Ljubljana, torek, 25. junij 2019, 15:54

Sazu bogatejši za devet novih izrednih članov; med njimi tudi najmlajša članica v zgodovini

Slovenska akademije znanosti in umetnosti je dobila devet novih izrednih članov ter enajst dopisnih. Po besedah predsednika SAZU Tadeja Bajta gre za pomemben doprinos akademiji, ugledna imena iz sveta znanosti in umetnosti pa so medse sprejeli na slavnostni seji. Med dopisnimi člani je Nobelovec Duncan Haldane, med izredne pa je bila v vsej zgodovini akademija sprejeta najmlajša članica, 37-letna skladateljica Nina Šenk Kosem.


Država v znamenju praznovanja 28. rojstnega dne

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo drevi osrednja proslava ob dnevu državnosti in 28. obletnici osamosvojitve Slovenije, na kateri bo govoril predsednik republike Borut Pahor. Pred proslavo se bo na predpraznični večer na slavnostni seji sestal državni zbor, predsednik vlade Marjan Šarec pa je že dopoldne nagovoril vojake na misijah.


Bi morala Slovenija zaostriti odnose s Hrvaško?

Hrvaški premier Andrej Plenković se je prejšnji teden v Bruslju pogovarjal s predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem in drugimi uradniki o hrvaških pripravah za vstop v območje evra. Ob tem je izrazil pričakovanje, da Slovenija ne bo ovirala vključitve Hrvaške v mehanizem deviznih tečajev, ki je prvi korak za uvajanje evra. Ali ima Slovenija sedaj priložnost, da nekoliko bolj ostro postopa do Hrvaške, tudi zaradi neuveljavitve arbitražne razsodbe, smo vprašali nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla.


VIDEO: »Cerkev domovine« v Kočevski Reki ima 20 let

Konec tedna pred državnim praznikom bo še posebej slovesen v Kočevski Reki, kjer bodo obhajali 20. obletnico nove župnijske cerkve, posvečene sv. Janezu Krstniku.


Avdio: Adria in njene težave

Adria Airways je že vrsto let v težavah, država ji je že pomagala, nato pa za simbolično ceno pred tremi leti prodala skladu 4k invest. Že takrat so mnogi opozarjali, da to ni bila smotrna odločitev, zdaj so ta opozorila še glasnejša. Kakšne so možnosti, odkar družba ni več v državni lasti, je vprašanje, ki se nam zastavlja. Vodja sektorja za letalstvo Alojz Krapež je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da prav veliko možnosti nimamo.


Nuncij Pahorju predal poverilna pisma

Apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich je predsedniku republike Borutu Pahorju predal poverilna pisma. S tem je tudi uradno začel svojo funkcijo v Sloveniji.


AVDIO: Nemi kriki zlorabljenega otroka

Kako prepoznati, da se z otrokom nekaj hudi narobe dogaja; da je postal žrtev zlorabe? Po besedah terapevtke s. Mateje Kraševec je treba biti pozoren na vsako nenavadno obnašanje. To pa bomo zaznali, če smo v resničnem stiku z njim.


Direktorica ZD Kočevje: Ambulante so zelo obremenjene

»Zelo sem vesela, da nam je v teh kritičnih časih kljub izgubi treh zdravnic vse kadre v splošni medicini uspelo nadomestiti. Pridobili smo tudi dodaten tim družinske medicine,« je v pogovoru za naš radio povedala direktorica Zdravstvenega doma Kočevje dr. Polona Vidič Hudobivnik. Tri nove zdravnice po njenih besedah paciente še vedno opredeljujejo.


Bo Slovenija kmalu podpisala sporazum o sodelovanju z malteškim viteškim redom?

Veliki mojster malteškega viteškega reda, Fra' Giacomo Dalla Torre, končuje obisk v Sloveniji. Danes se srečuje z državnim vrhom. Dopoldne ga je sprejel predsednik republike Borut Pahor, pred tem je položil venec pri "Spomeniku vsem žrtvam vojn" v Ljubljani. Popoldne se bo srečal s premierjem Marjanom Šarcem, nato pa še predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom.


Škof Štumpf: Slovenija že dolgo ni več varna dežela...

»Močno me je šokiral napad na mariborsko okrožno sodnico. Posledice so zanjo hude in najbrž doživljenjske. Ostale bodo travme,« je murskosoboški škof Peter Štumpf objavil na svojem Facebook profilu.


Novejše novice | Starejše novice