Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Pregled domačih dogodkov od 22. do 29. junija

| 30.06.2018, 07:04

Teden, ki je za nami je bil v znamenju mašniških posvečenj pa tudi dneva državnosti. Seveda pa ni šlo brez sestavljanja koalicije, a bo na njo treba še počakati.

Cerkev v Sloveniji se veseli 20 novomašnikov

Za nami je praznik svetih apostolov Petra in Pavla, ko je bilo v Cerkvi v Sloveniji še posebej slovesno, saj se letos lahko veselimo novih duhovnikov. Včeraj jih je mašniško posvečenje prejelo deset, skupaj pa smo letos dobili dvajset novomašnikov. Predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore je v ljubljanski stolnici zakrament mašniškega posvečenja podelil Primožu Megliču iz župnije Ivančna Gorica, Marku Mrláku iz župnije Žiri, Petru Steletu iz župnije Komenda, kapucinu Miroslavu Pavšku iz župnije Zagorje ob Savi in cistercijanu Joni Venetu iz župnije Ljubljana - Sv. Peter. Po nadškofovih besedah se Cerkev na praznik prvakov apostolov zahvaljuje Bogu za nove duhovnike, obenem pa se spominja pokojnega nadškofa Alojzija Šuštarja, ki je umrl prav na ta dan dan pred enajstimi leti. »Najprej veselja za naše novomašnike, saj se z današnjim dnem izpolnjuje pričakovanje, ki so ga nosili v sebi od trenutka, ko so prvič zaznali Božje povabilo, naj gredo za njim in na katerega so se začeli intenzivno pripravljati z vstopom v bogoslovje ali redovno skupnost. Nadškof se je nato navezal na Božjo besedo, ki nas ob prazniku sv. Petra in Pavla spodbuja k zaupanju v Boga in k budnosti, saj kdor je Jezusov učenec, mora ostati buden ter izpolnjevati njegovo voljo, ob tem pa ga budijo angeli, da ne zaspi, tako kot je angel spodbujal apostola Petra.

Slovesno je bilo dan pred praznikom tudi v Družbi Jezusovi. V cerkvi sv. Jožefa na Poljanah je mariborski nadškof Alojzij Cvikl zakrament mašniškega posvečenja podelil Roku Béčanu iz župnije Lovrenc na Pohorju, Benjaminu Bevcu iz župnije Cerklje ob Krki, Egonu Hriberšku iz župnije Križevci pri Ljutomeru ter Marku Pavliču iz župnije Kranj. Ob posvetitvi je nadškof Cvikl spregovoril o Jezusovi ljubezni do Petra, ki nenazadnje predstavlja Jezusovo ljubezen do nas. Jezus namreč apostola Petra pri odločitvi za vodenje Cerkve vpraša, ali ga ljubi. To vprašanje pa danes Jezus zastavlja tudi vsem novomašnikom. »Postavlja ga zato, da bi ga mi vsi prosili, naj tudi nam podeli dar svoje ljubezni.«

Tudi mariborski metropolit je nove duhovnike spodbudil k hoji za Kristusom: »Jezus torej po trpljenju, smrti in vstajenju Petru podeli veliki dar, da mu lahko sledi: Hodi za menoj! Pove mu, da to pomeni, do smrti, do konca.«

Včeraj popoldne pa je bil v celjski stolnici v duhovnika posvečen Matic Lesjak, Kopru Blaž Kernel, Gašper Naglost in Andrej Penko, v Murski Soboti pa Aljaž Baša. 11. avgusta bo v Pleterjah mašniško posvečenje prejel še kartuzijan Joachim Schmidt.

Dan državnosti

Slovenija je minulega 25. junija pred 27 leti postala samostojna in neodvisna. V spomin na trenutek, ko je takratna skupščina sprejela temeljno ustavno listino o tem ter hkrati še ustavni zakon za njeno izvedbo in deklaracijo o neodvisnosti, je 25. junij pri nas dan državnosti. Osrednja slovesnost je bila na predvečer v Ljubljani. Med njo je z zbranimi svoje misli o prazniku delil predsednik republike Borut Pahor, ki je na dan praznika za obiskovalce odprl predsedniško palačo, pred katero je postrojena častna straža Slovenske vojske. Pahor je ob tej priložnosti vročil zlati red za zasluge našim košarkarjem, ki so lani osvojili naslov evropskih prvakov. V predsedniški palači pa je sprejel tudi svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo. Na slavnostni seji državnega zbora je poslance in goste nagovoril novi prvi mož parlamenta Matej Tonin. Za dar, ki smo ga prejeli pred 27 leti, smo se pred dnevi zahvalili tudi pri sveti maši za domovino.

Sklenile so se 16. radijske počitnice

S torkovim romanjem v Medžugorje, ki ga je lani po oceni patrov frančiškanov obiskalo 1,7 milijona romarjev, so 16. počitnice Radia Ognjišče dosegle svoj vrh. Številne prošnje, zahvale in molitve so romarji iz sedmih avtobusov izrekli pred Marijo. Nekoliko muhast dan ni dopuščal, da bi se vsi podali na Crnico, goro prikazanja, a molitev ob Njenem kipu ob cerkvi in v okolici je bila ob pogledu na Križevac enako močna. Med sveto mašo je zbrane nagovoril nadškof msgr. Alojz Uran. „Ozka je pot, ki vodi v življenje in široka je tista po kateri mnogi hodijo, vendar vodi v pogubo. To je sporočilo Medžugorja, Božje Matere, ki je v določenem trenutku zgodovine vstopila ponovno k svojemu ljudstvu in izbrala mlade fante in dekleta, da jim sporoči določena nujna sporočila za ta čas in ta prostor.“

In sedaj na kratko še nekaj drugih novic

Državni zbor je na ustanovni seji osmega sklica, 22. junija, potrdil mandate 90 novoizvoljenim poslancem, nato pa z 80 glasovi podpore za predsednika državnega zbora izvolili prvaka NSi Mateja Tonina. Za kandidata so ga usklajeno predlagale LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi, SAB, podprlo pa ga je 80 poslancev. Podporo so mu odrekli le v Levici. Tonin svojo izvolitev razume kot prvi korak k stabilizaciji slovenskega političnega prostora in preseganja delitev, razume pa, da je na funkciji morda zgolj začasno, do oblikovanja nove vladne koalicije. V potezi imenovanja novega predsednika DZ nekateri že vidijo obrise nove koalicije, čeprav se bo NSi po Toninovih besedah pogovarjala z obema poloma, torej s prvouvrščeno na volitvah SDS in drugouvrščeno LMŠ.

Medtem pa so se za skupno mizo na pogovoru o morebitnem povolilnem povezovanju prvič sestali predstavniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Predstavniki strank na čelu s prvakom LMŠ Marjanom Šarcem so se dogovorili, da bo končna koalicijska pogodba projektna in da se tvorjenje sredinske koalicije nadaljuje z intenzivnimi vsebinskimi pogovori. Predsednik NSi Matej Tonin, ki je dnevno v stikih tudi s predsednikom SDS Janezom Janšo, je po pogovoru povedal, da s projektnim proračunom soglašajo, da pa mora biti čim bolj natančen in časovno omejen. Šarec se je ločeno srečal tudi z Levico. Po srečanju je koordinator Levice Luka Mesec ugotavljal, da je vlada, ki jo snuje Šarec, precej jasna in da v njej ni prostora za Levico.

Predsednik republike Borut Pahor pa je na pogovor o postopkih oblikovanja nove vlade sprejel predsednika DZ Mateja Tonina. Po srečanju je Pahor napovedal, da bo prvi krog pogovorov opravil 2. in 3. 7. Če stališča poslanskih skupin ne bodo dovolj jasna, bo pogovore ponovil konec prihodnjega tedna. Povejmo še, da so bile v minulem tednu ustanovljene vse poslanske skupine.

Izvršni odbor SMC je soglasno sprejel sklep o izključitvi podpredsednika Milana Brgleza iz stranke. Kot razlog so navedli nespoštovanje odločitev organov stranke. Brglez pa je sporočil, da so ga izključili zaradi njegove pokončne drže, zaradi tega, ker je bil kdaj kritičen do lastne stranke ter zaradi tega, ker je nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS.

Šolarji so še zadnjič sedli v šolske klopi in prejeli zaključna spričevala. Na učenje in zvezke bodo lahko pozabili za kar dva meseca in pol. Da bodo počitnice polne doživetij, bodo poskrbele številne organizacije z delavnicami, poletnimi šolami, izleti in letovanji.

Z baletno predstavo Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero v izvedbi članov mariborskega baletnega ansambla se je začel 26. poletni festival Lent. Najbolj množičen tovrstni dogodek letos zaznamuje novi plavajoči oder na Dravi. Tja se vračajo najbolj odmevni dogodki, vključno s 30. Folkartom, iz katerega je festival zrasel.

Nagrado kresnik, ki jo časopisna hiša Delo podeljuje za najboljši slovenski roman preteklega leta, je dobil roman In ljubezen tudi Draga Jančarja, ki je kresnika tako prejel že četrtič. Za nagrado, ki so jo že tradicionalno podelili na ljubljanskem Rožniku, so se potegovali še romani Sveti boj Vlada Žabota, Vse moje Amerike Štefana Kardoša, Gramoz Florjana Lipuša ter Starec in jaz Sarivala Sosiča.

V 95. letu starosti je umrla slovenska igralka in pedagoginja Štefka Drolc. Bila je tesno povezana s začetkom slovenskega filma in si je prislužila naziv mati slovenskega filma. Poleg mnogih gledaliških vlog bo ostala zapisana v spominu kot Francka iz filma Na Klancu, Barbara iz Cvetja v jeseni ali Marija Novak iz filma Draga moja Izza.

Šport

Luka Dončić je postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Na tretjem mestu ga je najprej izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki ga je nato v menjavi igralcev poslala k Dallas Mavericks. Izbor 19-letnega slovenskega čudežnega dečka ter kupčija med ekipama iz Atlante in Dallasa je bila ena najbolj odmevnih zgodb letošnjega nabora NBA.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...