Ljubljana, sreda, 23. maj 2018, 22:15

Snamete sončna očala pri pogovoru z ljudmi?

Življenje nas kar naprej postavlja pred različne zahteve in veliko vprašanj je povezano s kulturo vedenja v odnosih. Zato smo današnjo Svetovalnico zopet obarvali z bontonom. Z nami v studiu je bila strokovnjakinja za kulturo vedenja Bojana Košnik Čuk.


Magična ukana evropsko-turškega sporazuma

Majska oddaja Gradimo odprto družbo je med drugim prinesla izjavo za javnost evropskega Jezuitskega združenja za begunce o evropsko-turškem sporazumu glede beguncev, ki jo objavljamo v celoti.


Danes večer slovenskih krščanskih izročil

Vsi Slovenci in Slovenke, doma in po svetu smo povabljeni, da v sredo, 23. maja zvečer pred podobo brezjanske Matere Božje, ki je Kraljica Slovencev, praznujemo večer slovenskih izročil.


Bodimo hvaležni drug drugemu

O slepih ulicah na poti dobrega sožitja smo se pogovarjali z dr. Jožetom Ramovšem. V sodobni družbi večkrat zmotno mislimo, da je pri oblikovanju lastnega življenja samozadostno računati samo nase. Za to, kar smo in kar živimo, se lahko zahvalimo mnogim, s katerimi smo v odvisnem odnosu. Bodimo jim hvaležni.


Ustavni sodnik Jaklič: Nobena država v Evropi nima tako drakonske sankcije pri spolnih kvotah

V oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili ustavnega sodnika ddr. Klemena Jakliča. Z njim smo se ustavili ob odločitvi ustavnih sodnikov v zvezi s kandidatnimi listami. Zanimali sta nas Jakličevi ločeni mnenji z naslovom »Varstvo volilne pravice v primerih izključitev list« ter »Sojenje brez obtožnega akta«, ustavili pa smo se tudi pri vprašanju, kaj se dogaja s primerom Milko Novič.


Primer dobre prakse: Delodajalec zaposlil 57-letno brezposelno

Razmere na trgu dela so se že dodobra spremenile, veliko delodajalcev se že bori za kader. Obstaja pa tudi vedno več primerov dobrih praks, ko delodajalci zaposlijo starejše in ranljivejše osebe. O tem je v Svetovalnici tekla beseda z Barbaro Vrtačnik z Zavoda za zaposlovanje in Sašo Boštjančič z Moje zaposlitve.


Znati biti sam je pot k modrosti

O tem kako biti sam in kako razlikovati med samoto in osamljenostjo, smo se pogovarjali z Metko Klevišar. Mnogo ljudi ne ve, kaj početi s samoto, počutijo se zapuščen, odrezani, prezrti in izolirani, zato je danes skoraj prava umetnost »biti sam«.


Najmočnejše orožje v boju proti plesni je preventiva

O večceličnih glivah – plesnih, ki so razširjene povsod okoli nas, smo govorili v današnji Svetovalnici. Kako ravnati z njimi, kako se jih znebiti in kakšni so vplivi na naše zdravje, smo govorili s Simono Perčič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.


Dr. Onja Grad: Pogovor rešuje, v besedi pomoč je MOČ

Vedenje ljudi, kot da smo nesmrtni, je le zaščita, je v oddaji Naš gost dejala prof. dr. Onja Tekavčič Grad, specialistka klinične psihologije, družinska psihoterapevtka, supervizorka, ki je bila zaposlena na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Štirideset let je zavzeto delala z ljudmi in zanje.


Novejše novice | Starejše novice