Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pahor bo sklical ustanovno sejo državnega zbora

Slovenija | 15.06.2018, 09:38

Državna volilna komisija je brez zapletov sprejela poročilo o izidu predčasnih parlamentarnih volitev, kar pomeni, da so že znani izidi glasovanja zdaj tudi uradni. Poročilo bo danes prejel predsednik republike Borut Pahor, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora.

Na volitvah, ki so bile 3. junija, je glasovalo dobrih 52 odstotkov volilnih upravičencev. V hram demokracije so pospremili devet strank, največ podpore so namenili SDS.

Izide nameravajo izpodbijati predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank, povezanih v Odbor za demokracijo enakih možnosti. Menijo namreč, da so bili diskriminirani. Obrnili se bodo na vrhovno sodišče, pritožili se bodo tudi na državni zbor. Če jih bo mandatno-volilna komisija zavrnila in bo parlament potrdil poslanske mandate, bodo to izpodbijali na ustavnem sodišču.

Za zdaj kaže, da bi bila ustanovna seja novega sklica državnega zbora lahko 22. junija, na njej bodo poslanci izvolili novega predsednika parlamenta. Kdo bo kandidat za to funkcijo, še ni znano, saj še niso določena koalicijska razmerja.

Po ustanovni seji mora Pahor v 30 dneh predlagati mandatarja za sestavo vlade. Predsednik republike je že napovedal, da bo to najprej zaupal zmagovalki volitev SDS oziroma njenemu prvaku Janezu Janši. "Po moji oceni je najboljše, če zmagovalcu volitev uspe sestaviti vlado," je po srečanju z Janšo povedal Pahor. "Dvakrat sem že sestavljal koalicijo in vlado. Naš pristop je bil vedno enak. V naši koaliciji so sodelovali tisti, ki so to želeli. Nikoli nismo nikogar izključili, so pa nekateri izključili sodelovanje s koalicijo, ki smo jo sestavili, kar je legitimna pravica vsake stranke," je takrat pojasnil Janša. Kot je dodal, bo pristop SDS tudi tokrat enak. "Skušali bomo sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Marjanu Šarcu, Dejanu Židanu ali Miru Cerarju. Osnova za sestavo te koalicije bodo programski odgovori na izzive, za katere mislimo, da so v tem trenutku pred Slovenijo."

Kot je znano, si za sestavo koalicije prizadeva tudi predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec. Potem ko je vsem strankam z izjemo SDS poslal vabilo na pogajanja, se je že sestal z večino njihovih predsednikov. Tik pred volitvami je prišlo na dan, da se je Šarec lani v času predsedniških volitev pogovarjal z Janšo, srečala naj bi se tudi letos. A za zdaj vsaj na zunaj nič ne kaže, da bi lahko prišlo do kakršnegakoli sodelovanja. Glede na zakonsko določene roke je pričakovati, da bodo poslanci o mandatarju glasovali konec julija.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...