Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sestanek bo ta dan ob tej uri v Pučnikovi sobi …

Slovenija | 28.06.2018, 15:43

V Evropskem parlamentu v Bruslju so pripravili slovesnost ob poimenovanju ene od konferenčnih dvoran po očetu slovenske države Jožetu Pučniku. Pobudo za to je dal evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver, pri uresničitvi mu je pomagal vodja te politične skupine v edini neposredno voljeni ustanovi v Evropski uniji Manfred Weber. Na slovesnost inavguracije so prišli predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, predsednik naše države Borut Pahor in prvak SDS Janez Janša. Udeležili so se je tudi ostali visoki gostje in Pučnikov sin Gorazd z družino.

Zver nam je zaupal, da je bila pot od ideje do njene uresničitve kar strma in trnova. "Posebej se moram zahvaliti vodji politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfredu Webru, ki je pobudo sprejel in stekli so postopki. Ti so kar zapleteni, vsaj pet ravni odločanja je," je pojasnil. "Zelo sem ponosen, da mi je to uspelo, vztrajnost se je splačala." Zver je prepričan, da si je Pučnik to zaslužil, saj je njegovo življenje izrezalo zelo zanimivo zgodbo, kot je ne premorejo niti nekateri od velikanov evropske politike. "Ko so odločevalci brali njegov življenjepis ter se seznanili z njegovimi dosežki in njegovo vlogo pri demokratizaciji Sloveniji, osamosvajanju naše države, ni bilo dvoma."

Zver: Negativnih odzivov ni bilo, čeprav sem se bal kakšne opazke

Konferenčna dvorana Evropskega parlamenta v Bruslju, ki po novem nosi Pučnikov ime, je ena vidnejših. "Res je zelo zasedena. V njej sestankuje sekretariat Evropskega parlamenta in sprejema ključne odločitve. V njej se redno dobivajo tudi velike nacionalne delegacije, kot so poljska, madžarska in španska," je naštel Zver. Kot je dodal, se v njej velikokrat srečujejo tudi člani Evropske ljudske stranke, ki so v odboru za kulturo, med njimi je tudi sam. "Prav prijetno bo dobiti vabilo, na katerem bo pisalo, da bo sestanek ta dan ob tej uri v Pučnikovi sobi," je dodal Zver, ki verjame, da je imela sama pobuda pozitiven učinek. "Negativnih odzivov ni bilo, čeprav sem se bal, da bo s kakšne strani prišla kakšna opazka," je priznal Zver.

Pučnik zdaj domuje med velikani evropske politike, je bilo slišati na slovesnosti

Pučnik je svojo sobo v Evropskem parlamentu dobil v letu, ko se spominjamo 15. obletnice njegove smrti. "Bil je pogumen mož, domoljub in idealist. Vedno si je prizadeval za vrednote, kot sta demokracija in svoboda, ki nas navdihujejo. Spomin nanj je hkrati tudi naš poklon predanosti načelu, ki povezuje Evropejce," je na slovesnosti ob inavguraciji konferenčne sobe poudaril Tajani. Da je zdaj dobil prostor med velikani, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill in Robert Schuman, na kar je opozoril Weber. "Mislim, da ga zdaj lahko uvrstimo med pomembne državnike Evropske unije. Od zdaj je med njimi tudi Slovenec."

Udeleženci slovesnosti ob inavguraciji sobe Jožeta Pučnika
Udeleženci slovesnosti ob inavguraciji sobe Jožeta Pučnika © www.milanzver.eu
Pahorja sta, kot je priznal, ob tem enkratnem in posebnem dogodku navdajala zanos in ponos. "Zdi se mi zelo lepo, da se je Evropski parlament odločil, da na ta način ohranja trajen spomin, na eno največjih političnih osebnosti v novejši zgodovini slovenskega naroda in, kolikor je meni znano, tudi edino, ki ji je zunaj Slovenije na tak način namenjena taka čast." Kot je dodal Pahor, si je Pučnik to zaslužil. "Gre za veliko stvar," je ocenil Janša, ki je citiral besede pisatelja, dramatika in esejista Draga Jančarja pred 28 leti, da se je Pučnik od ostalih slovenskih politikov razlikoval po tem, da mu gre za stvar in za ideale, ne za korist. "V politično bolj razumljivem jeziku to lahko razložimo s tremi pojmi. To so človekove pravice, demokracija in samostojna Slovenija oziroma pravica naroda do samoodločbe." Nekaj svojih misli je podelil tudi evropski poslanec Alojz Peterle, ki prav tako prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke in je bil tudi predsednik prve slovenske vlade. S Pučnikom je sodeloval pri postavljanju Demosove koalicije, kar je bila po njegovih besedah velika čast. Poudaril je, da je Pučnik dajal takt v ključnih trenutkih naše države. Kot Janša je tudi on spomnil, da Pučnik kot politik in človek nikdar ni iskal koristi zase. "Služil je projektu, služil je skupnemu dobremu, služil je interesom slovenskega naroda in videl je evropsko perspektivo."

Gorazd Pučnik: Vedel je, kaj je v Evropi dobrega in kaj boste še morali urediti

Zbranim na slovesnosti ob poimenovanju sobe, med katerimi je bila poleg Zvera in Peterleta tudi večina ostalih evropskih poslancev iz Slovenije ter naša veleposlanika pri Evropski uniji in v Belgiji, Janez Lenarčič in Rado Genorio, je nekaj besed namenil tudi Pučnikov sin Gorazd. Tudi on je poudaril, da je bil njegov oče idealist in ponosen Slovenec. Opozoril je, da je dobro razumel, kako je v Evropi precej različnih ljudi in interesov, naučil ga je, da demokracija pomeni povezovanje teh interesov. "Vedel je, kaj je v Evroopi težkega in kaj boste morali še urediti."

Zbrane je nagovoril tudi Pučnikov sin Gorazd
Zbrane je nagovoril tudi Pučnikov sin Gorazd © www.milanzver.eu

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.