Ljubljana, četrtek, 16. avgust 2018, 15:48

P. Robert Bahčič: Če hodimo po Marijini poti, potem hodimo po poti evangelija

Pred 15. avgustom, največjim Marijinim praznikom, smo v oddaji „Utrip Cerkve v Sloveniji“ gostili rektorja narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah p. dr. Roberta Bahčiča in direktorico romarskega urada dr. Andrejo Eržen Firšt. Spregovorila sta o dogodkih v minulih mesecih, posebej pa spregovorila o prazniku, ki je pred nami in slovesnostih, ki bodo sledila v prihodnjih tednih.


Pregled domačih dogodkov od 3. avgusta do 10. avgusta 2018

Dogajanje v preteklih dneh so zaznamovali pogovori o sestavljanju vladne koalicije pod vodstvom Marjana Šarca, premiki v zvezi s privatizacijo v NLB, obtožnica v zdravstvu, pa tudi Romanje treh Slovenij na Svetih Višarjah in 150-letnica prvega slovenskega tabora.


AVDIO: Več kot 80 družin na letovanjih Karitas na Obali

Slovenska Karitas poleg počitnic za otroke v poletnem času v Portorožu izvaja tudi počitnice socialno ogroženih družin v Sončni hiši, na Senčni ulici 36. V devetih tednih bo v juliju in avgustu skupaj vključenih več kot 80 socialno ogroženih družin s približno 260 družinskimi člani. Namen letovanja sta odmik in možnost za utrditev vezi med družinskimi člani.


Kako resen je pri nas problem zagotavljanja medijske svobode?

Zagotavljanje medijske svobode postaja v Sloveniji pereč problem. V zadnjih nekaj tednih nas k takšnemu sklepu vodijo primeri napadov na novinarje. Včeraj ga je v Novi Gorici doživela ekipa nacionalne medijske hiše, pred kratkim je bila tarča ekipa Planet TV. Marsikomu gre v nos tudi novinar in voditelj Televizije Slovenija dr. Jože Možina, na katerega se je po nedavnem intervjuju z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom poleg številnih pohval zgrnil plaz očitkov in kritik. A najbolj zaskrbljujoče je, da so sledile številne žalitve, celo grožnje.


Dr. Tomšič: Sestavljanje vlade, ki smo mu priča, je kombinacija burke in farse

Sestavljanje vlade po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas je kombinacija burke in farse. Tako je ocenil politični analitik in publicist dr. Matevž Tomšič. Kljub temu, da so stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, še ni jasno, ali bo ta na koncu koncev dobil priložnost za sestavo vlade. Če bo svoje glasove prispevala tudi Levica, je zagotovo mogoče reči le to, da bo Šarčeva vlada manjšinska.


Marjan Šarec uradni kandidat za vodenje vlade

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so danes v državni zbor vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev. Predsednik republike Borut Pahor je Šarca danes že sprejel na pogovor, govorila sta tudi o nadaljnjih postopkih za oblikovanje nove vlade.


AVDIO: Tudi letos vabljeni k pomoči za podhranjene v Afriki

Slovenska Karitas v tem poletju z akcijo Za srce Afrike vabi k darovanju sredstev za uboge in lačne v deželah, v katerih delujejo slovenski misijonarji. Zbrana sredstva bodo namenjena za nadaljevanje, začetek ali dokončanje projektov na področju šolstva, zdravstva in hrane.


AVDIO: Po pogromu nad dr. Možino sprožena peticija za svobodo govora

Poročali smo že o odzivih na intervju novinarja dr. Jožeta Možine z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom na Televiziji Slovenija, v katerem je ta obširneje spregovoril o slovenski polpretekli zgodovini. Kot je znano, so oddajo pozdravili ugledne ustanove civilne družbe, nekateri poslanci Evropskega parlamenta in mnogi posamezniki. A tako dr. Možina kot dr. Dežman sta doživela tudi pravi pogrom. Sprožila sta ga predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Tit Turnšek in poslanec SD mag. Marko Koprivc. Mlačen odgovor vodstva nacionalne medijske hiše na njun napad in na vse, kar je sledilo, ter mešana sporočila, ki jih je posredovalo javnosti, so bili povod za zbiranje podpisov pod peticijo za zaščito pravice svobode govora na javnem zavodu. Vrstijo se tudi pisma podpore voditelju intervjuja.


Protokol o sodelovanju manjšinske vlade z Levico še ni usklajen, Šarec gre naprej

Strokovne skupine LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so nadaljevale usklajevanja z Levico o protokolu njenega sodelovanja z manjšinsko vlado Marjana Šarca. V stranki skorajšnjega kandidata za mandatarja ocenjujejo, da je bil danes narejen velik korak, v Levici po drugi strani opozarjajo, da v ključnih točkah še ni poenotenja. Zmotilo jih je tudi to, da se je peterica sama odločila predlagati Dejana Židana za predsednika državnega zbora. V zvezi s tem so se oglasili v NSi. Njihov predsednik Matej Tonin je namreč trenutno prvi med poslanci. Kot so zatrdili, ne bo prelomil obljube, da bo odstopil s funkcije, ko bo oblikovana koalicija. A hkrati so opozorili, da je treba prej izvoliti vsaj enega od podpredsednikov, ki bo namesto njega vodil sejo.


Peterica bo zagotovo predlagala Šarca, obrtniki in podjetniki želijo stabilno vlado

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bodo v sredo vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta bo manjšinska. Šarca in projekte, pri katerih bi našli skupni jezik, naj bi podprla Levica. A njen koordinator Luka Mesec je opozoril, da protokol sodelovanja še ni usklajen. Oglasili so se obrtniki in podjetniki. Želijo trdno in stabilno vlado, ki bo delovala v dobrobit malemu gospodarstvu.


Novejše novice | Starejše novice