Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:18

V Črnomlju se znova kaže solidarnost Slovencev

Novomeški škof obiskal Črnomelj, foto © Facebook Župnije Črnomelj - Dragatuš
Številne strehe so uničene
Foto © Slovenska Karitas

"Na primer, manjša cerkev v okolici Črnomlja, ki je bila pred nekaj leti sveže prekrita, niti en strešnik ni ostal cel."

Posledice minulega neurja s točo, veliko kot jabolko, so si v sredo na območju Občine Črnomelj ogledali predstavniki Karitas skupaj z novomeškim škofom Andrejem Glavanom. Kot pravi generalni tajnik Škofijske Karitas Novo mesto Gregor Vidic, je obseg škode izven proporcev, hvaležen pa je za dobroto ljudi, ki so v teh dneh za pomoč pri sanaciji darovali že 40.000 evrov.

Petkovo neurje je, kot je znano, najbolj prizadelo Črnomelj, kjer je škoda po trenutno ocenjenih podatkih dosegla osemnajst milijonov evrov in pol. Od tega je škode na objektih kulturne dediščine sto tisoč evrov. Prizadeta naselja, kot so Dolnja Paka, Svibnik in Talčji Vrh, je v sredo obiskal novomeški škof Andrej Glavan s predstavniki Karitas.

»Gospod škof se je zahvalil vsem interventnim skupinam, ki so pokazale svojo hitrost in odločnost v reševanju in premagovanju nastalih težav. Škof je v nadaljevanju obiskal še najbolj prizadete vasi, se srečal s tamkajšnjimi prebivalci in jim izrazil svojo bližino in pomoč. Obiskal je tudi najbolj prizadeto podružnično cerkev sv. Sebastijana v Mestni Lozi, ki je bila pred nekaj leti popolnoma obnovljena, v neurju pa je ostala brez strehe in prizadeta od zamakanja,« so zapisali na škofiji.

Generalni tajnik te dobrodelne ustanove Cveto Uršič je po ogledu za naš radio povedal, da so občutki dvojni: »Najprej je človek pretresen, ko vidi vso škodo. Na primer, manjša cerkev v okolici Črnomlja, ki je bila pred nekaj leti sveže prekrita, niti en strešnik ni ostal cel, vsa streha prekrita s ponjavo. Notranjost cerkve vlažna, zatohla. Takih stavb smo videli kar nekaj. Po drugi strani pa nam je vodstvo civilne zaščite povedalo, da so isti dan, ko se je zgodilo neurje, prejeli nekaj sto klicev ljudi, ki so želeli pomagati. Preko vikenda so prišli pomagati gasilci iz vse Slovenije. Na župnijsko Karitas kličejo ljudje, ki sprašujejo, kako lahko pomagajo. To je pa ta občutek, da smo Slovenci, ko vidimo ljudi v konkretni stiski, smo vedno pripravljeni pomagati.« Dodal je, da je Slovenska Karitas in Škofija Novo mesto Škofijski Karitas takoj nakazala 10.000 evrov nujne pomoči, sredstva pa darujejo tudi številni posamezniki.

Pomoč ljudem po neurju
Pomoč ljudem po neurju

Kot je v ločenem pogovoru za naš radio danes povedal generalni tajnik Škofijske Karitas Novo mesto Gregor Vidic, so v dobrodelni akciji zbrali že 40.000 evrov, zbiranje sredstev pa je še vedno možno. »Obseg škode je izven vseh proporcev, zgolj in samo v okviru lokalne skupnosti in Škofijske Karitas bi bilo skoraj nepredstavljivo pomagati, zato smo veseli, da je tak lep odziv in da se akcija lepo razvija po vsej državi,« je dejal. »Moja izkušnja z našimi sodelavci in prostovoljci pa je, da so vedno zelo požrtvovalni,« in je po Vidicovem mnenju prav, da pomagamo tudi njim, ki so zdaj prizadeti v svojem domačem okolju.

Škoda po toči
Škoda po toči

Pri cerkvi
Pri cerkvi

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa je gospodarske družbe, samostojne podjetnike, posameznike, zavode in zadruge, ki so utrpeli škodo v neurju 8. junija, pozvalo, naj do 27. junija prijavijo oceno te škode. Gre za stroje, opremo, zaloge in izpadu prihodka ter vse to pošljejo ministrstvu na naslov Trubarjeva ulica 11, 2000 Maribor z oznako Poplave 2018 ali na e-naslov poplave2018.mgrt@gov.si.

Ne spreglejte: