Ljubljana, ponedeljek, 18. februar 2019, 21:30

Glasovi iz tujine spremenili le nekaj imen

parlament
Foto © Katarina Ličen

Po preštetih glasovnicah po pošti iz tujine so nekateri kandidati, ki se jim je obetal poslanski sedež, ostali praznih rok. Do sprememb med poslanci je prišlo v Levici, NSi in Stranki Alenke Bratušek, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Državne volilne komisije (DVK).

Medtem ko se je poslanski mandat v novomeški volilni enoti najprej obetal Petru Dirnbeku iz Brežic, pa je očitno več glasov med kandidati Levice v tej enoti zbral Primož Siter iz Trbovelj.

Med poslanci NSi v prihodnjem mandatu ne bo Martina Mikoliča, župana Občine Rogatec, ki pa je kandidiral v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah. V državni zbor se je uvrstil Aleksander Reberšek iz Žalca.

Spremembe so tudi med poslanci Stranke Alenke Bratušek, pri čemer pa predsednica stranke Alenka Bratušek še vedno ostaja zunaj parlamenta. Namesto Jožefa Ribiča, ki se mu je pred prištetimi glasovi po pošti iz tujine obetal poslanski stolček, bo nanj sedel Andrej Rajh iz Maribora.

In še k strankam poglejmo. Potem, ko je DeSUS na volitvah prepolovil število poslanskih mandatov je prvak stranke Karl Erjavec le ponudil odstop, ki ga bosta svet in izvršni odbor obravnavala v petek. Danes pa bo jasno ali bo na mestu predsednika ostal prvak NSi Tonin, ki se bo popoldne sestal s pretendentom za mandatarja, predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem. Odločitev o Toninovi usodi bo znana zvečer, a sprejema odstopa ni pričakovati.

Medtem pa se nadaljujejo razmišljanja o prihodnjih obrisih koalicije. V SD si želijo, da bi bila del morebitne levosredinske koalicije tudi stranka Levica. V SDS pa bodo s pogovori počakali do ustanove seje novega sklica parlamenta, ki bo predvidoma prihodnji teden.

 

Ne spreglejte: