Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Pravni strokovnjak dr. Letnar Černič: Tožba proti Hrvaški je skrajni ukrep

Slovenija | 19.06.2018, 16:18

Vlada v Ljubljani bo ta teden odločala o tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu. Južna soseda Slovenije namreč še ni uresničila odločitve o meji, ki jo je pred slabim letom dni objavilo arbitražno sodišče v Haagu. Naš premier Miro Cerar bo pred tem o razmerah, v katerih smo se znašli, seznanil voditelje vseh parlamentarnih strank. Razočaran je, ker se je Evropska komisija zavila v molk. Da je mlačen odziv Bruslja razumljiv in prav nič presenetljiv, je po drugi strani opozoril pravni strokovnjak dr. Jernej Letnar Černič. V pogovoru za naš radio je poudaril, da je tožba skrajni ukrep, ki bi ga morali temeljito premisliti. Prepričan je, da se je treba osredotočiti na pogovore.

Dr. Letnar Černič je opozoril, da je trenutna vlada v Ljubljani v odhajanju. "Kot profesor upravnega prava menim, da opredelitev tekočih poslov ne vključuje odločitve o tem, ali bo Slovenija vložila tožbo pred Sodiščem Evropske unije. Za kaj takega je treba počakati na oblikovanje zakonodajne veje oblasti in nove vlade." Da v našem političnem prostoru obstaja soglasje o tožbi, je po njegovem posledica dejstva, da se Slovenija znašla v pat položaju. "Nima veliko možnosti in to je ena zadnjih rešilnih bilk, ki se je lahko oprime, da uveljavi svoje interese mimo konsenza s hrvaško vlado."

Dr. Letnar Černič je prepričan, da bi si morali v Sloveniji vzeti čas za trezen razmislek o tem, kako naprej. "Ne gre z glavo skozi zid." Dr. Letnar Černič ima občutek, da je tožba proti Hrvaški le zavesa pred resničnim problemom, ki je nastal že pred časom. Da se Evropska komisija v sporu ni postavila na nobeno stran, ga ne čudi, prav tako se ne strinja z oceno, da je v Bruslju politika prevladala nad pravom. "Jasno je, da slovenska vlada to predstavlja v medijih, da bi zakrila svoje napake iz preteklosti."

Spomnil je, da so v tej zgodbi že v zadnjih letih s svojim znanjem sodelovali strokovnjaki, ki so nas privedli do situacije, v kateri smo. Skrbi ga, da tudi v prihodnje ne bo drugače. "Težko je pričakovati, da bi Slovenija s tožbo, ki bi jo vložila v prihodnjih tednih, lahko kaj dosegla." Kje vidi rešitev? "Morda bi se s pomočjo mediatorjev Evropske unije, s pomočjo Evropske komisije v nekem nevtralnem ozračju poskušalo doseči dogovor, ki mora v večinski meri slediti odločbi arbitražnega sodišča. Državi lahko z majhnimi kompromisi pripeljeta h končnemu kompromisu o ozemeljski in morski meji," je odgovoril dr. Letnar Černič.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...