Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

AVDIO: Akcija Otroci nas potrebujejo

Cerkev na Slovenskem | 14.06.2018, 16:02 Petra Stopar

Slovenska karitas je začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami.

Pomagati želijo 12.000 socialno ogroženim otrokom. Župnijske karitas so začele zbirati prošnje socialno ogroženih družin za tovrstno pomoč. V Slovenski karitas preko poletja zbirajo nove velike črtaste zvezke, ki naj jih darovalci prinesejo na najbližjo Karitas. Prav tako zbirajo finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijskem računu Slovenske karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362 in namen: Otroci nas potrebujejo. Evro ali pet evrov je mogoče darovati še s poslanim sms sporočilom s ključno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na številko 1919. Zgibanke s položnico bodo od nedelje na voljo tudi po župnijah.

Karitas bo zbrana sredstva in zvezke avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Delili bodo pakete šolskih potrebščin ali bone oz. naročilnice za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v svojem kraju. Vse informacije pa so na voljo tudi na škofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti.

Osnovne šole in vrtce so v maju v akciji Pokloni zvezek povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke. Odzvalo se je 258 osnovnih šol in 116 vrtcev, zavodov ali posameznih enot. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas.

Karitas je lani s šolskimi potrebščinami pomagala 12.549 otrokom. Dodatno je 1368 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vključenih 212 otrok. V sklopu dela župnijskih Karitas pa je bilo več kot 18.500 otrok vključenih v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke, med njimi 440 tudi v centre za mlade in otroke.

Skupna vrednost navedenih programov je lani znašala 729.445 evrov. V programe Karitas pa je bilo skupaj vključenih 30.245 otrok in dijakov. Sredstva so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, so še dodali v Slovenski karitas.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...