Ljubljana, nedelja, 24. junij 2018, 01:10

Tonin si želi si čimprejšnjega oblikovanja parlamentarnih delovnih teles

Ustanovljen je osmi sklic državnega zbora. Po potrditvi mandatov so poslanci izvolili tudi svojega novega predsednika. To je postal prvak NSi Matej Tonin. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 80 predstavnikov ljudstva, med njimi tudi tisti, ki prihajajo iz petih levih strank, v čemer nekateri že vidijo začetek prihodnje koalicije. V NSi trdijo, da se bodo o sodelovanju še naprej pogovarjali z obema stranema.


Ne brez zavarovanja v tujino

Ob začetku turistične sezone je na mestu opozorilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje, da si je treba pred odhodom čez mejo urediti zdravstveno zavarovanje. Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja se lahko izognete visokim stroškom za zdravstvene storitve, ki bi jih morda potrebovali med začasnim bivanjem v tujini.


Prvak NSi Matej Tonin postal predsednik državnega zbora

Novo izvoljeni poslanci so se danes sestali na ustanovni seji državnega zbora. Potrdili so svoje mandate, za predsednika državnega zbora pa so potrdili predsednika NSi Mateja Tonina.


ŽK Črnomelj: Pomoč delimo pravično in transparentno

Komisija Župnijske karitas Črnomelj je včeraj obravnavala drugi sveženj prošenj za pomoč pri sanaciji domov in drugih objektov po neurju s točo 8. junija. Skupaj je doslej Karitas nakazala nujno denarno pomoč že 148 gospodinjstvom v višini 109.200 evrov.


Jaklič pred dnevom državnosti: Da bi knežji kamen ostal …

Ustavnopravni strokovnjak ddr. Klemen Jaklič je na prireditvi Občine Ribnica ob letošnjem dnevu državnosti v slavnostnem nagovoru spregovoril o izvoru demokracije in idealu samovlade. Ta je po njegovih besedah vkoreninjen v samo jedro človeške narave, kar človeka pravzaprav dela človeka. To samovlado smo zase uresničili tudi Slovenke in Slovenci pred 27 leti, je dejal. Poudaril je tudi pomen knežjega kamna, ki je aktualen še danes.


Prijatelj, globlje poglej!

Bliža se osrednji praznik Slovenije - dan državnosti in tudi letos smo pred praznikom združeni v devetdnevnici s pobudo 24 ur molitve in posta za domovino. Pobuda nas v Cankarjevem letu nagovarja pod geslom: "Prijatelj, globje poglej!" 24-urna molitvena veriga pa se bo v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja zaključila s slovesno sv. mašo zvečer ob 18. uri. Prenašali jo bomo tudi na naših valovih.


Slovensko Panevropsko gibanje zahteva odgovornost politike v zvezi z arbitražo

Potem ko je premier Miro Cerar napovedal, da bo Slovenija v zvezi z izvajanjem arbitražne razsodbe sama vložila tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije, so nekateri pravni strokovnjaki opozorili, da bi bilo dobro počakati na naslednjo vlado. Predsednik SDS Janez Janša je Cerarja pozval, da bi bilo modro najprej govoriti o zaščiti NLB in migracijah. Predsednik Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Laris Gaiser pa meni, da bo Slovenija takšno tožbo izgubila, s tem pa tudi denar, ugled in politična stališča.


Pravni strokovnjak dr. Letnar Černič: Tožba proti Hrvaški je skrajni ukrep

Vlada v Ljubljani bo ta teden odločala o tožbi proti Hrvaški pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu. Južna soseda Slovenije namreč še ni uresničila odločitve o meji, ki jo je pred slabim letom dni objavilo arbitražno sodišče v Haagu. Naš premier Miro Cerar bo pred tem o razmerah, v katerih smo se znašli, seznanil voditelje vseh parlamentarnih strank. Razočaran je, ker se je Evropska komisija zavila v molk. Da je mlačen odziv Bruslja razumljiv in prav nič presenetljiv, je po drugi strani opozoril pravni strokovnjak dr. Jernej Letnar Černič. V pogovoru za naš radio je poudaril, da je tožba skrajni ukrep, ki bi ga morali temeljito premisliti. Prepričan je, da se je treba osredotočiti na pogovore.


Karitas: Za Črnomelj že več kot 81.000 evrov

Komisija Župnijske karitas Črnomelj je v nedeljo obravnavala prvi sveženj prošenj po nedavnem neurju s točo. Za 61 gospodinjstev je ugotovila, da potrebujejo takojšnjo pomoč. Karitas naj bi jim danes izplačala 55.100 evrov.


Barbara in Jan Zobec o "orkestriranem" napadu "globoke države"

V minulih dneh se je znova razplamtela zgodba o ravnanju pravosodnega policista na vrhovnega sodnika Jana Zobca. Ta policistu očita napad ob vstopu na sodišče. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ki je sprva Zobca podprl je po ogledu posnetka mnenje spremili. Zobec je od predsednika že zahteval opravičilo. Da gre za »orkestriran« napad s strani »globoke države«, je Zobec dejal za oddajo »Spoznanje več, predsodek manj« na Radiu Ognjišče. Tako on kot vrhovna sodnica Barbara Zobec, sta do pogrevanja zgodbe zelo kritična.


Novejše novice | Starejše novice