Ljubljana, četrtek, 16. avgust 2018, 15:48

Uspeh, moč in denar ne osvobajajo, ampak zasužnjujejo

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval niz katehez o desetih božjih zapovedih. Prejšnji teden se je osredotočil na prvo in govoril o malikovanju. Danes je to temo še poglobil na podlagi svetopisemske zgodbe o zlatem teletu.


Čilski škofje so se opravičili, ker so se izneverili svojim dolžnostim v primeru spolnih zlorab

Čilski škofje so bili prejšnji teden zbrani za izrednem plenarnem zasedanju zaradi spolnih zlorab. V sklepni izjavi za javnost so priznali, da so se izneverili svojim dolžnostim kot pastirji, žrtve pa so prosili odpuščanja.


Ob 150-letnici prvega slovenskega tabora v Ljutomeru tudi srečanje PRO

V Ljutomeru so pripravili osrednjo slovesnost ob 150-letnici prvega slovenskega tabora, ki je v teh krajih potekal 9. avgusta 1868. Udeleženci, takrat naj bi se jih zbralo približno 7000, so med drugim zahtevali jezikovno enakopravnost in Zedinjeno Slovenijo. Današnjemu praznovanju jubileja smo se pridružili tudi na Radiu Ognjišče, saj smo na povabilo tamkajšnje občine, v Ljutomeru pripravili 45. srečanje prijateljev in poslušalcev radia.


Lansko leto rekordno za slovenski nepremičninski trg

Slovenski nepremičninski trg je že kar nekaj časa precej živ, lani pa je z 36 tisoč kupoprodajami zabeležil rekord, kaže poročilo Geodetske uprave. Tudi vrednost prometa z nepremičninami se je, predvsem zaradi rasti števila kupoprodajnih poslov in cen stanovanjskih nepremičnin, izenačila z rekordno vrednostjo leta 2007, in znaša 2,3 milijarde evrov.


Komisija Pravičnost in mir pri SŠK opozarja na pravico do svobode izražanja

Komisija za Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je opozorila na nedopustnost pogroma, ki ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, uprizarja proti novinarju dr. Jožetu Možini in zgodovinarju dr. Jožetu Dežmanu. V Komisiji opozarjajo, da je takšno izvajanje političnega pritiska na vodstvo javne RTV, ki bi morala biti v službi obveščenosti vseh državljanov in resnice, nedopustno in postaja zaskrbljujoče.


VIDEO: Molitveni namen za avgust: Družine so zaklad

V mesecu, ko bo v Dublinu na Irskem svetovno srečanje družin, tudi papežev molitveni govori o tej temi.


Katekizem: Smrtna kazen odslej nedopustna

Papež Frančišek je spremenil odstavek v katekizmu, ki govori o smrtni kazni. Odslej je ta nedopustna, saj pomeni napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe. Katekizem poziva tudi k odločnemu prizadevanju za njeno ukinitev po vsem svetu.


Na porciunkulo letos prevladujoča tema migranti

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Hkrati je to tudi praznik odpuščanja in porcijunkulskega odpustka, ki ga je sveti Frančišek izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Prejem odpustka se je pozneje razširil na vse cerkve, ki jih upravljajo manjši bratje. V Sloveniji je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.


Dobiček, slava in uspeh: maliki, zaradi katerih se žrtvuje človeška življenja

V Vatikanu so se po julijskem premoru znova začele sredine splošne avdience. Papež Frančišek nadaljuje niz katehez o desetih božjih zapovedih. Danes se je osredotočil na prvo – »Veruj v enega Boga« oziroma »Ne imej drugih bogov«. Ob tem je poudaril, da so dobiček, slava in uspeh maliki, zaradi katerih se žrtvuje človeška življenja. Povzpetniki zaradi kariere zanemarjajo otroke, ali pa jih sploh nimajo.


Evropa v vročinskem primežu

Predvsem zahodni del Evrope je soočen z visokimi temperaturami. Ponekod v Španiji so temperature presegle 40 stopinj C, v Nemčiji 35, v Veliki Britaniji pa 30. Tudi Slovenijo je zajel vročinski val, temperature pa so se ponekod dosegle 35 stopinj C. Zelo vroče je tudi v Italiji in Hrvaškem, kjer je bila omenjena temperatura še nekoliko presežena, zaradi vročine pa so tam razglasili tudi rdeči alarm.


Novejše novice | Starejše novice