Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:51

Pučnik dobil svoje mesto med velikani sodobne evropske zgodovine

0:00
0:00
dr. Jože Pučnik
Foto © www.sds.si

Evropski parlament je v minulem tednu odločil, da eno od konferenčnih dvoran na svojem sedežu v Bruslju na predlog poslanca Milana Zvera poimenuje po enem od očetov slovenske države Jožetu Pučniku. Na ta način je Pučnik dobil prostor med velikani evropske zgodovine, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill in Robert Schuman.

Pobudo za poimenovanje dvorane po Pučniku je sicer že pred petimi leti dal evropski poslanec Milan Zver (SDS/ELS), ki je dejal, da odločitev Evropskega parlamenta pomeni tudi posebno čast za Slovenijo. Dodal je, da "pot od ideje do realizacije ni bila lahka, smo pa lahko ponosni, da je Pučnik dobil mesto med velikani sodobne evropske zgodovine, katerih imena prav tako krasijo nekatere prostore Evropskega parlamenta." "Ponosen sem, da smo Pučnikov dom končno razširili tudi v Evropsko unijo," je še poudaril Zver.

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je izpostavil, da Jože Pučnik ni bil le gonilna sila slovenske neodvisnosti ampak tudi velik Evropejec. "Njegova zapuščina je bila vse prepogosto spregledana. Ime tega evropskega velikana bo zdaj za vedno zapisano v evropsko zgodovino," je še dejal Weber.

Odzval se je tudi predsednik SDS Janez Janša, dejal je, da poimenovanje pomembne konferenčne dvorane v Evropskem parlamentu po dr. Jožetu Pučniku pomeni priznanje temu velikemu Slovencu. "Na to priznanje je sicer nekaj časa čakal, ampak je zato toliko bolj jasno in temeljito," je zapisal Janša.

V sobi z imenom slovenskega državnika se predsedstvo Evropskega parlamenta srečuje na pripravljalnih sestankih, v njej potekajo redni sestanki treh nacionalnih delegacij in zasedajo člani Evropske ljudske stranke iz šestih parlamentarnih odborov.

Slavnostna inavguracija bo v Evropskem parlamentu predvidoma konec junija.

Ne spreglejte: