Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:46

Danes večer slovenskih krščanskih izročil

Marija Pomagaj, foto © ARO
Procesija na Brezjah
Foto © www.marija.si

"Sveta maša ob 20. uri, po njej procesija po vasi s petimi litanijami."

Vsi Slovenci in Slovenke, doma in po svetu smo povabljeni, da v sredo, 23. maja zvečer pred podobo brezjanske Matere Božje, ki je Kraljica Slovencev, praznujemo večer slovenskih izročil.

Na predvečer praznika Marije Pomagaj Slovenci po svetu že od leta 1976 prižigajo sveče in molijo v dober namen. Slovenci v domovini se na ta dan zberemo pri Mariji Pomagaj in se priporočamo Njej, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila po svetu. Koordinacijski Odbor za Slovensko udeležbo na 41. mednarodnem evharističnem kongresu v Filadelfiji leta 1976 je med zaključnimi slovesnostmi, ki jim je predsedoval koprski škof Janez Jenko, predložil spomenico, ki jo je soglasno sprejelo več kot 700 udeležencev.

Tako piše v njej: "Vsako leto, na predvečer praznika Marije iz Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, to je 23. maja zvečer, bomo v svojih domovih prižgali sveče in preživeli večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini in oblikujejo danes tudi nas v svetu in po nas narode, med katerimi živimo. Vabimo Slovence v domovini in vse rojake slovenskega izročila v svetu, da se nam pridružijo."

23. maja 2018 vabljeni na Brezje. Ob 20. uri bo sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Po njej bo med petimi litanijami procesija z milostno podobo in lučkami po vasi. Bogoslužje bomo prenašali tudi preko valov Radia Ognjišče.

Marija Pomagaj združuje in povezuje Slovence po vsem svetu:

Marija Pomagaj v Lujanu
Marija Pomagaj v Lujanu

Marija Pomagaj v Torontu
Marija Pomagaj v Torontu

Marija Pomagaj v Lemontu
Marija Pomagaj v Lemontu

Marija Pomagaj v Buenos Airesu
Marija Pomagaj v Buenos Airesu

Marija Pomagaj v Marijini dolini
Marija Pomagaj v Marijini dolini

Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu

Ne spreglejte: