Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:44

Družine, ki želijo pustiti sled

Na lovu za skritim zakladom
Foto © Marjana Debevec

Župnija Vrhnika je danes pripravila drugi dan družin. Pričevanju in skupnim igram je sledila sveta maša, ki jo je daroval salezijanec Peter Pučnik.

Dan družin so na Vrhniki pripravili z namenom, da se najprej povežejo družine same, potem pa tudi, da se začutijo skupnost v župniji. »Prvi vtisi so lepi. Nekoliko smo spremenili koncept glede na lansko leto. Lani smo imeli več predavanj za različne ciljne skupine, letos pa smo rekli, da moramo narediti nekaj bolj za družine, kjer bodo družine skupaj in ne samo starši posebej in otroci posebej«, je povedal član pripravljalne skupine Peter Perše.

Tako so v prvem delu odrasli prisluhnili pričevanju zakonskega para iz društva Družina in življenje, otroci in mladi pa so se družili ob oratorijskih animatorjih. Sledila je igra iskanja zaklada, po kateri so se družinski člani zbrali v družinskem krogu in si zaupali, katere dobre lastnosti vidijo drug na drugem.

Priprave na sveto mašo
Priprave na sveto mašo

Zatem so se družine po skupinah pripravljale na sveto mašo, ki jo je daroval salezijanec Peter Pučnik. »Peter Pučnik nas je pa res nagovoril. Predvsem je poudaril, da s tem, kar smo, puščamo sled. Sveta maša je osrednji dogodek tudi v življenju družine. To pomeni, da če smo polni Boga, puščamo sled v tem svetu in pričujemo kot družine

Pred oltar smo prinesli dragocenosti, ki jih najdemo v naših družinah
Pred oltar smo prinesli dragocenosti, ki jih najdemo v naših družinah

Med udeleženci je vladalo praznično ozračje. Zato so prepričani, da bodo dan družin prihodnje leto spet ponovili. Družine namreč danes morda še bolj kot kdajkoli potrebujejo spodbud in podpore drug v drugem. »Ker če se bomo mi imeli lepo, pomeni, da bomo tudi za seboj puščali takšno sled, da se v družini kljub težavam, kljub mnogim preizkušnjam, kljub pritiskom, ki smo jih vsi deležni, se lahko imamo lepo«, še pravi Peter Perše.

Zbrani ob oltarju kot občestvo Božjih otrok
Zbrani ob oltarju kot občestvo Božjih otrok

Ne spreglejte: