Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:05

Splavitev bolnih je nacizem v belih rokavicah

Papež Frančišek
Foto © RV/Reuters

Papež je selektivni splav primerjal z zločini nacistov, ki so ubijali nedolžne z namenom ustvarjanja čiste rase. O tem je v soboto spregovoril članom italijanskega Foruma družinskih združenj.

»Slišal sem,« je dejal papež, »da je zelo modno – ali pa vsaj običajno – da ženske v prvih mesecih nosečnosti opravijo preiskave, da bi videle, ali je otrok zdrav; če ni, je prvi predlog, da splavijo. Da bi imeli brezskrbno življenje, se ubije nedolžne." Frančišek je dodal, da je bil »v prejšnjem stoletju ves svet šokiran nad tem, kaj so počeli nacisti, da bi izčistili raso. Danes počnemo enako, samo da z belimi rokavicami.«

Sveti oče je v spontanem nagovoru še poudaril, da je človeška družina po Božji podobi ena sama. Sestavljata jo moški in ženska, zakonska zveza pa je velik zakrament. Dotaknil se je tudi kritik apostolske spodbude Radost ljubezni. Kdor jo obravnava v smislu dovoljeno – ni dovoljeno, po papeževih besedah ni razumel ničesar. V zvezi s krizami v družinah, ko pride tudi do nezvestobe, pa je dejal, da je poleg potrpežljivosti potrebno tudi odpuščanje.

Ne spreglejte: