Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Strokovni posvet ob 240-letnici vzpona na Triglav. (foto: Slovenski planinski muzej)
Strokovni posvet ob 240-letnici vzpona na Triglav.

V Mojstrani strokovni posvet ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav

Slovenija | 08.06.2018, 14:33

Slovenski planinski muzej danes in v soboto v Mojstrani gosti strokovni posvet ob 240. obletnici prvega dokumentiranega vzpona na Triglav. Namen posveta je predstaviti nova spoznanja raziskovalcev in poznavalcev Triglava kot gore, mita in simbola ter osvetliti Triglav z naravoslovnega, družboslovnega, umetnostnega in zgodovinskega, seveda pa tudi s planinskega, gorniškega, alpinističnega vidika.

V dveh dneh se bo na govorniškem odru zvrstilo več strokovnjakov iz različnih področij, ki bodo na simpoziju predstavili svoja razmišljanja o Triglavu in njegovem pomenu za Slovenke in Slovence. Lotili se bodo tudi zadnja leta vse številčnejšega obiska, ki že pošteno moti gosko naravo in življenje v njej. Strokovni del programa bodo pospremili tudi s kulturnimi dogodki.

Kot pojasnjuje direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, pod okrilje katerega sodi Slovenski planinski muzej, Irena Lačen Benedičič, posvet organizirajo v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Triglavskim narodnim parkom. Na njem se bo predstavilo več kot 30 referentov, ki bodo s svojimi prispevki osvetljevali Triglav z različnih zornih kotov. 

V letu 2018 mineva več obletnic, vezanih na Triglav in slovensko planinstvo:

• 240. obletnica prvega dokumentiranega vzpona na Triglav,

• 240. obletnica prve upodobitve Triglava,

• 100 let od konca 1. svetovne vojne in bojevanja v gorah,

• 125. obletnica ustanovitve Slovenskega planinskega društva

Na posvetu bodo spregovorili o vrsti tem, ki so tako ali drugače povezane s Triglavom. Tako bo denimo predstavljeno, kako je Triglav pristal v slovenskem grbu in kakšni so prikazi Julijskih Alp na starih zemljevidih slovenskega ozemlja. Spregovorili bodo med drugim o gorskem vodništvu v Triglavskem pogorju, najstarejši postojanki v Julijskih Alpah in o postavitvi koče in kapelice na Kredarici.

»Veliko bo priložnosti za izmenjavo mnenj med referenti in udeleženci posveta, s čimer se v Slovenskem planinskem muzeju pridružujemo splošnemu praznovanju 240-letnice prvega dokumentiranega vzpona na Triglav, medtem ko bo osrednji dogodek v Bohinju v mesecu avgustu,« je povedala direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Strokovni del programa bodo pospremili tudi s kulturnimi dogodki. Jutri popoldne se bo posvet zaključil z vodenim ogledom z vodnikom Triglavskega narodnega parka do Severne triglavske stene.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...