Ljubljana, nedelja, 24. junij 2018, 01:10

Cerkev želi prisluhniti mladim

Vesoljna Cerkev se pripravlja na sinodo mladih, ki bo oktobra potekala na temo: Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v tem tednu predstavili delovni dokument, ki ponuja številne iztočnice za razmislek in usmerja k iskanju konkretnih odgovorov. Predloge in izhodišča za pogovore so pripravili mladi sami, v njih pa izražajo svoje strahove, upanja, hrepenenja in potrebe.


Gorje tistemu, ki izkorišča kruh

Papež se je včeraj mudil na obisku v Ženevi. Potem ko se je dopoldne udeležil ekumenske molitve, je popoldne nagovoril Svetovni svet Cerkva, ki letos praznuje 70 let, in daroval sveto mašo za švicarske katoličane. Na povratnem letu je z novinarji govoril o migracijah, dialogu in ekumenizmu.


Dončić navdušen, da je v ligi NBA

Slovenski košarkarski as Luka Dončić bo prihajajočo sezono v severnoameriški poklicni košarkarski ligi NBA igral v Dallasu. Najprej ga je sicer izbrala Atlanta Hawks, vendar ga je poslala k Dallas Mavericks iz Teksasa kot del menjave igralcev. Slovenski košarkar Luka Dončić je v izjavi za slovenske medije dejal, da nad potezo ni presenečen, zahvalil se je vsem slovenskim navijačem, ki so spremljali nabor in ponovil, da si je vedno že kot majhen otrok želel igrati v ligi NBA.


FOTO: Nadškof Zore: Samo država, ki ima rada otroke, ima prihodnost

V ljubljanski stolni cerkvi je bila maša za domovino pred dnevom državnosti. Poleg škofov, duhovnikov in vernikov so se bogoslužja udeležili tudi predstavniki političnega in družbenega življenja, na čelu s predsedniki republike, vlade in državnega sveta, Borutom Pahorjem, Mirom Cerarjem in Alojzom Kovšco. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pridigi opozoril, da je vprašanje demografije in rodnosti eno izmed ključnih vprašanj naše domovine. V nagovoru je razmišljal tudi o svobodi in se pri tem dotaknil položaja slovenskih katoličanov.


Papež v Ženevi: Skupna pot ni lahka, jo pa Gospod od nas pričakuje

Papež Frančišek se mudi na ekumenskem romanju v Ženevi. Dopoldne se je skupaj z 230 predstavniki različnih cerkva udeležil ekumenske molitve in zbranim zatrdil, da Gospod od nas želi edinost; svet, poln razdeljenosti, zaradi katerih trpijo predvsem najbolj šibki pa tudi kliče po edinosti. Čeprav se ni lahko skupaj odpraviti na pot, je to naša glavna poklicanost, je zatrdil.


Papež na poti v Ženevo

Papež Frančišek se je zjutraj odpravil v Ženevo. Gre za četrti obisk nekega papeža v tem švicarskem mestu. Obiskal bo Svetovni svet Cerkva in daroval sveto mašo. Že včeraj popoldne pa je svoje potovanje zaupal Mariji, ko je obiskal cerkev Marije Snežne. Zjutraj pa je med splošno avdienco vernike po vsem svetu povabil, naj dogodek spremljamo z molitvijo.


Bog ni gospodar, ampak Oče

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o desetih Božjih zapovedih. Pojasnil je, da so v Svetem pismu zapovedi poimenovane kot ’besede’, čeprav imajo obliko zakonov. Besede namreč vodijo v dialog med očetom in otroci. Papež je ob tem poudaril, da Bog ni gospodar, ampak Oče, mi pa nismo podložniki, ampak otroci.


Na svetu lani 68 milijonov beguncev

Združeni narodi so pred 18 leti 20. junij razglasili za svetovni dan beguncev. Zaradi migrantske krize v Evropi in drugod ter naraščanja nestrpnosti je slišati več opozoril o njihovi usodi kot v preteklosti. Beguncev ali notranje razseljenih zaradi konfliktov in preganjanj je že dobrih 68 milijonov ljudi. Da moramo tem ljudem izkazovati bližino, nas vabi tudi sveti oče.


Na levo! Pravijo levi intelektualci; Jeretič: to je nivo, ki ga zmorejo

Pogovori med političnimi strankami o oblikovanju povolilne vladne koalicije še potekajo. V petek naj bi na ustanovni seji izvolili predsednika državnega zbora, ki je po protokolu drugi najpomembnejši človek v državi, a je povsem mogoče tudi, da bo izvolitev le začasne narave. Medtem so se s pozivom oglasili intelektualci levega bloka in pričakovano pozvali k levi vladi.


Oscar Fernandu: Kako si upaš umreti brez opravičila?

Papežev odposlanec nadškof Charles Scicluna se bo danes vrnil iz svojega drugega potovanja v Čile. Tokrat se je mudil v škofiji Osorno, kjer je deloval škof Juan Barros, ki je prikrival spolne zlorabe duhovnika Fernanda Karadime. V katedrali sv. Mateja je na kolenih nadškof Scicluna zbranim zatrdil, da ga je papež prosil, naj se vsem prebivalcem opraviči, ker jih je s svojimi izjavami v podporo škofu Barrosu globoko prizadel.


Novejše novice | Starejše novice