Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:15

Specialna olimpijada oseb z motnjami v duševnem razvoju

Specialna olimpijada Slovenije.
Foto © splet

Ljubljana ta konec tedna gosti 18. državne igre Specialne olimpijade Slovenije, ki jih pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja organizira Center Janeza Levca. Geslo tridnevnega dogodka je »Pustite mi zmagati; če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.« Nastopilo bo 350 tekmovalcev iz petih držav.

Center Janeza Levca Ljubljana je prevzel organizacijo 18. Specialne olimpijade Slovenije, ki bo potekala do nedelje. Dogodek je namenjen športnemu udejstvovanju, socializaciji in druženju oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Na igrah bo sodelovalo 350 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije ter Bosne in Hercegovine in ter približno 150 spremljevalcev. »Udeleženci te olimpijade so osebe s posebnimi potrebami, osebe z zmerno motnjo v duševnem razvoju. Na ta dogodek se pripravljajo štiri leta v raznih institucijah, zavodih, domovih. Vsako četrto leto pridejo na tako velik dogodek, kjer lahko pokažejo svoje spretnosti in znanje,« je za Radio Ognjišče povedal vodja organizacijskega odbora dogodka Hasan Sinanović. Pomerili se bodo v nogometu, košarki, plavanju, atletiki, balinanju, namiznem tenisu, kolesarjenju in judu. Večina tekmovanj se bo odvijala na Kodeljevem, razen balinanja, ki bo v Balinarskem društvu Zarja za Bežigradom, in kolesarjenja v vojašnici Edvarda Peperke.

Dogodek, kot je Specialna olimpijada, predstavlja velik zalogaj. Pri organizaciji sodeluje več kot 100 zaposlenih iz Centra Janeza Levca Ljubljana, 100 prostovoljcev iz Pedagoške fakultete in Fakultete za šport, starši učencev, različni športni klubi in sodniki ter veliko drugih podpornikov, ki pomagajo pri zbiranju materialnih in finančnih sredstev. »Pomagalo nam je veliko ustanov in ljudi, od namiznoteniškega kluba, na pomoč nam je prišla Vojska, Tivoli, Kodeljevo, več kot 150 prostovoljcev in naši zaposleni,« je povedal Hasanović

Organizatorji si želijo, da bi se dogodka udeležilo čim več obiskovalcev, ki bodo poskrbeli za dodatno dobro energijo in pozitivno vzdušje. Otvoritvena slovesnost bo drevi ob 20.30 v dvorani Tivoli. Jutri med 9. in 13. bodo predtekmovanja, finalna tekmovanja s podelitvami pa bodo v nedeljo na Kodeljevem. Ob tem se bo odvijal tudi program s plesnimi in glasbenimi točkami ter delavnicami pod šotorom na Kodeljevem.

Ne spreglejte: