Ljubljana, nedelja, 20. oktober 2019, 00:56

Zore: Ljubezen ni samoljubje

Ob začetku novega akademskega leta so se sinoči v ljubljanski stolnici zbrali študenti in profesorji Univerze v Ljubljani, Katoliškega inštituta in drugih visokošolskih ustanov v ljubljanski nadškofiji. Mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit in veliki kancler Teološke fakultete v Ljubljani Stanislav Zore. Po njej je z rektorjem univerze v Ljubljani Igorjem Papičem odkril doprsni kip domoljuba Matija Slaviča.


S slovesnostjo na Teharjah so se spomnili žrtev medvojnega in povojnega nasilja

V Spominskem parku Teharje je dopoldne potekala spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Sveto mašo je daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, zbrane pa je nagovoril Slavko Žižek, ki pogosto piše za revijo Zaveza. Škof Lipovšek se je zahvalil vsem, ki so se podali na pota, ki vodijo k odpuščanju, medsebojni spravi in k resničnemu miru.


Vrtičkarstvo, zavist, pohlep … Tudi to je vodilo v propad otroške srčne kirurgije

Kam lahko vodijo slabi odnosi na delovnem mestu, kaže stanje otroške srčne kirurgije v Sloveniji. Kdo je zavozil ta pomemben program, že nekaj časa ugotavlja preiskovalna komisija državnega zbora, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Zaslišanja v tem tednu imajo skupni imenovalec, to je neustrezna komunikacija. Zaskrbljujoče so tudi navedbe o ignoriranju težav in medijskih pritiskih.


AVDIO: Slovenci na repatriacijo ne čakajo križem rok

»V našo deželo v zadnjem obdobju prihajajo ljudje brez dokumentov, mi pa za tiste, za katere načeloma vemo, da so slovenskih korenin, zahtevamo razne, kar malo preveč birokratske stvari,« glede na trenutno zapleteno situacijo v Venezueli. Tako je na kritike o repatriaciji 55 Slovencev iz te obubožane južnoameriške dežele dejala ena od njihovih sorodnikov v Sloveniji.


Avdio: zaradi Adrie nejevoljni tudi gospodarstveniki

Po 58 letih delovanja se je za družbo Adria Airways začel stečajni postopek. Potekal bo na kranjskem okrožnem sodišču, med številnimi upniki pa je tudi 558 zaposlenih, saj avgustovskih plač niso dobili izplačanih v celoti. Razočarani so tudi številni potniki, ki so imeli kupljene letalske vozovnice, pa bodo zdaj morali iskati alternative.


Ste preverili, koliko je po novem vredna vaša nepremičnina?

Slovenija je dobila nov predlog modela vrednotenja nepremičnin. Ocenjeno vrednost lahko preverite sami z vpisom domačega naslova ali drugih podatkov o vaši nepremičnini. Če se s podatki ne strinjate, lahko do 15. novembra po različnih poteh pošljete pripombe.


Za malega Krisa zbranih več kot tri milijone evrov, darovale tudi nekatere župnije

Potrebnih je bilo 2,3 milijona evrov, Slovenija je zbrala toliko in še več. Za zdravljenje devetnajstmesečnega Krisa z redko dedno boleznijo so ljudje iz vse države skupno darovali skoraj tri milijone evrov in pol, in to le v nekaj dneh. Društvo Palčica Pomagalčica, ki je družini iz Kopra pomagalo izpeljati dobrodelno akcijo, že razmišlja, katerim otrokom bo namenilo preostanek sredstev.


Vsakodnevno vpeti v boj za širjenje dobrega in omejevanje zla

Na včerajšnji praznik sv. nadangela Mihaela, zavetnika policistov, je bila v Srednji vasi v Bohinju že 15. tradicionalna maša za policiste in policistke.


Najvišje priznanje Cerkve v Sloveniji letos dobi …

Gradnja odnosov je temeljnega pomena v življenju, poudarjata Vilma in Dani Siter, ki sta v ta namen pred skoraj 20 leti ustanovila društvo Družina in Življenje. Slovenska škofovska konferenca jima je za to delo podelila najvišje priznanje Cerkve v Sloveniji, Ciril-Medotodovo odličje. Sinoči jima ga je na slovesnosti v Radencih izročil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


AVDIO: Ali neinformirana javnost lahko tvori demokratično družbo?

Kje v času obiska v ZDA biva slovenski premier Marjan Šarec? Marsikdo bi rekel, da to ni naša skrb. A imamo pravico vedeti, na kar opozarja tudi 28. september.


Novejše novice | Starejše novice