Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež na Irskem: v programu tudi brezdomci in Marijino svetišče

Cerkev po svetu | 12.06.2018, 07:32 Marta Jerebič

Vatikan je včeraj objavil uradni program papeževega potovanja na Irsko, kjer se bo 25. in 26. avgusta udeležil sklepnega dela svetovnega srečanja družin. Poleg tega bo obiskal še sprejemni center za brezdomce in osrednje irsko Marijino svetišče v Koncku na severozahodu države.

Ni pa predviden obisk meje s Severno Irsko. Na svetovno srečanje družin se je prijavilo več kot 30 tisoč ljudi iz 103 držav, kar je po besedah organizatorjev največje število doslej.

Na pastoralnem kongresu bo govorilo 200 ljudi, od tega je 91 laikinj, 65 laikov, 44 pa duhovnikov, redovnikov oziroma redovnic. Vodilo za njihove nagovore bo papeževa apostolska spodbuda Radost ljubezni.

Prvič bo na programu okrogla miza o zaščiti otrok in ranljivih odraslih, na njej pa bosta sodelovala predsednik papeške komisije za zaščito mladoletnih, bostonski kardinal Sean O’Malley, in Irka Marie Collins, žrtev spolne zlorabe s strani duhovnika in v preteklosti članica omenjene komisije, iz katere je potem odstopila.

Kot še poroča portal Vatican Insider, bo ameriški jezuit James Martin govoril o pastoralnem spremljanju družin s članom, ki se opredeljuje za LGBT. Sicer pa bodo na okroglih mizah naslovili številne teme, od priprave na zakon in medgeneracijske solidarnosti do vpliva tehnologije na družinsko življenje, družinskega nasilja in ločitve.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin je dejal, da do papeževega obiska prihaja medtem, ko Cerkev na Irskem poskuša najti novo mesto v irski družbi in kulturi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...