Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Andrej Šinko (foto: OA)
Andrej Šinko | (foto: OA)

Pregled domačih dogodkov od 8. junija do 15. junija 2018

Slovenija | 16.06.2018, 07:30 Andrej Šinko

Dogajanje v preteklih nekaj dneh so zaznamovale povolilne aktivnosti in neurje, ki je prizadelo okolico Črnomlja in Novega Mesta. V ospredje pa postavljamo tudi slovesnosti ob jubileju zlatomašnika nadškofa Antona Stresa in 110. obletnici ustanovitve župnije Ljubljana Vič.

Povolilno dogajanje

Državna volilna komisija je v tem tednu sprejela poročilo o izidu predčasnih državnozborskih volitev ter ga predala predsedniku države Borutu Pahorju, ki je za 22. junij sklical ustanovno sejo državnega zbora. V njem bo skupno devet strank. Zmagovalka volitev SDS bo imela petindvajset poslancev, druga LMŠ jih bo imela trinajst, SD in SMC deset, Levica devet, NSi sedem, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS pet, SNS pa štiri poslance. Po preštetih glasovih iz tujine pa so se zamenjala tudi nekatera imena med poslanci.

Predsednik Pahor je ob sklicu ustanovne seje poudaril, da pričakuje, da se bodo po njej do konca meseca oblikovale poslanske skupine, nato pa se bo z njihovimi vodji posvetoval o imenovanju mandatarja. Če bo dovolj načelne podpore ga bo prvo podelil prvaku SDS Janezu Janši. »V primeru, da bi v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa nekdo drug, bi gospoda Janeza Janšo znova povabil na razgovor. Mene in javnost je že obvestil, da v takih razmerah mandata nebi sprejel,« je dejal Pahor.

V tem tednu so že potekali neformalni pogovori prvakov strank o novi vladni koaliciji. Med javno bolj dejavnimi je bil prvak LMŠ Marjan Šarec, ki želi sestaviti koalicijo brez zmagovalke volitev SDS. V slednji so napovedali, da bodo v tednu pripravili osnutek koalicijske pogodbe, ki bo ponujen v usklajevanje koalicijskim partnerjem.

Predsednik države Pahor ob zadnjem dogajanju poziva k sodelovanju. »Dialog o možnostih sestave vlade in njenega programa ne pomeni nujne zaveze za sodelovanje v vladi, ustvarja pa ozračej visoke politične kulture. Ta omogoča prepotrebno pogovarjanje in sodelovanje tudi po sestavi take ali drugačne vladne koalicije.«

Predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank povezani v Odbor za demokracijo enakih možnosti pa napovedujejo izpodbijanje rezultatov državnozborskih volitev, saj menijo, da so bile nepoštene in nezakonite. Vodenje SLS pa je po tem, ko se stranka ni uvrstila v parlament, prevzel dozdajšnji podpredsednik stranke Primož Jelševar.

Neurje s točo povzročilo veliko škodo

Območje Črnomlja in Novega mesta je pretekli konec tedna opustošilo hudo neurje s točo. Ta je poškodovala več kot tisoč objektov in vsa vozila na prostem. Skupna škoda naj bi po ocenah znašala približno 20 milijonov evrov. Poškodovane so bile stanovanjske hiše, gospodarski in industrijski objekti ter javni, med njimi tudi izobraževalne ustanove. Zaradi poškodovanih industrijskih objektov so morali proizvodnjo ustaviti tudi v podjetju Akrapovič in Adria Mobil.

V intervenciji je sodelovalo skoraj 2700 gasilcev in 300 drugih prostovoljcev, pomoč občini pa je obljubila tudi vlada, ki naj bi zagotovila sredstva iz tekoče proračunske rezerve. Prizadetim v neurju pomagata tudi Rdeči križ in Slovenska Karitas. Generalni tajnik slednje Cveto Uršič je poudaril, da je človek sprva, ko vidi nastalo škodo, pretresen. »Na drugi strani pa nam je vodstvo civilne zaščite povedalo, da so isti dan, ko se je zgodilo neurje, prejeli nekaj sto klicev ljudi, ki so želeli pomagati. Preko vikenda so prišli gasilci iz cele Slovenije in pomagali. Iz župnijske Karitas pravijo, da jih kličejo ljudje, kam lahko nakažejo denar, kako lahko pomagajo. To pa je tisti drugi občutek, da smo Slovenci, ko vidimo ljudi v konkretni stiski pripravljeni pomagati,« je sklenil Uršič.

Kdor želi prizadetim pomagati, lahko svoj dar še vedno nakaže na tekoči račun Slovenske Karitas. Neurja so v teh dneh težave povzročala tudi drugod po državi, vendar je tam bila škoda manjša.

Novice o zaporih, železnicah in bankah

V Sindikatu državnih organov Slovenije in Sindikatu delavcev v pravosodju zahtevajo odstop vodstev ljubljanskega zapora in Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij ter sprejetje ukrepov za izboljšanje stanja. V sindikatih opozarjajo, da pravosodni policisti v ljubljanskem zaporu zaradi kadrovskega primanjkljaja ne obvladujejo razmer, podobno naj bi bilo tudi drugod. Zaradi tega naj bi bilo tudi več bolniških. Vodstvo ljubljanskega zapora in predstavniki Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij navedbe sindikatov zavračajo.

Na Slovenskih železnicah so predstavniki devetih od desetih reprezentativnih sindikatov z vodstvom družbe podpisali spremenjeno kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa. Medtem je Sindikat železničarjev, ki ni podpisal pogodbe, izvedel prvo od napovednih več stavk, nato dosegel napredek v pogajanjih in za nedoločen čas zamrznil drugo iz napovedane serije stavk.

V več bankah ter pri pravnih in fizičnih osebah na območju Ljubljane, Kopra in Kranja so v tem tednu potekale hišne preiskave. V njih je 100 kriminalistov in policistov zbiralo dokaze za potrditev suma storitve korupcijskih kaznivih dejanj. Po poročanju nekaterih medijev naj bi vpleteni v afero urejali posojila kreditno nesposobnim.

Cerkev v Sloveniji

Na praznik Srca Jezusovega je bilo posebej slovesno v cerkvi sv. Petra na Taboru v Ljubljani. Sveto mašo je ob svojem jubileju daroval letošnji zlatomašnik nadškof Anton Stres. Ob oltarju so se mu med drugimi pridružili ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, sobrata zlatomašnika Rok Gajšek in Rudi Štavar ter srebrnomašnika Pavle Novak in Peter Žakelj.

Nadškof Stres se je zahvalil za to, da ima priložnost opravljati duhovniško službo. »Čeprav je vsak poklic in vsako opravilo, ki ga izvršujemo v tem svetu, Božji poklic ter služenje Njemu in bratom in sestram, je za duhovništvo, takšno, kot ga živimo v Katoliški Cerkvi, značilna določena izključnost ali bolje rečeno osvobojenost za eno samo ljubezen in eno samo služenje. Ni rečeno, da smo duhovniki bolj požrtvovalni in bolj velikodušni kot drugi. O tem lahko sodi samo Bog. Tukaj ni nič avtomatično. Smo pa bolj osvobojeni za eno samo veliko služenje, od nas pa je seveda odvisno, kaj s to prostostjo naredimo,« je dejal nadškof Stres.

V Župniji Ljubljana Vič so s slovesno mašo praznovali 110. obletnico posvetitve cerkve in ustanovitve župnije. Ob tej priložnosti pa so blagoslovili tudi obnovljene orgle. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pridigi dejal, da je osrednji praznik v tem, da smo vsi Božji otroci, ki moramo svoje življenje posvetili hvalnici Bogu. Nadškof Zore je poudaril, da moramo vero, ki smo jo prejeli, živeti in jo oplemenitili.

Zbranim je ob blagoslovu obnovljenih orgel dal ta inštrument za zgled, saj da morajo vse piščali med seboj sodelovati, sicer ne morejo iz sebe spraviti harmonije, ampak sebičnost. »In kolikokrat se to dogaja v družbi, v družini, morda kdaj celo v nas samih, ko se en del mene, ko se moj grešni del obrne proti svetemu delu; ko se v družini obrnemo drug proti drugemu; ko se v narodu obrnemo drug proti drugemu. Od kod naj potem pride veselje? Od koda naj pride pesem?« Zato nas je nadškof Zore povabil k radikalnosti evangelija, da gremo k Jezusu in od blizu poslušamo Njegovo besedo in ne tistih, ki nas vlečejo proč od Boga.

Slovenski bolniki, pomočniki in zdravstveno osebje so že trinajsto leto z vlakom in letalom poromali v Lurd, kjer so se pridružili romarjem iz Gorice, Trsta, Vidma in Benetk. Tema letošnjega romanja ob 160-letnici prikazovanj v Lurdu je: »Kar koli vam reče, storite.« Romarje poleg treh duhovnikov spremlja tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih. Lurd je soočen s poplavami, zato naj bi romarji nekoliko spremenili urnik, vendar pa to naj ne bi vplivalo na vzdušje.

Papež Frančišek je na predlog Državnega tajništva v Vatikanu duhovniku celjske škofije dr. Matjažu Roterju podelil častni naziv papeškega kaplana – monsinjor. Roter trenutno opravlja službo tajnika Apostolske nunciature v Kolumbiji.

Družba

Društvo Združeni ob lipi sprave je ob Dnevu krivde, odpuščanja in sprave pripravilo že tradicionalno žalno slovesnost za žrtve vojne in revolucije. Zbrane sta nagovorila predsednik društva Janez Juhant in predsednik republike Borut Pahor, ki je k Lipi sprave položil venec.

Predsednik Pahor je Lipo sprave opisal kot žalostno in hkrati čudovito metaforo na številna visoka pričakovanja največjega dela javnosti, da bo tudi glede polpretekle zgodovine zadoščeno resnici in pravici, na tak način, da ne ena ne druga s popravo za nazaj ne bo prizadeta za naprej: »Ta lipa sprave je bilo četrto drevo, ki so ga posadili tisti, ki so verjeli v to, da sme in mora biti Slovenija domovina vsem, ne glede na številne razlike med nami, šele četrto drevo, ki končno, šele po številnih letih, vendarle daje cvetove in sadove.«

Juhant pa je opozoril, da še niso uresničeni vsi procesi sprave ter da so ravno najbolj prizadeti še vedno izločeni ali težko pridejo do pravice. »Ne samo žrtve povojnih pobojev ter medvojnega revolucionarnega nasilja, ampak vsi tisti, ki so tako ali drugače v družbi prikrajšani. To se je pokazalo tudi pri volitvah, kjer so ravno ti ljudje, ki so prikrajšani, izostali,« je zaključil.

MOL bi razlastila Šentvidčane

V Šentvidu v Ljubljani so razburjeni zaradi namere Mestne občine Ljubljana o razlastitvi šentviškega pokopališča. Krajani in župnija so se povezali in od MOL-a zahtevajo, naj ustavi postopek razlastitve. Četrtna skupnost Šentvid, Župnija Šentvid nad Ljubljano in Društvo Blaž Potočnikova čitalnica so svojo zahtevo izrazili v pismu, proti razlastitvi pa bodo v nedeljo zbirali podpise.

Član Sveta Četrtne skupnosti Šentvid arhitekt Matjaž Briški pravi, da v svetu ne vidijo nobene racionalne potrebe po razlastitvi pokopališča. »V tem enostranskem dejanju vidim izključno komercialni interes MOL, ki bi morala biti po pošteni ceni najprej odkupiti sosednja zemljišča pokopališča in ga razširiti, ne pa da raje investira, sicer smešno nizek ponujeni znesek, v odkup zemljišča, katerega brezplačno uporablja za svojo dejavnost že desetletja.« Prav tako nasprotujejo načrtom MOL-a, da kapelo spremeni v poslovilno vežico.

Društvo Hospíc je praznovalo 23. obletnico ustanovitve. Oblikovalo se je iz Skupine za spremljanje hudo bolnih in umirajočih, ki je nekaj let pred tem zaživela pri Škofijski Karitas Ljubljana. Člani društva nudijo psihosocialno pomoč bolnim, umirajočim, njihovim svojcem in žalujočim. Ob tem pa si prizadevajo za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do njegovega naravnega konca.

Šport

V teh dneh gosti Slovenija eno največjih kolesarskih tekmovanj v regiji – dirko Po Sloveniji. Dogodek je k nam pripeljal številna znana imena kolesarstva, med njimi tudi: Britanca Marka Cavendisha, Nemca Marcela Kittla, Poljaka Rafaela Majko in Kolumbijca Rigoberta Urana. Nastopajo pa tudi vrhunski domači kolesarji. Dirka se je začela z etapo med Lendavo in Mursko Soboto, sklenila pa se bo jutri z vožnjo na čas, ko bo znan tudi končni zmagovalec.

Slovenska rokometna reprezentanca, ki je na preteklem svetovnem prvenstvu osvojila bronasto kolajno, se ni uspela uvrstiti na prihajajoče svetovno prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto gostili Nemčija in Danska. Naši izbrani vrsti na povratni tekmi, kljub zmagi s 26:22 proti Madžarski, ni uspelo nadoknaditi zaostanka petih golov s prve tekme.

Do svoje prve zmage v poklicni teniški karieri je prišla 20-letna Konjičanka Tamara Zidanšek. Osvojila je svoj prvi turnir WTA challenger v Bolu na Braču. S 6:1 in 6:3 je premagala 68. igralko sveta, Poljakinjo Magdo Linette. Zidanškova se je na lestvici povzpela za 27 mest - na 95. mesto

Slovenski triatlonec Jaroslav Kovačič je osvojil prvo mesto na polovičnem ironmanu na Madžarskem. Slovenski uspeh je s tretjim mestom dopolnil Denis Šketako.

Slovenski nogometni prvak Olimpija je predstavil novega trenerja, ki je zamenjal Hrvata Igorja Bišćana. Visoke ambicije bo poskušal zadovoljiti 38-letni Srb Ilija Stolica, ki je doslej deloval pri Partizanu, Voždovcu, Vojvodini in mladi srbski reprezentanci, Olimpija pa bo za zdaj njegov največji izziv, na katerega naj bi bil pripravljen.

Slovenija, Politika, Sociala
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...