimajo niti svojega groba, saj so bili številčno pomorjeni po raznih krajih domovine in njih trupla ležijo v nemarkiranih jamah in jaških širom Slovenije. Po tolikih letih bi se spodobilo, da se tudi to uredi v naši »demokratični« Sloveniji.

Med telovsko procesijo v Clevelandu
Med telovsko procesijo v Clevelandu

Čaka nas pa tudi dan ko bomo rekli: »Ponosen sem da sem Slovenec«. To bo namreč tim piknika na Slovenski pristavi, ki ga organizira mesečnih Slovenski ameriški časi v nedeljo, 24. junija. Posebno se bomo na tem pikniku spomnili pisatelja Ivana Cankarja ob stoti obletnici njegove smrti.

Ne spreglejte: