Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Pred referendum o zakonu o drugem tiru smo soočili Kovačiča in Lebna

Slovenija | 10.05.2018, 14:31

V sredinem Pogovoru o smo soočili pobudnika nedeljskega referenduma Vilija Kovačiča in zagovornika zakona o drugem tiru Jureta Lebna. Organizatorji referendumske kampanje imajo le še nekaj deset ur časa, da volivce prepričajo o prednostih oz. slabostih zakona o drugem tiru. Ponovljena kampanja zaenkrat ni postregla s presenečenji. Kovačič in Leben s stališči vztrajata na nasprotnih bregovih, oba pa pozivata k čim večji referendumski udeležbi.

V oddaji v kateri so z vprašanji sodelovali tudi poslušalci je Kovačič uvodoma dejal, da je potrebno v nedeljo glasovati proti. Dejal je, da če bi vlada Mira Cerarja mislila resno s projektom drugega tira, bi že prej lahko poskrbela za razvoj slovenskega železniškega omrežja, prav tako bi v primeru drugega tira resno prisluhnila strokovni javnosti in civilni družbi, ki so ponudili cenejše alternative za izgradnjo železniške povezave med Divačo in Koprom.

»V tem slučaju je referendum zaradi tega, ker je stroka ponudila rešitve, vendar niso bile slišane. Tista kvazi, uradniška stroka, ki jo je vlada najela in jo je vlado zagovarjala, tista pa ja. Nekateri inženirji so bili tudi pod grožnjami za izgubo službe, če bi se podpisali pod svoje predloge,« je povedal Kovačič in dodal, da za gradnjo drugega tira zakon ni potreben. »To spoznavajo tudi druge politične stranke, saj je samo še SMC ostala na drugem bregu,« je spomnil Kovačič.

Leben vztraja, da je gradnja drugega tira opravičena in med razlogi navedel: »Stanje obstoječega tira je slabo. Stanje živeti ob obstoječem tiru je slabo, glede na vpliv zdravja na ljudi. Ob tem želimo izkoristiti geostrateški položaj Slovenije s tem, da tovor, ki pride v pristanišče Luko Koper je bil prej tri do pet dni bil na železnicah kot pa, če gre v severna evropska pristanišča. Če želimo to narediti moramo nadgraditi obstoječo železniško infrastrukturo, v drugih deli države to infrastrukturo že nadgrajujemo, zato je sedaj čas, da pride do izvedbe tudi projekta drugi tir.«

Soočenje na Radiu Ognjišče
Soočenje na Radiu Ognjišče © ARO
Stališče Vilija Kovačiča Vili Kovačič - PROTI

Drugi tir je fikcija te vlade. Potrebujemo dvojni tir, brez korupcije in Madžarov. Dvojni tir je treba zgraditi trikrat ceneje, dvakrat hitreje, brez škode za ljudi in okolje, po vzhodni trasi Koper-Kozina-Divača. Cena mora biti pod 800 milijonov evrov, ob sedanji progi po zemlji SŽ. Vlada nima pojma o varstvu narave, turizmu in razvoju. Podjetje 2TDK je namenjeno prečrpavanju denarja v žepe novih gradbenih tajkunov. Gre za dodatno bančno luknjo in po Teš 6 novi rop desetletja. Stop korupciji, zelena luč zdravi pameti. Ljudje, glasujmo proti!

Stališče Stranke modernega centra - ZA

Drugi tir je za SMC prva izbira, ko govorimo o tem, kako Slovenijo ohraniti na zemljevidu verodostojnih mednarodnih partnerjev na področju gospodarstva. O projektu smo se pogovarjali predolgo, v tem času so nas prehitevale druge države, ki razumejo priložnosti, ki jih prinaša dostop do morja in take infrastrukturne platforme, kakršna je Luka Koper. Rešitev v zakonu je izjemna zlasti v načinu financiranja in obliki nadzora. Drugi tir bodo financirali tisti, ki jim bo najbolj koristil, in ne le davkoplačevalci, nad gradnjo pa bo bdela neodvisna komisija.

Prisluhnite Pogovoru o.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...