Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Na svetu lani 68 milijonov beguncev

Slovenija | 20.06.2018, 07:00

Združeni narodi so pred 18 leti 20. junij razglasili za svetovni dan beguncev. Zaradi migrantske krize v Evropi in drugod ter naraščanja nestrpnosti je slišati več opozoril o njihovi usodi kot v preteklosti. Beguncev ali notranje razseljenih zaradi konfliktov in preganjanj je že dobrih 68 milijonov ljudi. Da moramo tem ljudem izkazovati bližino, nas vabi tudi sveti oče.

V nedeljo v Bruslju mini vrh o migracijah in azilu

Begunska problematika je zaradi navala beguncev in migrantov na obale Evrope postala ena izmed glavnih političnih tem in jabolk spora na stari celini, podobno je tudi v ZDA.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nedeljo v Bruslju sklical neformalno srečanje s skupino voditeljev članic EU. Namen tega mini vrha je utreti pot evropskim rešitvam za pereča migracijska in azilna vprašanja na vrhu EU konec meseca, so pojasnili v Bruslju. Vrha naj bi se udeležile Nemčija, Francija, Italija in Avstrija.

70 odstotkov beguncev na svetu je lani prihajalo iz petih držav: Sirije, Afganistana, Južnega Sudana, Mjanmarja in Somalije. Če bi rešili konflikte in krize v kateri od teh držav, bi se tok beguncev lahko precej upočasnil, vendar v nobeni od teh držav ni bilo napredka pri vzpostavljanju miru. Prevladujejo notranje razseljeni, ki jih je bilo konec lanskega leta 40 milijonov, največ v Kolumbiji, Siriji in Demokratični republiki Kongo. 25,4 milijona pa je bilo lani registriranih beguncev, med njimi več kot polovica otrok. Generalni sekretar ZN Antonio Gutteres meni, da se moramo vprašati, kaj lahko še storimo za pomoč tem ljudem, odgovor na to pa se po njegovem začne z enotnostjo in solidarnostjo. Gutteres je zaskrbljen, ker smo priča vse več razmeram, ko begunci niso deležni zaščite, ki jo potrebujejo in do katere so upravičeni. Zato je treba ponovno vzpostaviti integriteto mednarodnega sistema zaščite beguncev. V današnjem svetu nobena država ali skupnost, ki nudi zatočišče ljudem na begu pred vojno ali preganjanjem, ne bi smela biti sama. Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi pravi, da morata biti skrb in odgovornost za begunce razdeljeni po vsem svetu, tako kot še nikoli prej. Države in skupnosti potrebujejo več sistematične in dolgoročne podpore pri pomoči razseljenim družinam. »Begunci morajo biti vključeni v nove skupnosti in dobiti možnost za odkrivanje svojih sposobnosti. Potrebne so rešitve za pomoč beguncem pri vrnitvi v domovine, ko pride pravi čas, ali za graditev novega življenja drugod. Globalni dogovor o beguncih, ki ga bomo sprejeli letos, si bo za vse to prizadeval. Ključno je, da na pravilen način uredimo zakonodajo, a na prvi bojni črti so lokalni prebivalci in v njihovem sprejemu lahko begunci prepoznajo zavrnitev ali vključevanje, obup ali upanje, zavrženost ali gradnjo prihodnosti.«

Papež Frančišek: Posamezniki smo pozvani, »da beguncem izkazujemo bližino«

Papež Frančišek se je že pri nedeljski molitvi Angelovega čaščenja spomnil na svetovni dan beguncev, ki po njegovih besedah »prikliče pozornost na to, kar živijo naši bratje in sestre, pogosto v veliki stiski in trpljenju, prisiljeni zaradi sporov in preganjaj zapustiti svojo domovino.« To je dan, ki letos sovpada s posvetovanji vlad glede sprejetja globalnega sporazuma o beguncih, saj ga hočejo sprejeti do konca leta, kakor tudi tistega o varni, urejeni in regulirani migraciji. »Upam, da bodo med temi procesi v to vključene dežele prišle do dogovora za zagotavljanje z odgovornostjo in človeškostjo pomoč in zaščito tistim, ki so prisiljeni zapustiti svojo državo. Tudi vsakdo izmed nas je poklican biti blizu beguncem in najti trenutke za srečanje in ovrednotenje njihovega prispevka, da bi se tudi oni lahko bolje vključili v skupnost, ki jih sprejema. V takšnem srečanju ter v medsebojnem spoštovanju ter podpiranju je rešitev za mnoge probleme,« je povedal sveti oče.

Karitas Internationalis: Skupaj na poti

Karitas Internationalis je v nedeljo začel svetovno tedensko akcijo Skupaj na poti. Gre za konkretno prizadevanje za sprejemanje in pomoč beguncem, med katero bodo ljudi povabili, da se z njimi osebno srečajo. Pobuda, ki bo trajala do 24. junija, naj bi javnosti predstavila konkretna dejanja solidarnosti z migranti. Idejo za omenjeni projekt je jeseni dal papež Frančišek, ko je dejal: »Povabimo vas, da se v vaših skupnostih usedete skupaj z migranti in begunci; vabimo vas, da jih pogledate v oči, prisluhnete njihovim zgodbam in jim zaupate vaše zgodbe.« Osrednja nit tedna bodo skupni obroki, saj je prav priprava hrane in skupen obed priložnost za pogovor, ki nam omogoči, da bolj začutimo drug drugega. Politikom pa želi Karitas Internationalist sporočiti, da so napadi na migrante lahka rešitev, ki pa ne bo rešila resničnih problemov.

Med nami in z nami – begunci v Sloveniji

20. junij, svetovni dan beguncev, bomo z različnimi dogodki obeležili tudi v Sloveniji. Osrednja prireditev bo na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem Ljubljani, že včeraj pa so v upravni hiši muzeja pripravili posvet o izzivih vključevanja v lokalno okolje. Dogodka sta del projekta Med nami in z nami, ki ga financirata slovenski urad za oskrbo in integracijo migrantov in Evropski sklad za azil, migracije in vključevanje. »Želimo, da se sodelovanje s širšo javnostjo okrepi, da postane več dialoga, predlogov in nasvetov v smeri integracije in prebivanja v slogi. Vsem tistim, ki so pri nas poiskali zatočišče, pa želimo, da se čim prej lahko vključijo v življenje po naših navadah, kulturi in da s slovenskim jezikom poiščejo tisto pot, ki si jo želijo,« za Radio Ognjišče pojasnjuje direktorica omenjenega urada, mag. Mojca Špec Potočar se strinja, da na svetovni dan beguncev danes gotovo gledamo drugače kot pred 18 leti, ko so ZN ta dan razglasili, predvsem zaradi razsežnosti migrantske krize in nestrpnosti, ki je s tem povezana. »Pomembno je dejstvo, da migracije so med nami in da bodo tudi naprej. Zato je treba izvajati vse aktivnosti v duhu dialoga, humanosti in strpnosti. Ravno zato je obeležitev takega dne izjemno pomembna.«

Slovenska filantropija svetovni dan beguncev obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Tokratni deveti festival poteka od 18. do 21. junija v Ljubljani in v devetih drugih krajih po Sloveniji.

V nedeljo v Bruslju mini vrh o migracijah in azilu

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...