Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:12

Ubogi Sveti Duh, koliko dela ima z nami zaradi opravljanja

Papež Frančišek avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je tudi pri današnji splošni avdienci govoril o zakramentu birme. Tokrat je pozornost usmeril v znamenje miru, ki ga prejmemo z močjo Svetega Duha, in kaj to znamenje od birmancev zahteva.

Papež je poudaril, da je Sveti Duh božji dar, ki ga ne smemo držati zase, kot da bi bila duša skladišče. Ko prejmemo ta dar, moramo postati orodje tega daru za druge. Poslanstvo Cerkve v svetu se v tem smislu izvršuje s prizadevanjem vseh njenih članov.

Kot je dejal papež, morda kdo misli, da so v Cerkvi gospodarji in na drugi strani delavci. Vendar ni tako. Cerkev smo vsi. Vsi smo odgovorni, da posvečujemo drug drugega, skrbimo za druge.

Obred zakramenta birme se konča z znamenjem miru. Prejem miru nas obvezuje, da si prizadevamo za sožitje v župniji, razumevanje z drugimi, da vključujemo, ne pa izključujemo. »A kaj se potem zgodi. Gremo od maše in začnemo obrekovati, odirati druge, opravljati. Opravljanje pa je vojna. Če smo z močjo Svetega Duha prejeli znamenje miru, moramo biti ljudje miru, ne pa z jezikom rušiti mir, ki ga je dal Sveti Duh. Ubogi Sveti Duh, koliko dela ima z nami zaradi naše navade opravljanja,« je poudaril papež in na koncu ponovil, da je mir, ki ga prejmemo v cerkvi, namenjen temu, da ga podarimo drugim, ne pa da ga rušimo z opravljanjem.

Ne spreglejte: