Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novomašniki 2018 (foto: Rok Mihevc)
Novomašniki 2018

Nagovor škofa Jurija Bizjaka novomašnikom koprske škofije

Slovenija | 30.06.2018, 11:02

Slovesnost mašniškega posvečenja v koprski stolnici je bila na praznik apostolov sv. Petra in Pavla ob 17. uri. Tamkajšnji škof Jurij Bizjak je posvetil Blaža Kernela iz župnije Slavina, Gašperja Naglosta iz župnije Vipava ter Andreja Penka iz župnije Hrenovice.

Dragi škof Metod in bratje mašniki, diakoni in bogoslovci, redovniki in redovnice, bratje in sestre verniki. Dragi bratje novomašniki in njihovi domači, dragi župljani vseh treh novomašnikov, Hrenovic in Slavine in Vipave: Prisrčno vas pozdravljam z besedami apostola Petra: Milost vam in mir v obilju! (1 Pt 1,2).

Tri misli, ki jih današnjim novomašnikom želim podati na pot: Prva: Vi ste dušni pastirji vseh vpisanih v krstno knjigo. Druga: vsakemu, ki pride in potrka na vrata, stopite naproti. In tretja: bodite skriti človek srca! (1 Pt 3,4).

Prva: Vi ste dušni pastirji vseh vpisanih v krstno knjigo: Ozaveščenost in odzivanje vernikov, ki so vpisani v krstno knjigo, je seveda, kakor vsi vemo, zelo različna: od tistih, ki se svete maše in drugih obredov udeležujejo tedensko ali celo dnevno, preko tistih, ki prihajajo v cerkev 'vsake kvatre,' to je nekajkrat na leto, pa do tistih, ki jim zadostuje, da se verski skupnosti pridružijo ob različnih življenjskih prelomnicah, ob lastnem prejemu določenih zakramentov ali ob prejemu zakramentov njihovih bližnjih in ob podobnih priložnostih, zlasti seveda ob pogrebu svojih domačih in bližnjih. Imena vseh naštetih so vsekakor zapisana v župnijski krstni knjigi, vi pa, dragi novomašniki, ne zamudite nobene priložnosti, da kot apostolski ribiči ne bi vrgli svojega trnka na lov, kakor piše sveti Avguštin: 'Zeleno vejico pokažeš ovci, pa jo pritegneš. Orehov pokažeš dečku in ga pritegneš: da se pritegniti, kamor gre, da se pritegniti iz ljubezni, da se pritegniti brez telesne okvare, da se pritegniti s srčno vezjo.'

Blaž Kernel
Blaž Kernel © osebni arhiv

Druga: Vsakemu, ki pride in potrka na vrata, stopite naproti. 'Tako naj sveti vaša luč pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih' (Mt 5,16). Dobrih del je veliko vrst, veliko vrst duhovnih in telesnih del usmiljenja, najbolj oprijemljivo dobro delo pa je prav gotovo miloščina, ki je poleg molitve in posta tudi najbolj preizkušena nabožna vaja na poti proti svetosti. Glavni ugovor proti oddajanju 'krivičnega mamona' je vedno isti: Kako naj kaj dam, če pa sam skoraj nič nimam? Kadarkoli sam resnično skoraj nič nimaš, spomni se na Gospodovo zagotovilo: 'Kajti vsak, kdor prosi, prejme, in kdor išče, najde, in kdor trka, se mu bo odprlo!' Spodbujam vas, dragi novomašniki, da ostanete krotki in ubogi v duhu, vedno pripravljeni prositi in dajati in tako ustvarjati trajen pretok dobrin, tudi krivičnega mamona, kajti samo 'kdor je zvest v najmanjšem, je zvest tudi v velikem ... In če pri krivičnem mamonu niste zvesti, kdo vam bo zaupal resnično dobrino?' (Lk 16,10).

Andrej Penko
Andrej Penko © osebni arhiv

In tretja: 'Bodite skriti človek srca v neuničljivem okrasju krotkega in mirnega duha' (1 Pt 3,4). Kakor je prosil Gospoda kralj Salomon: 'Daj torej svojemu služabniku poslušno srce, da bo mogel vladati tvojemu ljudstvu in znal razločevati med dobrim in hudim' (1 Kr 3,9). In kakor pravi tudi pregovor istega kralja Salomona: 'Človekov čar je v njegovi milosrčnosti' (Prg 19,22). Velikokrat se komu dozdeva, da obstajajo položaji in okoliščine, v katerih je človeku dovoljeno z drugim človekom ravnati grobo in nasilno, v resnici pa takšnih položajev in takšnih okoliščin nikoli ni! Ravnajte, kakor piše o Gospodu apostol Peter: 'Ko je bil zasramovan, ni sramotil, ko je trpel, ni pretil, temveč je prepuščal njemu, ki pravično sodi' (1 Pt 2,23). In Gospod bo tudi za vas naročil angelom, naj vas nosijo na svojih rokah, da z nogo ne zadenete ob kamen, kakor piše psalmist (Ps 91,12) in kakor smo o Petru slišali v današnjem berilu iz apostolskih del, da je Gospod poslal svojega angela in Petra rešil iz Herodovih rok.

Gašper Naglost
Gašper Naglost © Virtuti et Mussis

Dragi bratje novomašniki, krajevna cerkev vas pričakuje in sprejema z velikim veseljem in vam zagotavlja svojo molitev za blagoslov vašega dela. Gospod naj vedno milostno uslišuje vaše prošnje in naj se po vaših rokah trajno utrjuje in širi nebeško kraljestvo med nami. Naj vas vedno spremlja Gospodova beseda: 'Niste vi mene izvolili, temveč sem jaz vas izvolil in postavil, da pojdete in obrodite sad in da vaš sad ostane, da vam bo Oče dal, karkoli ga boste prosili v mojem imenu' (Jn 15,16). Amen.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...