Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Spravna sveta maša (foto: Vatican insider)
Spravna sveta maša

Oscar Fernandu: Kako si upaš umreti brez opravičila?

Svet | 19.06.2018, 10:39 Marjana Debevec

Papežev odposlanec nadškof Charles Scicluna se bo danes vrnil iz svojega drugega potovanja v Čile. Tokrat se je mudil v škofiji Osorno, kjer je deloval škof Juan Barros, ki je prikrival spolne zlorabe duhovnika Fernanda Karadime. V katedrali sv. Mateja je na kolenih nadškof Scicluna zbranim zatrdil, da ga je papež prosil, naj se vsem prebivalcem opraviči, ker jih je s svojimi izjavami v podporo škofu Barrosu globoko prizadel.

Na stotine vernikov se je v nedeljo udeležilo spravne svete maše. Z nadškofom Scicluno je somaševal tudi novi administrator škofije 60-letni kapucin Jorge Enrique Conchua Cayuqueo, ki ga je papež na to mesto imenoval potem, ko je sprejel odstop škofa Barrosa in dveh drugih škofov.

Nadškof Scicluna je v tej deželi, ki je ranjena zaradi spolnih zlorab, vsem ljudem zagotovil papeževo bližino. V izjavi za javnost je povedal, da je imel v dneh bivanja v Čilu priložnost srečati se z različnimi župnijskimi skupnostmi. Mnogi so z njim podelili rane zaradi zlorab in boleče izkušnje, obenem pa tudi njihovo ljubezen do Cerkve.

Srečal se je tudi s skupino laikov, ki se je oblikovala pred tremi leti in sicer zaradi nasprotovanja imenovanju škofa Barrosa za ordinarija njihove škofije. Kot poročajo čilski mediji, je šlo za ganljiv dogodek, iz katerega so mnogi odhajali solznih oči.

Po srečanjih je nadškof Scicluna zatrdil, da je v ljudeh našel željo po resnični spravi, ki pa je ni mogoče doseči v nekaj dneh, ampak gre za Božji dar, spremljan z dolgim procesom potrpežljivosti, velikodušnosti, moči in ponižnosti.

V javnost je medtem prišla tudi informacija, da se je brat duhovnika Fernanda Karadime, ki je zaradi večkratnih spolnih zlorab s strani Svetega sedeža obsojen na življenje v pokori in molitvi, 1. junija zasebno srečal s papežem Frančiškom.

Brat Oscar je za medije povedal, da je bil Fernando, s katerim se ni srečal že od leta 2012, vedno ošaben, avtoritaren človek, ki so se ga vsi bali. Celotna družina je bila žrtev njegovih zlorab moči in vesti, je zatrdil in dodal, da bratov in sester ni nikoli spoštoval, ali jih imel rad, kar veliko pove o tej zločinski osebnosti. Oscar je še povedal, da bi Fernanda, če bi se z njim srečal, prosil, naj se javno opraviči žrtvam in mu rekel: »Kako si sploh upaš umreti kot ošaben človek brez opravičila?«.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...