Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 05:09

Misijonsko držo bo treba pogumno zavzeti tudi doma

Kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik. Kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Tem besedam smo prisluhnili na tokratno misijonsko nedeljo. Ta vsakokrat razodeva povezanost vesoljne Cerkve in še posebej poudarja osnovno poslanstvo vseh krščenih - biti Jezusove priče in širiti Božje kraljestvo. Poklicani smo torej zavzeti misijonsko držo kjerkoli živimo, a to v nekaterih okoljih ni tako preprosto. Pri tem nimam v mislih le tretjega sveta, kjer se razdajajo številni slovenski misijonarji. Živeti in oznanjati evangelij je velik izziv tudi doma, kjer se, kot v mnogih zahodnih državah, še naprej soočamo s krizo vrednot. Vse kaže, da bomo potrebovali pomoč od zunaj, da bomo izplavali iz nje.


O politični korektnosti in sovražnem govoru

Ne vem kdaj, kdo, kje in zakaj, si je izmislil izraz »politična korektnost«. Vsekakor s tem ni hotel reči, da je prepovedano kritizirati in pljuvati po vsem, kar prihaja iz konzervativnega, republikanskega, desnega in krščansko demokratičnega pola ali celo iz same katoliške Cerkve. Zdi se, da so hoteli s tem izrazom zavarovati tiste vrednostne opredelitve in skupine, ki imajo svoje zagovornike v svetovni levičarsko-libertarni eliti in njihovih lobijih.


Jankovič v meni

Katoliška generacija Slovencev, ki se ji je »zgodila« revolucija, odhaja v večnost. Katoliško jo imenujem, ker je bila prežeta s katoliško miselnostjo, katoliško vero, katoliškim pogledom na svet.


Ste zadovoljni z županom?

Še približno mesec dni nas loči od lokalnih volitev, v kratkem pa se bo začela tudi uradna predvolilna kampanja. Ker so številni župani napovedali ponovno kandidaturo, v zadnjih mesecih stopnjujejo svoje aktivnosti in se trudijo zaključiti številne projekte. Tako smo priče odpiranju cest in druge javne infrastrukture, župani pa so še pogosteje prisotni na različnih prireditvah.


Psihopati in sociopati

Leta 1801 je znani francoski psihiater Phillipe Pinel postavil nekemu svojemu bolniku diagnozo »Nor brez norosti«. Z njo je hotel povedati, da z osebo kot človekom ni vse v redu, čeprav ne kaže znakov nobene prave duševne bolezni, na primer shizofrenije. Značilno za to osebo je bilo dvoje, prvič, da so potekali njegovi umski procesi v formalnem pogledu nemoteno, vendar je bil osebnostno, moralno in čustveno moten, bil je čustveno plitev in reven, samoljuben, sebičen, brez občutkov krivde in sramu, in drugič, da zaradi svoje moralne slaboumnosti ni trpel. Pozneje sta prišli v rabo za tako zvrst osebnosti diagnozi »psihopat« oziroma »sociopat«, če je šlo za zelo moteče vedenje v odnosu do družbenega okolja.


Veliki pisateljski brat in pravljice

Tednik Demokracija in založba Nova obzorja sta objavila razpis za izvirno slovensko pravljico. Ta je izzval protest Društva slovenskih pisateljev in več deset drugih organizacij, saj so prepričani, da razpis "nedopustno zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando", otroci pa da si zaslužijo pravljice, ki ne netijo sovraštva.


Ko vladi diktira Levica

Skoraj mesec dni že imamo novo vlado in ali veste, katere so njene ključne prioritete? Morda delite z menoj mnenje, da to ni jasno. To, kar piše v koalicijskem sporazumu menda ni treba jemati tako zares, v javnosti pa je od prevzema njene funkcije še najbolj odmevalo izganjanje zasebnih lastnikov kapitala in nekatere odločitve pri kadrovanju (beri Črnčec in Velički), pri čemer se na primer notranjemu ministru ali predsedniku vlade niti ni zdelo vredno, da javnosti pojasni, zakaj je bil odstavljen glavni policist v državi.


Udaril bom pastirja in ...

Živimo v turbulentnih časih, tudi za Cerkev. Potem ko se je lik Petrovega naslednika približal človeku in ga poiskal tam, kjer živi, je po drugi strani postal tudi bolj odprt za kritike in napade. Zadnji dan Svetovnega srečanja družin na Irskem so mediji, ki so kritični do papeža, objavili pismo nekdanjega nuncija v ZDA nadškofa Carla Marie Viganoja. Javnost je temu pismu, v katerem zaradi prikrivanja spolnih zlorab obtožuje mnoge visoke predstavnike Cerkve, celo svetega očeta, namenila tako veliko pozornost, da novinarji papežu na letalu niso postavili niti enega vprašanja o samem srečanju družin.


Nesrečen svetovni dan otroka

S kakšno grozo je, ravno na svetovni dan otroka, minulo sredo, med nas udarila novica o nasilju nad otroki v enem izmed organiziranih varstev otrok v Ljubljani. Človek kar ne more verjeti, da se to dogaja med nami, da je to sprevrženo dejanje sploh možno in resnično.


Ali narod potrebuje psihoterapevta?

O mojem današnjem komentarju, vsebini, ki me teži, pogosto razmišljam. Prebiranje forumov, odmevov anonimnih komentatorjev pod različnimi novicami, mi rado da iztočnice za zaskrbljeno vprašanje ali kritično misel: „Zakaj neki smo taki?“


Novejše novice | Starejše novice