Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:18

Na Irskem nerojenim otrokom odvzeli ustavno pravico do življenja

Zarodek
Foto © ARO

Udeleženci referenduma na Irskem so podprli uzakonitev splava do 12. tedna nosečnosti. Do sedaj je bil splav dovoljen le v primerih, ko je bilo ogroženo življenje matere. Medtem ko mediji pišejo o naprednosti tega koraka, pa se drugi sprašujejo, kako je lahko uzakonitev umora nedolžnih nerojenih otrok človekova pravica. Za komentar smo poklicali dr. Romana Globokarja, ki se mudi na študijskem izpopolnjevanju na Irskem.

Na referendumu so volivci glasovali o odpravi osmega amandmaja irske ustave, sprejetega leta 1983, ki je ščitil življenje nerojenega otroka. »Irska je bila ena redkih držav, ki je imela v ustavi zapisano pravico nerojenega otroka do življenja. Sedaj pa so to pravico umaknili in z zakonodajo, ki bo sledila in še ni sprejeta, bodo najverjetneje uzakonili splav«, je za naš radio dejal dr. Roman Globokar.

Ob tem je po njegovih besedah najbolj žalostno to, da se je pozabilo na nerojenega otroka, ampak se je govorilo samo o pravicah ženske, da odloča o svojem telesu. »Se je pa pozabilo, ali pa spregledalo, ali zanemarjalo prav to dejstvo, da gre na drugi strani tudi prav tako za človeško življenje, ki ima pravico živeti in nima glasu in tudi nima nobene možnosti, da bi samo zaščitilo svoje lastno življenje. Družba se je s tem referendumom temu tudi odpovedala. Sedaj je pravzaprav to otroško življenje izročeno na voljo njihovih staršev, ki bodo odločali o tem, ali bodo živeli, ali ne.«

Laiške organizacije za življenje bodo po besedah dr. Globokarja še naprej nadaljevale z osveščanjem ljudi, pa tudi z lobiranjem pri sprejemanju zakonodaje. »Mislim, da je zelo pomembno, kakšen zakon bo Irska sprejela: ali bo sprejela zakon, ki bo popolnoma liberaliziral splav do 12. tedna, ali pa bo uvedla kakšno obvezno posvetovanje, kot ga imajo nekatere države, in pa to, da mora med odločitvijo za splav in pa potem samo izvedbo splava preteči nekaj dni, ko ima žensko možnost, da premisli.«

Po besedah dr. Globokarja torej še obstaja nekaj možnosti, ki bi staršem omogočile bolj tehtno odločitev. Vendar pa je že sedaj jasno, da otrok nima več ustavne pravice do življenja, kot jo je imel do sedaj.

Ne spreglejte: