Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:17

Torta za poroko homoseksualnega para? Ameriško vrhovno sodišče odločilo v prid peku

Ameriško vrhovno sodišče
Foto © Splet

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek odločilo v prid peku iz Kolorada, ki leta 2012 zaradi verskega prepričanja ni hotel narediti torte za poroko homoseksualnega para. Odločitev sodnikov bi lahko postala mejnik v podobnih primerih, ko je v igri verska svoboda in svoboda vesti.

Primer se je začel julija 2012, ko je lastnik pekarne Jack Phillips zavrnil peko torte za poroko homoseksualnega para. Pojasnil jima je, da bi s tem kršil svoja krščanska prepričanja, in da je tako zavrnil peko torte tudi za druge podobne dogodke, na primer noč čarovnic ali torte z ateističnimi sporočili.

Par se je pritožil koloradski komisiji proti diskriminaciji, ki je Phillipsa poslala na izobraževanje proti diskriminaciji in odredila, da mora storitve zagotavljati tudi za istospolne poroke. Komisarka je leta 2014 zavrnitev peke primerjala z zagovarjanjem holokavsta in suženjstva. Phillipsov primer je prevzelo Zavezništvo za zaščito svobode (Alliance Defending Freedom), a izgubilo na nižjih stopnjah, vrhovno sodišče v Koloradu pa se s primerom ni hotelo ukvarjati. Ameriško vrhovno sodišče je po vrsti nenehnih vlog primer le sprejelo.

Pričakovati je, da bo odločitev sodnikov – od devetih jih je sedem glasovalo v prid Phillipsu – imela širši učinek, saj se cvetličarji, fotografi in drugi načrtovalci porok soočajo s podobnimi tožbami, ko zavračajo sodelovanje pri pripravi istospolnih porok.

Ameriška škofovska konferenca je v izjavi zapisala, da odločitev vrhovnega sodišča potrjuje, da verniki ne bi smeli trpeti diskriminacije zaradi svojih verskih prepričanj, ampak jih morajo vladni uradniki spoštovati. V pluralističnih družbah pristna strpnost ljudem z različnimi stališči dovoljuje, da svobodno živijo svoja prepričanja, čeprav so ta prepričanja nepriljubljena pri vladi.

Phillips je sicer v teh letih plačal visoko ceno za svoje trdno stališče. Izgubil je 40 odstotkov dohodka in več kot polovico zaposlenih. A kot je dejal pred časom, pekarne ni odprl, da bi veliko zaslužil, ampak da bi lahko razvijal svojo umetnost in služil Bogu.

Ne spreglejte: