Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:18

V Mojstrani strokovni posvet ob 240. obletnici prvega vzpona na Triglav

Strokovni posvet ob 240-letnici vzpona na Triglav.
Foto © Slovenski planinski muzej

Slovenski planinski muzej danes in v soboto v Mojstrani gosti strokovni posvet ob 240. obletnici prvega dokumentiranega vzpona na Triglav. Namen posveta je predstaviti nova spoznanja raziskovalcev in poznavalcev Triglava kot gore, mita in simbola ter osvetliti Triglav z naravoslovnega, družboslovnega, umetnostnega in zgodovinskega, seveda pa tudi s planinskega, gorniškega, alpinističnega vidika.

V dveh dneh se bo na govorniškem odru zvrstilo več strokovnjakov iz različnih področij, ki bodo na simpoziju predstavili svoja razmišljanja o Triglavu in njegovem pomenu za Slovenke in Slovence. Lotili se bodo tudi zadnja leta vse številčnejšega obiska, ki že pošteno moti gosko naravo in življenje v njej. Strokovni del programa bodo pospremili tudi s kulturnimi dogodki.

Kot pojasnjuje direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, pod okrilje katerega sodi Slovenski planinski muzej, Irena Lačen Benedičič, posvet organizirajo v sodelovanju z Geografskim inštitutom Antona Melika Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani in Triglavskim narodnim parkom. Na njem se bo predstavilo več kot 30 referentov, ki bodo s svojimi prispevki osvetljevali Triglav z različnih zornih kotov. 

V letu 2018 mineva več obletnic, vezanih na Triglav in slovensko planinstvo:

• 240. obletnica prvega dokumentiranega vzpona na Triglav,

• 240. obletnica prve upodobitve Triglava,

• 100 let od konca 1. svetovne vojne in bojevanja v gorah,

• 125. obletnica ustanovitve Slovenskega planinskega društva

Na posvetu bodo spregovorili o vrsti tem, ki so tako ali drugače povezane s Triglavom. Tako bo denimo predstavljeno, kako je Triglav pristal v slovenskem grbu in kakšni so prikazi Julijskih Alp na starih zemljevidih slovenskega ozemlja. Spregovorili bodo med drugim o gorskem vodništvu v Triglavskem pogorju, najstarejši postojanki v Julijskih Alpah in o postavitvi koče in kapelice na Kredarici.

»Veliko bo priložnosti za izmenjavo mnenj med referenti in udeleženci posveta, s čimer se v Slovenskem planinskem muzeju pridružujemo splošnemu praznovanju 240-letnice prvega dokumentiranega vzpona na Triglav, medtem ko bo osrednji dogodek v Bohinju v mesecu avgustu,« je povedala direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Strokovni del programa bodo pospremili tudi s kulturnimi dogodki. Jutri popoldne se bo posvet zaključil z vodenim ogledom z vodnikom Triglavskega narodnega parka do Severne triglavske stene.

Ne spreglejte: