Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:51

Papež: Božje kraljestvo v svetu raste na skrivnosten in presenetljiv način

Angelus, papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan/Reuters

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo spregovoril o Božjem kraljestvu in zakonitostih njegove rasti oziroma delovanja v svetu, Pri tem se je oprl na evangelij današnje nedelje, ki prinaša dve priliki o skrivnostni rasti semena. Vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, je povabil tudi k molitvi za preskušane prebivalce Jemna, mednarodno skupnost pa pozval, naj stori vse, da prepreči poslabšanje razmer.

Po običajnem pozdravu je papež spomnil, kako je Jezus v nagovoru množicam o Božjem kraljestvu povedal dve priliki. V prvi ga je primerjal skrivnostni rasti semena, ki je bilo posejano v zemljo, ki poganja, raste in obrodi klas, neodvisno od kmetove skrbi. Slednji počaka do dozori in poskrbi za žetev. Sporočilo prilike je preprosto: Božje kraljestvo, ki ga Jezus oznanja z besedo in svojim delovanjem, je skrivnostno zasajeno v »njivo sveta« ter kot seme raste in se razvija z lastno močjo, po človeku nerazumljivih zakonitostih. Njegova rast in brstenje znotraj zgodovine nista odvisna toliko od človeškega dela, ampak sta predvsem izraz Božje moči in dobrote ter delovanja Svetega Duha, ki usmerja krščansko življenje Božjega ljudstva.

V drugi priliki Jezus primerja Božje kraljestvo gorčičnemu semenu. Je zelo majhno, vendar se razvije tako, da postane večje kot vse rastline; njegova rast je nepredvidljiva in presenetljiva. Nam ni lahko vstopiti v to logiko Božje neprevedljivosti in jo sprejeti v svoje življenje. Tudi zato nas Gospod vabi in spodbuja k drži vere, ki je onkraj naših načrtov, predvidevanj in naših napovedi. Bog je vedno Bog presenečenj. Gospod nas vedno preseneča. Vabi nas, da se s še večjo velikodušnostjo odpremo Božjim načrtom tako na osebni kot na občestveni ravni. Kjerkoli smo, moramo biti pozorni na majhne in velike priložnosti za dobro, ki nam ga Gospod ponuja s tem, ko nas vključuje v svoj načrt ljubezni, sprejemanja in usmiljenja do vseh.

Ne spreglejte: