Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
molitveno srečanje za mir v Assisiju (foto: Radio Vatikan)
molitveno srečanje za mir v Assisiju

Na srečanje s papežem v Ženevi tudi kristjani iz Severne Koreje

Svet | 16.06.2018, 00:28 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo v četrtek obiskal sedež Svetovnega sveta cerkva v Ženevi. Srečanja se bo udeležila tudi delegacija iz Severne Koreje. Osrednja tema pogovorov bo namreč mir in edinost med kristjani različnih cerkva.

Pred nami je papeževo potovanje v Ženevo. Tiskovna predstavnica Svetovnega sveta cerkva dr. Marianne Ejdersten je za Vatican news potrdila, da se bo srečanja s svetim očetom udeležila tudi delegacija kristjanov iz Severne Koreje. Na konferenci, ki se je začela že v petek in jo bodo sklenili v četrtek, naj bi sicer sodelovalo 150 članov omenjenega sveta in 200 tujih gostov.

Osrednja tema pogovorov med papeževim obiskom pa bo mir in pravičnost, ki ju Svetovni svet cerkva preko različnih projektov spodbuja predvsem na korejskem polotoku, v Kolumbiji, Južnem Sudanu in na Bližnjem Vzhodu.

Druga tema, ki bo v ospredju med papeževim četrtkovim obiskom Ženeve pa bo podpora cerkva beguncem. »V papeškem svetu za edinost kristjanov skupaj z Ekumenskim svetom cerkva pripravljamo dokument z navodili za sprejemanje. Pomagati moramo namreč vsem, ki pomoč potrebujejo in iz te izkušnje se že dalj časa razvija bogato ekumensko sodelovanje v različnih lokalnih okoljih«, je povedal predstavnik papeškega sveta za edinost kristjanov Andrzej Choromanski.

Med 350 cerkvami, ki so članice omenjenega sveta, jih namreč velik del deluje v Afriki in Aziji, od koder v Evropo prihaja večina beguncev in migrantov, saj je stara celina zibelka vseh treh cerkvenih tradicij in sicer katolištva, protestantizma in pravoslavja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...