Ljubljana, ponedeljek, 15. julij 2019, 22:35

AVDIO: Slovenci z vsega sveta so se zbrali na Brezjah in v Zavodu sv. Stanislava

Prva nedelja v juliju je v naši krajevni Cerkvi posvečena Slovencem po svetu, saj se na začetku počitnic v domovini običajno mudi precej rojakov, ki živijo na tujem. Nekateri prihajajo na obisk sorodnikov, drugi na nove maše tretji na razne prireditve in srečanja, ki jih pripravljajo izseljenske in druge organizacije.


Nadškof Speich obiskal škofiji Celje in Mursko Soboto

Apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich, ki je prejšnji petek obiskal Zavod sv. Stanislava, ne pa tudi Radia Ognjišče, se je ta teden mudil na obisku v mariborski metropoliji. V sredo se je v domu sv. Jožefa v Celju srečal s škofijskimi in redovnimi duhovniki celjske škofije. Včeraj je obiskal sedež soboške škofije in se tam srečal z ordinarijem škofom Petrom Štumpfom.


Pikalova novela: ministri proti ministrom

Potem ko so štirje nekdanji ministri levih vlad v en glas podprli protiustaven predlog za spremembe financiranja javnih izobraževalnih programov v zasebnih osnovnih šolah, so se zdaj oglasili še ministri, ki so na področju šolstva delovali v vladi Janeza Janše. Dr. Jure Zupan, dr. Žiga Turk, dr. Lovro Šturm in dr. Milan Zver so ogorčeni nad pisanjem svojih kolegov in ostro zavračajo nekatere njihove navedbe. Menijo, da gre za jasen strah pred zasebnim in za ustvarjanje še večjega monopola državnih šol in oviranje pobud, ki v šolski prostor prinašajo izbiro, alternativo, pluralnost in konkurenco.


Vrh slovenskega zdravstva: paliativno oskrbo je treba nujno vključiti v izobraževanje zdravnikov

Paliativno oskrbo je treba vključiti v redni študij medicine, so bili na tiskovni konferenci jasni prvi možje zdravniških organizacij. Znanje spremljanja neozdravljivo bolnega človeka danes namreč zdravniki pridobivajo le na raznih seminarjih. Drug izziv pa je prostorska stiska po bolnišnicah, zaradi katere paliativni bolniki nimajo primerne obravnave.


Kako lahko otroke zavarujemo pred utopitvijo?

Ob začetku poletnih počitnic, ko je uživanje v vodi najpogostejše, so pristojne javno-zdravstvene službe opozorile na nevarnosti utopitev. Te najbolj ogrožajo otroke od 1. do 3. leta starosti, za katere so tudi drugi najpogostejši vzrok smrti. Da bi se izognili tej nevarnosti, je treba imeti najmlajše nenehno pod nadzorom in upoštevati še druge previdnostne ukrepe.


AVDIO: Plastika Skaza uvaja šesturni delovnik

V enem od najuspešnejših slovenskih podjetij, Plastika Skaza v Velenju, so napovedali uvedbo šesturnega delovnika. Podjetje proizvaja izdelke iz umetnih mas za dom in prosti čas, skupaj z dobavitelji pa zagotavlja posel več kot tisoč ljudem, pretežno iz Savinjsko-šaleške doline.


Cvikl na praznik »Šentvoršč«: Naredimo v življenju prostor za Boga

Obhajamo praznik Ptujskogorske Matere Božje. Bratje minoriti so na Ptujski Gori na predvečer praznika pripravili molitveno uro pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice, po njej je sledila sveta maša, ki jo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl.


Prelat Slabe in Peterle v Šentjoštu o spravi in veličini tet

Pri Kapeli mučencev v Šentjoštu je bila včeraj sveta maša za žrtve revolucije. Daroval jo je prelat Anton Slabe. Po spominskem bogoslužju je zbrane nagovoril prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. Kot nam je povedala članica odbora za pripravo slovesnosti Marta Keršič so se na poseben način zahvalili tetam, ki so v težkih med- in povojnih časih stopale po poti pogumnih odločitev.


Umrl je minorit pater Milan Holc

V 73. letu starosti je umrl pater Milan Holc, redovnik in duhovnik slovenske minoritske province. Njegovi redovni bratje so sporočili, da je po mnogih romarskih poteh zemeljskega Jeruzalema in težki bolezni v Očetov dom nebeškega Jeruzalema priromal dan pred praznikom apostolov Petra in Pavla. Sveta maša s pogrebom bo v torek ob 15. uri na Ptujski Gori, kjer prav ta dan slavijo svojo zavetnico - Marijo s plaščem. Pokojnega bodo v tamkajšnjo baziliko pripeljali jutri, kjer bo zvečer ob 21h molitvena ura.


Šrot o črpanju EU sredstev: Voda teče v grlo

»Izteka se evropska finančna perspektiva, v kateri se prva tri do štiri leta ni dogajalo nič. V Sloveniji smo na novo izumljali smodnik, če lahko tako rečem, sedaj pa nam vsem, predvsem državi in različnim ministrstvom, teče voda v grlo,« je o pestrosti na investicijskem področju v Mestni občini Celje povedal župan Bojan Šrot.


Novejše novice | Starejše novice