Ljubljana, petek, 14. december 2018, 01:48

Adventna dobrodelna akcija za otroke v stiski

Nadškofijska Karitas Maribor vabi k darovanju sredstev za otroke s pomočjo adventno-božične akcije Več luči, več upanja. Pošljete lahko SMS sporočilo s ključno besedo DAR5 na številko 1919. S tem boste prispevali 5 evrov.


AVDIO: Volilne enote za volitve poslancev v državni zbor so v neskladju z ustavo

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je četrti člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor v neskladju z ustavo. Zakonodajalec mora neskladje odpraviti v dveh letih. Določeni volilni okraji tako po 26 letih več ne ustrezajo merilom, ki jih določa zakon, saj se razlika med najmanjšimi in največjimi vse bolj povečuje. Kot je povedal strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak je pri nas med enim in drugim volilnim okrajem več kot 370 odstotkov razlike, po mednarodnih standardih pa bi ta odstopanja morala biti največ do 20 odstotkov.


Pogovor o: Za kakovostno delo urgenc potreben dobro delujoč primarni nivo

Mreža urgentnih centrov, ki v polnosti deluje od junija 2016, je po oceni gostov sredine oddaje Pogovor o pozitivna dodana vrednost, a je treba sistem dograjevati.


Komu otroke po ločitvi staršev?

Pristojni odbor državnega zbora bo popoldne obravnaval pobudo za oceno ustavnosti člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da če se starša po ločitvi ne sporazumeta o varstvu in vzgoji otrok, o tem odloči sodišče. Omenjeni zakon bo sicer veljaven le še nekaj mesecev, nato stopi v veljavo družinski zakonik. Vendar pa naj bi tudi ta po mnenju nekaterih poznavalcev očetom odvzel enakovredno izhodišče za stike z otroki po razvezi.


Okrogla miza Kaj je dom? v Baragovem zavodu v Novem mestu

V torek je potekala že tretja okrogla miza na temo migracij in razvoja v okviru projekta ozaveščanja MIND, ki ga izvaja Slovenska karitas ob podpori Evropske unije in Ministrstva za zunanje zadeve. Z ozaveščanjem skušajo spodbuditi razmislek in širše razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom. Na Slovenski karitas pri tem izhajajo iz dolgoletnih izkušenj in spoznanj pri razvojni pomoči v Afriki in na Balkanu ter pomoči žrtvam trgovine z ljudi.


VIDEO: Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki o pogojih za finančno razvito Slovenijo

Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki po izboru portala Tax-Fin-Lex - Ivan Simič, Marjan Odar in Klemen Jaklič - so na podelitvi priznanj spregovorili o pogojih, ki bi morali biti izpolnjeni, da bi Slovenija postala finančno razvita. Menili so, da je pred državo veliko izzivov, vlada pa se je dela lotila na napačnem koncu.


AVDIO: Ideja o Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni je ugasnila

Ugibanj ni več. Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo ugasnil. Minister za zdravje Samo Fakin je sporočil, da bo vladi predlagal njegovo ukinitev. Program obravnave otrok s srčnimi boleznimi vidi kot samostojno organizacijsko enoto znotraj ljubljanskega kliničnega centra. Naši največji bolnišnici je tako tudi uradno dal možnost popravnega izpita, kar je v zadnjih tednih večkrat nakazal.


10 let Rahelinega vrtca – hiše otrok Montessori

Župnijski vrtec župnije Preska, Rahelin vrtec - hiša otrok Montessori praznuje 10. obletnico delovanja. Obiskuje ga 66 otrok, zanje pa skrbi 9 vzgojiteljev. Slovesno sveto mašo v tamkajšnji župnijski cerkvi bo ob 17h daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, sledila bo akademija.


Verica Trstenjak zapušča Sodni svet

Profesorica za evropsko pravo dr. Verica Trstenjak z 31. decembrom odstopa kot članica Sodnega sveta. To je potrdila tudi za Radio Ognjišče. V odstopni izjavi, ki jo je naslovila na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Dejana Židana in predsednico sodnega sveta Barbaro Nerat opozarja, da je sodni svet ustavna institucija in da trenutni položaj v praksi, po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.


NSi kritična do vladne zamrznitve transferjev za posameznike in gospodinjstva

Odbor državnega zbora za finance bo danes obravnaval predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S sprejemom se mudi, saj morajo biti predlagane rešitve uveljavljene najpozneje do konca leta, da bo nato izvrševanje proračuna za leto 2019 lahko nemoteno steklo. V NSi so kritični, ker bo vlada zamrznila transferje posameznikom in gospodinjstvom kar bo po besedah poslanca Jožeta Horvata prizadelo tudi družine. V ustanovi Anin sklad so zato vlado pozvali k dolgoročni politiki na tem področju.


Novejše novice | Starejše novice