Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Zlati jubilej v Melbournu (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Zlati jubilej v Melbournu

Posebna poštna znamka ob jubileju v Kew-ju

Slovenci po svetu | 04.06.2018, 10:44 Matjaž Merljak

Slovenska cerkev svetih bratov Cirila in Metoda v Kew-ju v Melbournu letos obeležuje zlati jubilej blagoslovitve. Osrednje praznovanje bo oktobra, ko bo rojake obiskal ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Pošta Avstralije pa je že izdala posebno znamko ob jubileju.

Cerkev svetih bratov Cirila in Metoda v Kew stoji ne daleč stran od samega mestnega središča več kot štiri milijonskega Melbourna. Voditelj Slovenskega katoliškega misijona, p. Ciril A. Božič, je v posebnem pismu ob jubileju napisal, da bo v četrtek, 18. oktobra 2018, zvečer najprej sveta maša in potem slovesna seja Pastoralnega sveta. V petek, 19. oktobra, bodo poromali k slovenski kapelici Svete Družine z mozaikom Marije Pomagaj na pročelju v Ta Pinu ob 10. obletnici njene blagoslovitve. Postavili so jo namreč ob 40. obletnici slovenske cerkve leta 2008. V soboto, 20. oktobra, bo zjutraj sv. maša za vse, ki bodo v nedeljo zaposleni. V nedeljo, 21. oktobra 2018, bo dopoldne glavna slovesnost zlatega jubileja s slovesno nadškofovo sveto mašo. Z njim bo v Avstralijo pripotoval frančiškanski provincial p. Marjan Čuden. Po maši pa se bo slavje nadaljevalo v dvorani.

Geslo praznovanja jubileja je: Bogu hvala po Mariji Pomagaj! "To je naša zahvala za preteklost, veselje sedanjosti in priprošnja za prihodnost," še piše p. Ciril Božič. Ob jubileju je nastal tudi nov logotip, ki ga je pripravila umetnica Zorka Černjak, ki je tudi avtorica obeh križevih potov – tistega na dvorišču Baragovega doma (leta 2000) in tega v cerkvi (leta 2013). Ob jubileju pripravljajo tudi spominsko knjigo, kjer bodo vsaj na kratko predstavili poslanstvo cerkve in dogajanje, ki (ga) je oblikovalo živo občestvo.

Posebne znamke ob jubileju v Kewju
Posebne znamke ob jubileju v Kewju © Stičišče avstralskih Slovencev

Med prazničnimi dogodki bo v nedeljo, 1. julija 2018, žegnanje - praznik zavetnikov svetih bratov Cirila in Metoda. Slovesnost bo ob 10. uri dopoldne vodil pater Darko Žnidaršič iz Sydneya. V nedeljo, 5. avgusta 2018, se bodo še posebej spomnili patra Bazilija ob 21. obletnici njegovega pogreba. Zanj bodo darovali sveto mašo, nato pa se mu poklonili še z njegovo poezijo, glasbo in pesmijo v duhu njegovega verza iz pesmi Križani: A v duši moji pogled Gospodov razplamti se v nov sijaj… Slovesno bodo praznovali Marijino vnebovzetje v sredo, 15. avgusta, tretjo nedeljo v avgustu, 19. avgusta 2018, bo maševal nadškof dr. Denis Hart; teden dni kasneje bodo rojaki sodelovali pri maši narodov v katedrali svetega Patrika v Melbournu, saj je slovenska skupnost že 66 let tudi del Cerkve v nadškofiji Melbourne, p. Cirilu pa je bilo maja 2015  zaupano odgovorno služenje škofovega vikarja za priseljence in begunce v nadškofiji, kjer deluje več kot petdeset duhovnikov za 27 narodnostnih skupin. Pismo p. Cirila v celoti najdete na spletni strani misijona.

Uvodnik p. Cirila Božiča v junijskih Mislih

Že smo sredi jubilejnega leta. Saj je pravzaprav vsako leto praznično in tudi vsak dan, ki ga nam podarja življenja ljubeči Gospod.

Vse štiri slovenske cerkve v Avstraliji imajo letos svoje praznike! Toda glavni praznik je vedno praznik živega občestva, ne zidov! Praznik žive Cerkve: Praznujemo in praznovali bomo delo Božje milosti in našega človeškega prizadevanja in sodelovanja. Kljub vsemu ‚zemeljskemu' v našem življenju je milost vedno na delu in je močnejša od vseh naših grehov in slabosti. Zato bomo ob spominih na trude minile molili in peli zahvalo Bogu in Materi Božji za naše slovenske hiše Božje v Melbournu, Sydneyu, Adelaidi in Wollongonu ter za vsa živa slovenska občestva, katerih priprošnjiki so ob Mariji Pomagaj v Kew sveta brata Ciril in Metod, v Merrylandsu nadangel Rafael, v Adelaidi Sveta Družina in v Figtree vsi svetniki.

V vseh naših cerkvah je poleg tabernaklja in podobe zavetnikov cerkve tudi podoba brezjanske Marije Pomagaj: kronana podoba v Kew, (sliko je leta 1963 naslikal slikar Lampič, leta 1983 pa jo je kronal ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar); v Figtree (slika je delo ing. arh. Roberta Cveta Mejača iz Queenslanda, leta 1985 jo je kronal ljubljanski pomožni škof msgr. Jožef Kvas).

V cerkvi v Merrylandsu je na prednji steni veličasten lesorez, delo nemškega rezbarja Friedricha (Fritza) Rentza iz Wollongonga (podobo je 11. decembra 1977 blagoslovil provincialni minister p. Polikarp Brolih OFM); v cerkvi v West Hindmarshu je podobo leta 1983 iz železa skoval Tone Jesenko, pobarvala pa Anita Isler; še eno sliko pa je na platno leta 2016 naslikala Justi Bole Schneider.

Podobe Marije Pomagaj so po slovenskih kapelicah: Na društvu Planinka na Cornubii QLD, na SD Melbourne, v podzemni cerkvi sv. Petra in Pavla v Coober Pedy v Južni Avstraliji, v kapelici SD Sydney, kapelica v Penrose Parku; mozaiki Marije Pomagaj - delo melbournskega umetnika Lojzeta Jeriča - so v kapelicah SD Ivan Cankar Geelong, v Ta Pinu v Bacchus Marsh, v Marian Valley v QLD, v Baragovem domu v Kew. Kip Svete Družine je v kapelici SD Jadran v Melbournu. Verjetno pa ima skoraj vsak slovenski dom v Avstraliji podobo ali vsaj podobico Marije Pomagaj, prav tako naša občestva bandere z njeno podobo.

Zato bo naša zahvala vedno donela tako: BOGU HVALA PO MARIJI POMAGAJ!

To je naša zahvala za preteklost, veselje sedanjosti in priprošnja za prihodnost.

Bog živi!

pater Ciril

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.