Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:04

VIDEO: 110. obletnica župnije Vič

Nadškof Stanislav Zore na Viču
Foto © p. Ivan Rampre

Župnija Vič je včeraj slovesno praznovala 110. obletnico posvetitve cerkve in ustanovitve župnije, pa tudi blagoslov obnovljenih orgel in bližino praznika sv. Antona Padovanskega. Osrednji praznik pa je bil po besedah nadškofa Stanislava Zoreta v tem, da smo vsi Božji otroci, ki naj bi svoje življenje posvetili hvalnici Bogu. Zato je praznik lahko vsak dan.

Nadškof Zore je zbranim na Viču zaželel je, da bi dediščino naših prednikov z vero naredili naredili za svojo in jo oplemenitili. »Da od prednikov na naše zanamce ne bi prišla samo iz enih rok v druge roke, ampak da bi nosila v naših zanamcih pečat našega časa, naše vere in našega zaupanja v Boga

Nadškof Zore je spomnil, kako so vsa ta leta popisovali dogodke v župnijske knjige. Vsi mi smo s krstom zapisani v teh knjigah. »Ali je ta vera v Boga v resnici zapisana v meni? Jo živim, z vso zvestobo in vso predanostjo?«, se je vprašal nadškof in dodal, da ni dovolj, da imamo radi našo župnijo, ampak je treba iti globlje, živeti odnos z Bogom.

Za zgled jim je ob blagoslovu obnovljenih orgel dal ta inštrument, kjer morajo vse piščali med seboj sodelovati, sicer ne morejo iz sebe spraviti harmonije, ampak sebičnost. »In kolikokrat se to dogaja v družbi, v družini, morda kdaj celo v nas samih, ko se en del mene, ko se moj grešni del obrne proti svetemu delu; ko se v družini obrnemo drug proti drugemu; ko se v narodu obrnemo drug proti drugemu. Od kod naj potem pride veselje? Od koda naj pride pesem?«.

Zato je vse zbrane nadškof Zore povabil k radikalnosti evangelija, da gremo k Jezusu in od blizu poslušamo Njegovo besedo in ne tistih, ki nas vlečejo proč od Boga. Sledil je še kulturni program, v katerem so se predstavile različne skupine, ki delujejo v sklopu župnije.

Ne spreglejte: