Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ustanovna seja državnega zbora (foto: www.dz-rs.si)
Ustanovna seja državnega zbora | (foto: www.dz-rs.si)

Prvak NSi Matej Tonin postal predsednik državnega zbora

Slovenija | 22.06.2018, 16:56 Andrej Šinko

Novo izvoljeni poslanci so se danes sestali na ustanovni seji državnega zbora. Potrdili so svoje mandate, za predsednika državnega zbora pa so potrdili predsednika NSi Mateja Tonina.

"Podpora je izjemna, za kar sem vam hvaležen. Zavedam se odgovornosti, ki ste mi jo s tem podelili. Moja odgvornost je, da bo vsak vaš glas slišan in da nihče ne bo zapostavljen. Naša zaveza mora biti, da bomo delovali v dobro ljudi in domovine," je po razglasiti izidov glasovanja povedal novi predsednik državnega zbora Tonin. "Današnjo izvolitev razumem kot prvi korak k stabilizaciji političnega prostora v Sloveniji."

Dodal je, da njegova današnja izvolitev ne bo ovira prihodnji koaliciji. Ko bo ta znana, se je s tega mesta pripravljen umakniti.

So pa po njegovi oceni z današnjim imenovanjem dali javnosti pozitivno sporočilo, da se je slovenska politika sposobna dogovoriti in najti rešitve, ko gre zares. "In celo rešitev, ki presega klasično blokovsko delitev," je izpostavil. Po njegovem mnenju je to dober obet za prihodnje izzive, ki jih je veliko. Če jih želi premagati, pa mora Slovenija zadihati z obema pljučnima kriloma, z levim in desnim. Svoj nagovor je sklenil z besedami "Bog živi Slovenijo".

Predsednika NSi Mateja Tonina je na mesto predsednika državnega zbora, sicer začasnega, predlagalo šest strank. Poleg NSi so to še LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Podporo pa so Toninu zagotovile vse poslanske skupine, z izjemo Levice. V NSi so pojasnili, da so z omenjeno kandidaturo želeli presekati gordijski vozel, nastal po volitvah.

Tonin je ob prekinitvi seje dejal: »Zavedam se, da je moja vloga začasna. Poskrbel bom predvsem, da bodo postopki konstituiranja državnega zbora tekli nemoteno, hitro in čimbolj učinkovito.«

Predsednik Pahor pozval k sodelovanju

Poslance je ob začetku ustanovne seje državnega zbora nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da so njemu in poslancem ljudje poverili zaupanje, ki ga je potrebno upravičiti. »Naloženo nam je, da skupaj varujemo in razvijamo našo državo in domovino,« je dejal Pahor in dodal, da sodelovanje elementarnega pomena za okrepitev zaupanja v demokracijo, državo in politiko.

Predsednik države je opozoril, da že v letošnjem letu njega in novo sestavo državnega zbora čaka nekaj skupnih nalog. Prva je oblikovanje nove vlade, zato naj bi po posvetovanju z vodji poslanskih skupin predlagal mandatarja. Če bo dovolj načelne podpore bo to možnost dobil prvak SDS Janez Janša. Slednji je napovedal, da v kolikor bi se izkazalo, da potrebno parlamentarno večino uživa kdo drug, mandata ne bo sprejel.

Kdaj bi lahko dobili vlado?

Predsednik Pahor je ocenil, da bi glede na izkušnje in po pričakovanjih vlado v najboljšem primeru lahko dobili konec avgusta. Vendar pa zadeva ne bo tako enostavna, saj prvak LMŠ Marjan Šarec, ki javno vodi predhodne pogovore o koaliciji, ni uspel zagotoviti podpore 46 poslancev za izvolitev stalnega predsednika državnega zbora.

Predsednik Pahor bo moral s poslanci državnega zbora sodelovati tudi pri izvolitvi novega guvernerja Banke Slovenije, aktivnostih za imenovanje novega predsednika Ustavnega sodišča in pri iskanju dveh kandidatov za sodnika na splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

Prvo sejo je vodil najstarejši poslanec

Seja se je začela s slovensko himno, ki jo je zapel zbor zaposlenih v državnem zboru. Ustanovno sejo je vodil najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik, ki je poslancem dejal, da je njihova naloga, da znova vzpostavijo zaupanje v politiko in obrnejo trend padanja zanimanja za njo.

Poslanci so ob začetku seje imenovali mandatno-volilno komisijo, ki jo bo vodil poslanec SDS Jože Tanko, podpredsednica pa je poslanka LMŠ Tina Heferle. Komisija se je po izvolitvi že sestala na prvi seji.

Slovenija, Politika
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...