Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Danes večer slovenskih krščanskih izročil

Dogodki | 23.05.2018, 07:20 Rok Mihevc

Vsi Slovenci in Slovenke, doma in po svetu smo povabljeni, da v sredo, 23. maja zvečer pred podobo brezjanske Matere Božje, ki je Kraljica Slovencev, praznujemo večer slovenskih izročil.

Na predvečer praznika Marije Pomagaj Slovenci po svetu že od leta 1976 prižigajo sveče in molijo v dober namen. Slovenci v domovini se na ta dan zberemo pri Mariji Pomagaj in se priporočamo Njej, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila po svetu. Koordinacijski Odbor za Slovensko udeležbo na 41. mednarodnem evharističnem kongresu v Filadelfiji leta 1976 je med zaključnimi slovesnostmi, ki jim je predsedoval koprski škof Janez Jenko, predložil spomenico, ki jo je soglasno sprejelo več kot 700 udeležencev.

Tako piše v njej: "Vsako leto, na predvečer praznika Marije iz Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, to je 23. maja zvečer, bomo v svojih domovih prižgali sveče in preživeli večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini in oblikujejo danes tudi nas v svetu in po nas narode, med katerimi živimo. Vabimo Slovence v domovini in vse rojake slovenskega izročila v svetu, da se nam pridružijo."

23. maja 2018 vabljeni na Brezje. Ob 20. uri bo sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Po njej bo med petimi litanijami procesija z milostno podobo in lučkami po vasi. Bogoslužje bomo prenašali tudi preko valov Radia Ognjišče.

Marija Pomagaj združuje in povezuje Slovence po vsem svetu:

Marija Pomagaj v Lujanu
Marija Pomagaj v Lujanu © Marko Vombergar, Svobodna Slovenija

Marija Pomagaj v Torontu
Marija Pomagaj v Torontu © Ciril Soršak

Marija Pomagaj v Lemontu
Marija Pomagaj v Lemontu © www.marija.si

Marija Pomagaj v Buenos Airesu
Marija Pomagaj v Buenos Airesu © Svobodna Slovenija

Marija Pomagaj v Marijini dolini
Marija Pomagaj v Marijini dolini © Mirko Cuderman

Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu
Marija Pomagaj pri Svetem Vidu v Clevelandu © Tone Ovsenik

Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...