Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 13:30

Po lepi modri Donavi

Vabljeni na zanimivo popotovanje!, foto © Aritours
Potovanje z ladjo po Donavi
Foto © Aritours

"Že zdaj se lahko prijavite na telefon 02 252 16 19! Vabljeni!"

Radio Ognjišče in agencija Aritours vas od 14. do 16. septembra 2018 vabita v Avstrijo na potovanje »PO LEPI MODRI DONAVI«. Obiskali boste Dunaj, Linz, St. Florian, Melk in Krems, za duhovno vodstvo pa bo poskrbel naš glavni urednik msgr. Franci Trstenjak.

1. dan: petek, 14. september: Slovenija – St. Florian – Linz

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Avstrijo, mimo Gradca do avguštinskega samostana ST. FLORIAN, ki sodi med največje bisere avstrijskega baroka in velja za center kulturnega dogajanja Gornje Avstrije. Tukaj je deloval in je danes tudi pokopan slavni skladatelj Anton Bruckner. Ogled čudovite samostanske bazilike, katere največji zaklad so Brucknerjeve orgle, s 7.386 piščalmi največje cerkvene orgle Avstrije. Po maši pot nadaljujemo do glavnega mesta Gornje Avstrije LINZA. Mesto so ustanovili Rimljani, ki so ga imenovali Lentia, po keltskem imenu »lentos« (zavoj). Tako je mesto od samega začetka povezano z Donavo, Friderik III. pa ga je v 15. stoletju imenoval celo za središče Svetega rimskega cesarstva. Linz je leta 2009 postal evropska prestolnica kulture, kar je mestu dalo povsem novo podobo, iz sivega industrijskega mesta se je prelevilo v uspešno kulturno metropolo. Staro mestno jedro nas očara s pomembnimi renesančnimi zgradbami, med katerimi izstopata deželna hiša in stara mestna hiša s svojim ličnim arkadnim dvoriščem. V trinadstropni Mozartovi hiši je Wolfgang Amadeus leta 1783 skomponiral svojo Linško simfonijo. Cerkev sv. Martina, del katere izhaja iz leta 788, je izvorno najstarejša ohranjena cerkev v Avstriji; skupaj z novo katedralo (posvečeno l. 1924) je največja cerkev v državi. Linz je tudi mesto kulinarike. Kdo ne pozna peciva linške oči ali linške torte, katere recept velja za najstarejšo znano torto na svetu, saj se ta prvič omenja že leta 1653?

St. Florian
St. Florian

Nekaj prostega časa, nato pa se z osrednjega trga z najbolj strmo adhezijsko železnico Evrope, vzpnemo na hrib Pöstlingberg, ki velja za eno glavnih znamenitosti mesta. Na hribu kraljuje mogočna baročna bazilika, z razgledne terase pa se nam odpre čudovit pogled na mesto pod nami. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan: sobota, 15. september: Melk – ladja po Donavi – Krems

Po zajtrku vožnja do benediktinske opatije MELK, ki kraljuje na skalnatem pobočju nad Donavo. Začetki samostana segajo v 11. stol., današnjo podobo pa je dobil v 18. stol. Melk slovi kot najpomembnejša stvaritev avstrijske baročne umetnosti. Po mogočnem stopnišču se povzpnemo do cesarskih soban, muzeja, marmorne dvorane in čudovite knjižnice, kjer je več kot 100.000 knjig. Ob koncu ogleda nas čaka tisto najlepše za dušo in oko, obisk cerkve, ki vsa prekipeva v sijajnem baroku: stropne freske, štukature, pozlačeni oltarji, mogočni barvni marmorni stebri, krasna prižnica in orgle, vse to se zliva v eno samo simfonijo vrhunske umetnosti. Po maši sledi nepozabno doživetje. Z ladjo se popeljemo po Donavi v najlepšem delu doline skozi Wachau, ki je največje vinorodno območje Avstrije. Med vožnjo občudujemo vinograde, slikovite vasi, razvaline nekoč slavnih trdnjav, ... Ladjo zapustimo v KREMSU, rojstnem mestu znanega slikarja Schmidta (Kremser Schmidt), čigar umetnine najdemo tudi v nekaterih slovenskih cerkvah. Krajši sprehod mimo Rotovža, kamnitih vrat-Steinertor, ostankov mestnih utrdb, gotskega »Gozzoburga«, župnijske cerkve, … Tu je doma tudi dobra hrana in odlično vino. Mi se o slednjem prepričamo z degustacijo odličnih wachauskih vin v eni od številnih kleti. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Pogled na reko
Pogled na reko

3. dan: nedelja, 16. september: Dunaj – Slovenija

Po zajtrku vožnja do DUNAJA. Mesto ob lepi modri Donavi je ena najlepših svetovnih prestolnic, kjer se na vsakem koraku srečujemo z bogato zapuščino preteklosti. Po prihodu v avstrijsko glavno mesto najprej obiščemo cesarski dvorec SCHÖNBRUNN, ki sodi med najpomembnejše kulturne znamenitosti mesta. Mogočna in razkošno opremljena zgradba je bila v začetku 18. stol. dograjena po vzoru kraljeve palače v Versaillesu in je od leta 1996 zaradi svoje edinstvenosti na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Zunanji ogled dvorca, kjer sta nekoč prebivala tudi Marija Terezija in cesar Franc Jožef. Ogled Dunaja nadaljujemo med vožnjo po znamenitem »Ringu«. Ob sloviti cesti občudujemo mogočne zgradbe, ki pričajo o moči nekdanje obdonavske monarhije. Najznamenitejše med njimi so palača Parlamenta, Državna opera, gledališče, votivna cerkev in mestna hiša, … Nato pa se sprehodimo mimo gradu Hofburg, po starem mestnem središču mimo cerkve sv. Petra ter po Grabnu, z znamenitim kužnim znamenjem, kjer si v bližini ogledamo še arhitekturne dosežke slovenskih mojstrov Jožeta Plečnika in Maksa Fabianija, sprehod pa zaključimo pri katedrali sv. Štefana, največji arhitekturni znamenitosti mesta, ki velja za eno najpomembnejših gotskih stavb v Evropi. Še nekaj prostega časa za obisk katere od številnih kavarnic, morda pa vas zamika tudi kulinarični simbol mesta, tortica Sacher. Za konec našega romarskega popotovanja se zapeljemo do cerkve na Steinhofu, ki je ena največjih znamenitosti Dunaja in simbol napredka mesta ob prehodu stoletja - mojstrovina slavnega arhitekta Otta Wagnerja, pri katerem se je učil tudi naš Plečnik. Po ogledih in maši se odpravimo proti domu, v kraje odhoda se vrnemo v poznih večernih urah.

CENA: 289 EUR (45 oseb)

Cena je izračunana maja 2018.

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz po programu, cestnine, predornine in parkirnine,
  • 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC),
  • vožnja z ladjo Melk-Krems,
  • železnica na Pöstlingberg,
  • vstopnina v opatijo Melk, obisk in degustacija v vinski kleti, audio-guide sistem (skupaj cca. 60 EUR),
  • vsi zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja,
  • nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: enoposteljna soba 60 EUR.

Odstopnina: 14 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 13 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.


Ne spreglejte: