Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 02:15

Bruselj brez mnenja o arbitraži, Ljubljana še ta teden o tožbi Hrvaške

Piranski zaliv
Foto © Wikipedija

Potem ko je Slovenija zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama sredi marca pisala Evropski komisiji in tako sprožila 259. člen pogodbe Evropske unije, je tri mesece čakala odziv Bruslja. A tam so se odločili, da ne bodo podali mnenja. Vlada v Ljubljani bo tako v četrtek sprejela odločitev o tožbi južne sosede. Vrstijo se različni odzivi.

Da sta Slovenija in Hrvaška tisti, ki se morata pogovarjati, je sporočil glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. "Postopek, določen v 259. členu pogodbe Evropske unije govori o iskanju prijateljske rešitve in Evropska komisija bo še naprej delovala kot poštena posrednica pri iskanju takšne rešitve." Kot je dodal Schinas, Bruselj skladno z 259. členom ni dolžan pripraviti poročila. "Če preberete 259. člen, ne govori o pravno določenem časovnem roku. To ni pravna obveznost. Imamo dve možnosti: prva je izdaja mnenja, druga, da mnenja ni. Dejstvo, da se to časovno obdobje danes izteka, jasno kaže, da Evropska komisija tega mnenja ne bo izdala."

Predsednik naše države Borut Pahor je prepričan, da so v Bruslju tako zamudili priložnost, ko bi lahko politično in pravno okrepili prizadevanje za uveljavitev odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Da ima Evropska komisija možnost in ne dolžnost podati svoje mnenje, sicer razume in spoštuje. Slovenski premier Miro Cerar je razočaran, molk ga skrbi. "Zelo me skrbi, da na ta način Evropska komisija ne izvršuje svoje dolžnosti. Je namreč varuhinja pogodb in zato ocenjujem, da je v tem primeru politika, žal, prevladala nad pravom." Cerar namerava pojutrišnjem sklicati vodje vseh parlamentarnih strank, "da jih obvestim o nastali situaciji in o tem, da bo vlada ta četrtek odločila, da se vloži tožba proti Hrvaški zaradi nespoštovanja prava Evropske unije".

V več parlamentarnih strankah obžalujejo sporočilo Evropske komisije, ki se ni opredelila do slovenske tožbe proti južni sosedi, oziroma jih to skrbi. Predsednik NSi Matej Tonin je opozoril, da nas je južna soseda v tem primeru diplomatsko nadigrala. "Glede na vse okoliščine mi druge možnosti nismo imeli, ker je arbitraža del evropskega prava, nenazadnje je bila Evropska komisija tudi boter tega dogovora." Predsednik SDS Janez Janša se je medtem na družbenih omrežjih spraševal, čemu čudenje in sprenevedanje, saj so nam vnaprej povedali, da bo tako. Kot je dodal, se le zapravlja denar Slovencev za iste strokovnjake, ki so nas slabo zastopali v samem postopku arbitraže.

Odzvali so se tudi že v Zagrebu. Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je menil, da je odločitev Evropske komisije zelo jasno sporočilo slovenski strani, da je treba rešitev za vprašanje meje med državama iskati v dvostranskih pogajanjih.

Ne spreglejte: