Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:13

VIDEO: V Panami vse pripravljeno za SDM

Organizatorji svetovnega dneva mladih v Panami so sporočili, da je vse pripravljeno za papežev prihod. V tej državi se bo mudil od 23. do 27. januarja, na osrednjih dogodkih se mu bo pridružilo 200 tisoč mladih iz 155 držav, nekaj tudi iz Slovenije. Kot je za italijanski Radio Vatikan povedal tiskovni predstavnik dogodka, Giancarlo Candanedo, se mladi pripravljajo predvsem z molitvijo, saj gre za velik izziv za majhno državo. Pomagala jim je tudi vlada, ki je prvič v zgodovini takšnih srečanj ustanovila organizacijski odbor.


Kitajski katoličani bodo budno spremljali, kdo bo novi hongkonški škof

Papež Frančišek je po nenadni smrti hongkonškega škofa Michaela Yeunga včeraj za novega apostolskega administratorja imenoval 79-letnega upokojenega hongkonškega škofa, kardinala Johna Tonga. Ta je škofijo vodil od leta 2009 do 2017 in pričakuje, da jo bo zdaj upravljal le kratek čas. Po sporazumu med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov pa bo celinska Kitajska gotovo zelo pozorno spremljala, kdo bo vodil katoličane v tej nekdanji britanski koloniji, ki je leta 1997 prešla pod Kitajsko, a še vedno ohranja poseben status.


Zaradi populizmov je večstranska diplomacija v krizi

Papež je danes sprejel veleposlanike, akreditirane pri Svetem Sedežu. V nagovoru so odmevale teme, kot so: migracije, spolne zlorabe, nasilje nad ženskami, mladi, nove oblike suženjstva, nemoralnost jedrskega orožja, odnos do planeta. Sveti sedež ima diplomatske odnose s 183 državami, tem se pridružujeta še Evropska unija in Suvereni malteški viteški red.


Papež Frančišek: Da bi našli Jezusa, moramo po poti ponižne ljubezni

Papež Frančišek je slovesno evharistično bogoslužje na praznik Gospodovega razglašenja vodil v baziliki svetega Petra v Vatikanu, ki je bila ob tej priložnosti posebej lepo okrašena. S svetim očetom so somaševali številni duhovniki, škofje in kardinali. Potem ko so zbrani prisluhnili svetopisemskim odlomkom, je diakon, kot veleva običaj, pri ambonu naznanil datum letošnjega obhajanja velike noči in ostalih pomembnih praznikov, ki so vezani nanjo in zato v koledarju nimajo svojega stalnega datuma. Papež Frančišek je v pridigi med drugim spomnil, da obisk modrih z Vzhoda govori o čudoviti stvarnosti, da je Bog na svet prišel za vse ter da sprejema in ljubi vsak narod in jezik. Njegova luč želi doseči in razsvetliti vsa ljudstva.


Praznik Gospodovega razglašenja tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve

6. januarja obhajamo praznik Gospodovega razglašenja. Spominjamo se modrih z Vzhoda, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Prek njih so bili k Jezusu pritegnjeni vsi narodi, kar med drugim pomeni začetek misijonskega poslanstva Cerkve.


Ukrajinska pravoslavna Cerkev tudi uradno samostojna

Ekumenski patriarh Bartolomej je tudi uradno razglasil samostojnost Ukrajinske pravoslavne Cerkve. Dokument o tem sta poleg njega v Carigradu slovesno podpisala še metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ta je pred družbenega omrežja Twitter sporočil, da gre za zgodovinski dogodek in velik dan.


Zakaj sta odstopila Burke in Ovejerova?

Katoliški mediji od zadnjega dneva lanskega leta ugibajo, zakaj sta odstopila vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke in namestnica Paloma Garcia Ovejero. Nekateri navajajo napetosti v Dikasteriju za komunikacije, drugi, da gre za dva visoko cenjena novinarja, za katera je bilo samo še vprašanje časa, kdaj jima bo takšnega PR-ovstva dovolj.


Papež pisal ameriškim škofom: V boju proti zlorabam je nujno spreobrnjenje

Papež Frančišek je 250 ameriškim škofom, zbranim na dnevih molitve in premišljevanja zapisal, da so prikrivanja spolnih zlorab s strani duhovnikov in redovnikov spodkopala verodostojnost Cerkve. Obenem pa je zatrdil, da proti zlorabam deluje le spreobrnjenje, ne pa dekreti in komisije.


Bilo je veliko joka, nato so se začeli spraševati, kako lahko pomagajo žrtvam

Ameriški škofi so v Čikagu zbrani na tednu molitve in razmisleka. K temu jih je pozval papež Frančišek, potem ko je znova izbruhnila kriza, ki so jo povzročila razkritja spolnih zlorab v Cerkvi v ZDA. Duhovni odmik zanje vodi pridigar papeške hiše, kapucin p. Raniero Cantalamessa.


Papež: Kristjan ve, da je grešnik kot vsi ostali

Med prvo splošno avdienco v novem letu je papež Frančišek nadaljeval kateheze o Očenašu. Kot je dejal, je Očenaš umeščen v središče Jezusovega govora na gori. Izpostavil je, da je krščanska molitev stalni pogovor z Očetom, ki ne potrebuje veliko govorjenja. Očenaš je tiha molitev. Dovolj je, da se postavimo pod Očetov pogled in se spomnimo njegove očetovske ljubezni.


Novejše novice | Starejše novice