Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V juniju se srečujejo in skupaj praznujejo duhovniki jubilanti

Slovenija | 24.06.2018, 19:20

Cerkev v Sloveniji se letos veseli 20 novomašnikov. Večina bo v duhovnika posvečena v tednu, ki je pred nami, predvsem na praznik svetih apostolov Petra in Pavla. Že danes je zakrament mašniškega posvečenja prejel diakon Peter Kočevar iz župnije Brestanica v celjski škofiji. Slovesnost je bila v stolnici svetega Kasijana in Marije Vnebovzete v Brixnu na Južnem Tirolskem. V župniji Šmarjeta v novomeški škofiji je medtem novo mašo obhajal Janez Barborič, ki je bil v duhovnika posvečen 9. junija v Pulju na Hrvaškem. Čas duhovniških posvečenj in novih maš je tudi čas obletnic posvečenja večine duhovnikov, ki ponuja lepo priložnost zahvale za milost tega poklica.

Nadškof Zore se je duhovnikom jubilantom zahvalil za pričevanje zvestobe

Ljubljanska nadškofija je pripravila srečanje duhovnikov jubilantov, ki prihajajo iz njenega ozemlja ali zdaj živijo in delajo na njem. Povabljeni so bili škofijski in redovni duhovniki, ki so bili posvečeni pred 25, 40, 50, 60 in 65 leti. Prišlo je 14 duhovnikov jubilantov: dva biseromašnika, sedem zlatomašnikov, eden, posvečen leta 1978, in štirje srebrnomašniki. V duhu so bili z njimi tudi vsi tisti, ki se srečanja niso mogli udeležiti.

Duhovniki jubilanti na srečanju v Ljubljani
Duhovniki jubilanti na srečanju v Ljubljani © Nadškofija Ljubljana

Med drugim so skupaj somaševali v kapeli Bogoslovnega semenišča v prestolnici. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se jim je v pridigi zahvalil za pričevanje zvestobe, s katerim so podpirali drug drugega v predanosti duhovništvu ter s katerim so bili in so spodbuda mlajšim duhovnikom pri njihovem odločanju, da bodo premagovali ovire ter ostajali zvesti prvotni ljubezni in obljubi. Nadškof Zore je tudi poudaril, da je vsak duhovnik jubilant tako s svojimi sposobnostmi kot s svojimi omejitvami tudi priča Božje veličine, saj Bog ne pokliče nikogar, ki ga ne bi mogel porabiti pri graditvi svojega kraljestva ter pri skrbi za duše in pri njihovem reševanju.

Že v sredo so se na prijateljskem druženju pri Svetem Jakobu ob Savi zbrali vsi duhovniki ljubljanske nadškofije. Najprej so svoje duhovništvo izročili Bogu pri sveti maši. Nadškof Zore je vse povabil, naj v resnici postanejo Gospodovi. "Tega Gospoda se oklenimo z vsem svojim srcem, v molitvi, uboštvu in potrpežljivosti," je dodal. Sledili so piknik in športne dejavnosti.

Dan posvečenja na Ptujski Gori

Tudi duhovniki vseh treh škofij mariborske metropolije se se skupaj v hvaležnosti spomnili dneva, ko so bili izbrani in posvečeni za delo v Njegovem vinogradu. Pred poldrugim tednom so se zbrali na srečanju na Ptujski Gori in tam obnovili duhovniške zaobljube. V tamkajšnji baziliki so najprej prisluhnili pogovoru s pesnikom Andrejem Brvarjem, nato so skupaj darovali sveto mašo v zahvalo in priprošnjo za svoje duhovniško delo in poslanstvo. Bogoslužje je vodil celjski škof in zlatomašnik Stanislav Lipovšek. Kot je poudaril, so na Ptujsko Goro prišli po novo moč, navdih in spodbudo za nadaljnjo pot ter razpihati žerjavico, da bi tam, kjer je treba, znova zagorel ogenj Božje ljubezni, ki ga je Gospod prižgal v njihovih srcih na dan posvečenja. "Če ostanemo vedno osredotočeni samo na vsakdanja opravila, ki nas še čakajo, tvegamo, da postanemo sužnji sedanjosti, da nas posrkajo vsakodnevne dolžnosti, da ostanemo pretirano osredotočeni na nas same in tako kopičimo utrujenost in malodušje, ki sta lahko usodna." Škof Lipovšek je zato povabil k vsakodnevnemu "vzpenjanju na visoko goro". Kot je dodal, je to protistrup za skušnjave "duhovne posvetnosti", skrite za verskimi podobami in kulisami, ki vse oddaljujejo od Boga in od bratov.

Srečanje duhovnikov mariborske metropolije na Ptusjki Gori
Srečanje duhovnikov mariborske metropolije na Ptusjki Gori © Škofija Celje

Na Zaplazu so se že pred tednom dni srečali duhovniki jubilanti novomeške škofije

Na Zaplazu so zahvalno sveto mašo pred tednom dni obhajali duhovniki jubilanti novomeške škofije. Slovesno bogoslužje je vodil škof ordinarij Andrej Glavan. Njegovemu povabilu na srečanje so se odzvali zlatomašnik Vinko Dragoš, ki je duhovni pomočnik v Črnomlju, župnik na Vinici Tone Gnidovec, ki praznuje 30 let duhovništva, ter župnik v Kočevju Damijan Štih in župnik v Črnomlju Gregor Kunej, ki praznujeta 20 let duhovništva. Prav toliko let duhovništva praznujeta tudi frančiškana pater Krizostom Komar in pater Peter Vrabec, prvi je župnik, drugi kaplan in eksorcist v Novem mestu pri svetem Lenartu, ki sta prav tako prišla na srečanje. Zahvalne svete maše se nista mogla udeležiti še dva zlatomašnika: Stanislav Cikanek iz Londona in Janez Demšar iz Župnije Novo mesto - Šmihel.

Duhovniki jubilanti na srečanju na Zaplazu
Duhovniki jubilanti na srečanju na Zaplazu © Škofija Novo mesto

Škof Glavan se je v homiliji vsem zahvalil za dar nesebičnega služenja in za to, da so se pred tolikimi desetletji pogumno odzvali Gospodovemu klicu. Zahvalna sveta maša je bila hkrati tudi kot goreča prošnja Bogu za nove duhovne poklice.

Vir: Nadškofija Ljubljana, Škofija Novo mesto, Škofija Celje

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...