Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
dr. Stane Kavčič (foto: Robert Božič)
dr. Stane Kavčič

Dr. Stane Kavčič: Kmetovanje je poslanstvo!

Kmetijstvo | 02.05.2018, 09:05

"Trmast sem še zmeraj, tako da zdaj malo manj hodim v službo in več delam doma na kmetiji, kar me bolj vleče; je pa to povezano s Stvarstvom, z zemljo, s prvinskostjo, s povezanostjo z domačo družinsko in verjetno tudi širšo tradicijo, s koreninami, iz katerih izhajamo, vendar brez trme, brez vztrajnosti, se danes ne da kmetovati, sploh pa ne v takem obsegu, kot ga omogočajo naše kmetije," je ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in godu sv. Jožefa delavca povedal dr. Stane Kavčič, profesor in agrarni ekonomist, ki je ponosen, da je kmet.

Z njim smo se pogovarjali o njegovem pogledu na kmetovanje, delo v kmetijstvu, odnosu do Stvarstva in poslanstvu biti kmet. Strinja se, da je na kmetijah veliko dela, hkrati pa pravi, da je dobro na to pogledati s pozitivne plati. "Gre za drugačen način življenja, kot ga je večina naših mladih vajena, tisti pa, ki so od mladih nog rasli s takim načinom, pa verjetno tudi to lažje sprejmejo. Mislim da je s tem povezano tudi nekaj več svobode, je sicer res veliko dela, ampak lahko pa si tudi vzameš kakšen čas zase, za družino, za tiste, s katerimi si rad skupaj," pravi dr. Stane Kavčič, ki smo ga zmotili ob pripravljanju njive za setev koruze.

Z nasmehom pove, da je prvomajsko obdobje, če je vreme, res obdobje ko so na naših kmetijah dela na vrhuncu, zaključuje se setev, začenja se košnja in tja do 20. maja si je res težko vzeti čas da bi praznovali, sploh praznikov, ki niso tradicionalni. Povedal je tudi, da na njihovi kmetiji, razen če ni skrajna nuja večjih del na nedeljo ne opravljajo, ker pa redijo živino, ta tudi ob nedeljah in praznikih zahteva oskrbo in posledično delo.

Je delo kmeta poslanstvo?

"Zagotovo je to poslanstvo in upam, da se bo obdržalo. Ker brez povezanosti z zemljo, brez odnosa do zemlje, če na vse skupaj gledamo le še skozi ekonomiko (mislim da je največkrat na koncu tudi največkrat prav to razlog za slabo voljo), ne bo šlo. Gledamo naprej, nazaj, primerjamo stvari med sabo, gledamo še z druge plati in potem kljub temu, da imamo dostikrat izjemno slabe rezultate, verjamemo, da bo kakšno leto bolje, pozitivno gledamo naprej in verjamemo da bodo šle stvari v pravi smeri naprej."

Dr. Stane Kavčič: Kmetovanje je poslanstvo!
Dr. Stane Kavčič: Kmetovanje je poslanstvo! © Robert Božič

Zakaj je kmečko delo razvrednoteno?

"Mislim da bo delo ostalo razvrednoteno, dokler ne bomo imeli mehanizmov, ki bodo vsaj približno uravnavali proizvodnjo in jo prilagajali obsegu povpraševanja. Vsa kmetijska politika se je iz tega v zadnjih letih umikala, ampak najbrž bomo na koncu morali iti nazaj na tisto pot, na kateri smo že bili, ker so ta nihanja (odkupnih cen pridelkov) tako velika, da jih je res izjemno težko preživeti. Če kmetje na največjih kmetijah obupujejo, potem je jasno, da je stanje na manjših kmetijah samo še slabše," je še povedal dr. Stane Kavčič.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...