Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:55

Škof Angelleli – argentinski Romero – bo prištet med blažene

Škof Enrique Angelelli
Foto © Vatican News

"Da bi služili, moramo z enim očesom spremljati evangelij, z drugim pa ljudstvo."

Papež Frančišek je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil, da pripravi dekret za beatifikacijo argentinskega škofa in mučenca Enriqueja Angelellija, ki ga mnogi imenujejo tudi argentinski Romero. Na Filipinih pa je bil ta konec tedna ubit že tretji duhovnik v zadnjih šestih mesecih.

Škofa Enriqueja Angelellija je vojska umorila 4. avgusta leta 1976. Svoje življenje je v veliki meri posvetil evangelizaciji delavcev. Večkrat je poudaril: »Da bi služili, moramo z enim očesom spremljati evangelij, z drugim pa ljudstvo.« Veliko je obiskoval revna barakarska naselja in ustanovil gibanje za mlade delavce. Leta 1960 ga je na presenečenje vseh papež Janez XXIII. imenoval za pomožnega škofa v Cordobi.

Ob slovesnosti posvečenja so cerkev napolnili delavci in revni ljudje. Papež Pavel VI. ga je leta 1968 imenoval za škofa v La Rioji, kjer je večkrat odločno obsodil oderuštvo, drogo, igralnice in zlorabe prostitutk s strani bogatih in vplivnih. Zato ga je skupina konzervativcev leta 1973 med mašo napadla s kamni.

Kljub temu je še naprej delal za uboge, saj je bil prepričan, da Bog ne želi, da se predamo. Leta 1976 so našli iznakaženi trupli dveh njegovih duhovnikov. Nekaj dni kasneje je bil umorjen še vodja kmečkega katoliškega gibanja, 4. avgusta pa še škof Angelelli. Po 42-ih letih bo njegovo mučeništvo zdaj priznano tudi pred celotno Cerkvijo.

Mučence, čeprav še ne uradno priznane, pa ima tudi filipinska Cerkev. Prejšnjo nedeljo sta dva oborožena moška s štirimi streli umorila duhovnika Richmonda Nila, ko se je pripravljal na obhajanje svete maše.

Gre za tretjega duhovnika, ki je bil na Filipinih umorjen v zadnjih šestih mesecih. 29. aprila je bil med blagoslovom otrok med mašo ustreljen Mark Ventura, 4. decembra pa je bil umorjen duhovnik Marcelito Paez, potem ko si je prizadeval za oprostitev nekega političnega zapornika.

Ne spreglejte: