Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novoimenovani kardinal Krajewski - prijatelj klošarjev

Cerkev po svetu | 27.05.2018, 07:08 Marta Jerebič

Na seznamu 14-ih novih kardinalov, ki bodo 29. junija dobili rdeči biret, je največje presenečenje papeški elemozinjer, msgr. Konrad Krajewski. 54-letni Poljak, vsem poznan kot ’don Corrado’, je papeževa operativna roka karitativnosti za brezdomce, begunce in migrante.

Krajewski prihaja iz poljskega mesta Lodz. Kot mlad duhovnik je bil sprva pristojen za bogoslužna slavja papežev, nato pa ga je Frančišek leta 2013 imenoval za vodjo papeške ustanove za apostolske nabirke. Krajewski je na tem položaju izpeljal pobude za ureditev brezplačnih prostorov za prhanje in frizerskega salona za brezdomce ter mobilno zdravstveno oskrbo. Nadškof pogosto tudi osebno razdeljuje sendviče in druga živila vsem potrebnim v okolici Vatikana, osebno je razdeljeval pomoč žrtvam potresa, išče namestitev za begunce in migrante.

»Nikoli nisem ničesar naredil na lastno pobudo, vse je vedno prišlo s strani papeža,« je dejal za spletni portal Vatican Insider. Ta poudarja, da mesto papeškega miloščinarja nikoli ni bilo kardinalsko mesto.

Frančišek je torej s svojo odločitvijo v središče pozornosti postavil dejavnosti, ki jih don Corrado izvaja v prvi osebi, ne da bi kdaj ostal za pisalno mizo. Njegovo delo običajno poteka na ulicah, avtobusnih in železniških postajah ter v sprejemnih centrih.

Kot je še povedal msgr. Krajewski, bo kardinalska čast zanj in njegovo delo predstavljala težavo, a morda sveti oče tako želi izkazati pozornost za obrobja ter nove in stare oblike revščine. Novoimenovani kardinal poimensko pozna številne brezdomce, ki bivajo v bližini Vatikana in drugje po Rimu. Kadar je mogoče, jih vključi v manjša dela ter jim vedno zagotovi topel obrok.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...