Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 00:38

Duhovnik Matjaž Roter prejel papeško odlikovanje

Dr. Matjaž Roter
Foto © FB

Papež Frančišek je na predlog Državnega tajništva v Vatikanu dr. Matjažu Roterju, duhovniku celjske škofije, ki trenutno opravlja službo tajnika Apostolske nunciature v Kolumbiji, podelil častni naziv papeškega kaplana – monsinjor.

Imenovanje mu je na slovesnosti na nunciaturi v Bogoti v navzočnosti nekaterih odličnih gostov in sodelavcev papeškega diplomatskega predstavništva podelil apostolski nuncij v Kolumbiji msgr. Ettore Balestrero.

Kaplan Njegove Svetosti, krajše Monsignor ali Monsinjor, je častni naziv duhovnikov, ki izhaja iz francoske besede »mon seigneur – moj gospod«. Reformo cerkvenih častnih nazivov za duhovnike je opravil papež Pavel VI. Leta 1968. Nazive je zmanjšal na tri: monsinjor, prelat in apostolski protonotar. Nekatera pravila je spremenil papež Frančišek konec leta 2013. Po novem Vatikan podeljuje le še častni naziv »kaplan njegove svetosti« ali »monsinjor« za duhovnike, starejše od 65 let.

Za uslužbence rimske kurije in diplomate Svetega sedeža omenjeno pravilo ne velja, saj je ta naziv povezan z zaupanimi nalogami oz. službo, ki jo nekdo opravlja.

Tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjaž Roter, član uradne delegacije ob papeževem obisku v Kolumbiji
Tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjaž Roter, član uradne delegacije ob papeževem obisku v Kolumbiji

Ne spreglejte: