Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof Tonnos v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Škof Tonnos v Hamiltonu

Prvo sveto obhajilo in birma v Hamiltonu

Slovenci po svetu | 06.06.2018, 11:57 Matjaž Merljak

V nedeljo, 28. maja 2018, je bilo v slovenski župniji svetega Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi zopet slovesno. Osem otrok je prejelo sv. obhajilo in osem mladih je po rokah hamiltonskega škofa v pokoju, Anthonyja F. Tonnosa, prejelo zakrament sv. birme.

Praznovanje smo začeli pri kipu Marije Pomočnice. Tam so prvoobhajanci položili pred Marijo sveče in rože, vsi pa smo se posvetili Mariji s posvetilno molitvijo, potem pa se v procesiji podali v župnijsko cerkev, kjer smo nadaljevali s sveto mašo. Sodelovala sta tako mešani pevski zbor kakor tudi angleški zbor.

Na začetku maše je Clark Novak v imenu župnijskega sveta, pozdravil škofa. Prvo berilo je v angleščini prebrala Rosemary Balažic, drugo v slovenščini pa Andreja Jamnik.

Prvo obhajilo v Hamiltonu
Prvo obhajilo v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Po evangeliju je župnik najprej predstavil birmance, potem pa je škof nagovoril tako prvoobhajance kot tudi birmance. Po uvodni molitvi in pesmi angleškega zbora so birmanci s svojimi botri stopili pred škofa, da jih je mazilil s krizmo. Nekateri so si izbrali birmanska imena, drugi so bili birmani s krstnimi imeni. Birmanci so nato prebrali prošnje, družina Davis pa je prinesla darove.

Osrednji del maše je pel angleški zbor. K svetemu obhajilu so najprej pristopili prvoobhajanci z družino, potem pa birmanci in ostali. Prvoobhajanci so pripravili lepe zahvale po obhajilu, pa jih zaradi župnikove »pozabljivosti« niso naglas povedali - so pa ostale v njihovih srcih. Na koncu maše se je birmanka Anna Marie Horvat zahvalila škofu, župniku in učiteljicama Lorie in Mateji, ki sta pomagali pri pripravi prvoobhajancev in birmancev. Po zaključni pesmi, Marija skoz življenje, smo še ovekovečili dogodek s kamerami.

Dvojna slovesnost v Hamiltonu
Dvojna slovesnost v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Iskrena zahvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi dogodka: pevcem, čistilkam cerkve, Olgi Glavač, ki je zelo lepo okrasila cerkev in pripravila oltarček pri Mariji; Mateji in Lorie, hvala za vse priprave; obema zboroma, Carlu in Ivanu za igranje. Hvala vsem, ki ste se tako ali drugače pripomogli, da je bil to res lep dogodek za župnijo.

vir: Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu

Obhajilo in birma v Hamiltonu
Obhajilo in birma v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...