Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 23:01

Papež mladim: bodite lačni pristnega življenja, sovražnik je povprečnost

Papež Frančišek avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci začel nov niz katehez o desetih Božjih zapovedih. Ob tem je mladim dejal, naj bodo lačni pristnega življenja in jih pozval, naj se ne zadovoljijo s povprečnostjo.

Papež je katehezo začel z vprašanjem, ki ga je mlad bogataš postavil Jezusu, namreč kaj naj stori, da bo deležen večnega življenja. Po Frančiškovih besedah največji sovražnik niso konkretni problemi, ampak povprečnost, strahopetnost, saj to ne prinaša prihodnosti in uspeha.

»Potrebni sta krotkost in moč, nič strahopetnosti in povprečnosti. Bl. Pier Giorgio Frassati je govoril, da je treba živeti, ne životariti. Povprečneži životarijo. Nebeškega očeta moramo prositi, da mladim nakloni dar zdravega nemira.«

Ko je bogati mladenič povedal, da zapovedi izpolnjuje že od svoje mladosti, mu je Jezus dejal, naj proda, kar ima in da ubogim. S tem mu ne predlaga revščine, ampak resnično bogastvo - zaklad v nebesih.

Naš izziv je torej, da najdemo izvirnost življenja, ne kopije. Jezus ne ponuja nadomestkov, ampak resnično življenje, resnično ljubezen, resnično bogastvo! Kot je opozoril papež, nam mladi ne morejo slediti v veri, če nas vidijo, da se ne odločamo za original, če nas vidijo navajene polovičarstva, je dejal in dodal, da je težko gledati polovičarske kristjane, pritlikavce, ki zrastejo le do določene višine in imajo pomanjšano, zaprto srce. Potrebujemo namreč zgled nekoga, ki vabi onkraj, k več in k rasti.

Frančišek je napovedal, da se bo v naslednjih katehezah lotil vsake Božje zapovedi posebej.

Ne spreglejte: