Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 06:18

Nove dopolnilne dejavnosti za čebelarje

Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov in uporabnikom eteričnih olj.


VIDEO: Pučnik dobil svoje mesto med velikani sodobne evropske zgodovine

Evropski parlament je v minulem tednu odločil, da eno od konferenčnih dvoran na svojem sedežu v Bruslju na predlog poslanca Milana Zvera poimenuje po enem od očetov slovenske države Jožetu Pučniku. Na ta način je Pučnik dobil prostor med velikani evropske zgodovine, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill in Robert Schuman.


Poletna muzejska noč vabi

Slovenijo bo drevi spet povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki ob tej priložnosti od 18. ure do polnoči brezplačno odprejo vrata obiskovalcem. Kulturne ustanove so ob tovrstnih vabilih vedno zelo dobro obiskane.


Pregled domačih dogodkov od 8. junija do 15. junija 2018

Dogajanje v preteklih nekaj dneh so zaznamovale povolilne aktivnosti in neurje, ki je prizadelo okolico Črnomlja in Novega Mesta. V ospredje pa postavljamo tudi slovesnosti ob jubileju zlatomašnika nadškofa Antona Stresa in 110. obletnici ustanovitve župnije Ljubljana Vič.


Pahor bo sklical ustanovno sejo državnega zbora

Državna volilna komisija je brez zapletov sprejela poročilo o izidu predčasnih parlamentarnih volitev, kar pomeni, da so že znani izidi glasovanja zdaj tudi uradni. Poročilo bo danes prejel predsednik republike Borut Pahor, ki bo nato podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje novega državnega zbora.


Ernest Petrič: Spomini in spoznanja

Na Gradu Jable v Loki pri Mengšu so sredi tedna predstavili knjigo Ernesta Petriča Spomini in spoznanja. Diplomat, pravnik, politik. Kot sam pravi, ne gre za znanstveno predstavitev in analizo dogajanj, ampak za zapis po spominu, ki pa prispeva k razumevanju nastanka slovenske države in njene uveljavitve v mednarodni skupnosti. O knjigi, ki je izšla pri Mohorjevi družbi iz Celovca v sodelovanju s Koordinacijskim odborom za raziskovanje diplomatske zgodovine, so spregovorili avtor, recenzenta Marko Pavliha in Andrej Rahten, za založbo pa Hanzi Filipič.


Goduje eden zelo priljubljenih svetnikov sv. Vid

Danes goduje sv. Vid, ki je eden najbolj češčenih svetnikov na Slovenskem, o čemer po pisanju revije Ognjišče pričajo številne njemu posvečene cerkve.


AVDIO: Akcija Otroci nas potrebujejo

Slovenska karitas je začela dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami.


Nadškofija Ljubljana v odgovoru na razlastitev pokopališča v Šentvidu: V postopkih MOL-a se kaže nova oblika nacionalizacije premoženja

Poročali smo, da želi Mestna občina Ljubljana župnijo Šentvid nad Ljubljano razlastiti pokopališča in kapele, v kateri je pokopan tudi narodni buditelj Blaž Potočnik. Na dogajanje se je na pobudo Radia Ognjišče, danes odzvala tudi Nadškofija Ljubljana. Kot so zapisali na Tiskovnem uradu je postopek MOL-a nekoliko presenetljiv, v celoti pa podpirajo prizadevanja tako župnije, kot Četrtne skupnosti in Društva Blaž Potočnikova čitalnica, ki so se odločno zavzeli proti razlastitvi.


Bolniki kljub poplavam na romanje v Lurd

Slovenski bolniki, pomočniki in zdravstveno osebje so se že trinajsto leto na vlaku in letalu v Lurd pridružili romarjem iz Gorice, Trsta, Vidma, Benetk in Adrie. Tema letošnjega romanja ob 160-letnici prikazovanj v Lurdu je: »Kar koli vam reče, storite«. Naše romarje poleg treh duhovnikov spremlja tudi upokojeni koprski škof Metod Pirih.


Novejše novice | Starejše novice