Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:52

Pravni strokovnjak dr. Letnar Černič: Tožba proti Hrvaški je skrajni ukrep

Piranski zaliv
Foto © Wikipedija

Vlada v Ljubljani bo ta teden odločala o tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu. Južna soseda Slovenije namreč še ni uresničila odločitve o meji, ki jo je pred slabim letom dni objavilo arbitražno sodišče v Haagu. Naš premier Miro Cerar bo pred tem o razmerah, v katerih smo se znašli, seznanil voditelje vseh parlamentarnih strank. Razočaran je, ker se je Evropska komisija zavila v molk. Da je mlačen odziv Bruslja razumljiv in prav nič presenetljiv, je po drugi strani opozoril pravni strokovnjak dr. Jernej Letnar Černič. V pogovoru za naš radio je poudaril, da je tožba skrajni ukrep, ki bi ga morali temeljito premisliti. Prepričan je, da se je treba osredotočiti na pogovore.

Dr. Letnar Černič je opozoril, da je trenutna vlada v Ljubljani v odhajanju. "Kot profesor upravnega prava menim, da opredelitev tekočih poslov ne vključuje odločitve o tem, ali bo Slovenija vložila tožbo pred Sodiščem Evropske unije. Za kaj takega je treba počakati na oblikovanje zakonodajne veje oblasti in nove vlade." Da v našem političnem prostoru obstaja soglasje o tožbi, je po njegovem posledica dejstva, da se Slovenija znašla v pat položaju. "Nima veliko možnosti in to je ena zadnjih rešilnih bilk, ki se je lahko oprime, da uveljavi svoje interese mimo konsenza s hrvaško vlado."

Dr. Letnar Černič je prepričan, da bi si morali v Sloveniji vzeti čas za trezen razmislek o tem, kako naprej. "Ne gre z glavo skozi zid." Dr. Letnar Černič ima občutek, da je tožba proti Hrvaški le zavesa pred resničnim problemom, ki je nastal že pred časom. Da se Evropska komisija v sporu ni postavila na nobeno stran, ga ne čudi, prav tako se ne strinja z oceno, da je v Bruslju politika prevladala nad pravom. "Jasno je, da slovenska vlada to predstavlja v medijih, da bi zakrila svoje napake iz preteklosti."

Spomnil je, da so v tej zgodbi že v zadnjih letih s svojim znanjem sodelovali strokovnjaki, ki so nas privedli do situacije, v kateri smo. Skrbi ga, da tudi v prihodnje ne bo drugače. "Težko je pričakovati, da bi Slovenija s tožbo, ki bi jo vložila v prihodnjih tednih, lahko kaj dosegla." Kje vidi rešitev? "Morda bi se s pomočjo mediatorjev Evropske unije, s pomočjo Evropske komisije v nekem nevtralnem ozračju poskušalo doseči dogovor, ki mora v večinski meri slediti odločbi arbitražnega sodišča. Državi lahko z majhnimi kompromisi pripeljeta h končnemu kompromisu o ozemeljski in morski meji," je odgovoril dr. Letnar Černič.

Ne spreglejte: