Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Bo Conte novi italijanski mandatar?

Svet | 22.05.2018, 15:07

Pravnik Giuseppe Conte bi lahko že danes ali jutri postal mandatar za sestavo italijanske vlade. Kot skupnega kandidata za premierja sta ga včeraj predsedniku države Sergiu Mattarelli predlagali zmagovalki volitev Gibanje petih zvezd in Liga. Ob tem napovedujeta precej drugačen vladni program od prejšnjih, predvsem na gospodarskem področju.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella se je dopoldne sestal s predsednikoma obeh domov parlamenta na posvetovanjih o programu in predlogu nove vladne koalicije. Gibanje pet zvezd in Liga sta mu za mandatarja predlagali političnega novinca Giuseppeja Conteja. O tem, kaj pričakujejo od tega imena, pokrajinski tajnik slovenske skupnosti za Goriško, Julijan Čavdek: »Conte je precej neznana osebnost, razen tega, da je profesor prava na nekaterih italijanskih univerzah. Kaj bo uspel narediti, je prevelika neznanka, ker je vse odvisno od programa, ki sta ga sestavila Salvini in Di Maio. V Italija vlada zaskrbljenost, ker imata obe stranki precej neenvropska stališča, kar danes že vpliva na ekonomijo in monetarni sistem.«

Vladni program, ki ga napovedujeta obe gibanji, v nasprotju s predhodno objavljenimi različicami v medijih ne vključuje izstopa iz območja evra, predvideva pa opustitev strogih varčevalnih ukrepov in vključuje številne omejitve glede priseljevanja in okrepitev varnosti.

»Težko bi bilo danes zagovarjati izstop iz EU, sploh za tako članico, kot je Italija, ki je imela, vsaj po mojem mnenju, več koristi od tega, da je članica EU. Za migrantsko politiko se je vedelo, da bo prišlo do zaostritve, sploh če bo Salvini notranji minister, ki je vodja Lige. Bomo videli, kaj bodo storili, ko se iz volilnih sloganov preide v konkretno delo,« je za naš radio še povedal pokrajinski tajnik slovenske skupnosti za Goriško Čavdek. Conte, če bo postal premier, bo po dolgih letih mandatar iz juga Italije.

Odmik od varčevanja in dragi finančni ukrepi, med drugim nižanje davkov, ter evroskeptični ton nove vlade so tako v marsikaterih krogih poskrbeli za nemir, med drugim tudi na finančnih trgih.

EU ob tem že opozarja, naj se nova italijanska vladna ekipa ne igra z zviševanjem proračunskega primanjkljaja.

»Nihče naj se ne boji naše ekonomske politike, ki bo drugačna od politike zadnjih let, zaradi katere se je italijanski javni dolg povečal za 300 milijard evrov,« je zatrdil Luigi di Maio, vodja Gibanja petih zvezd.

Conte velja za nov obraz v italijanski politiki. 54-letnik prihaja iz južne Italije in je univerzitetni profesor v Firencah in Rimu. V italijanskem parlamentu ni poslanec, je pa blizu krogom iz gibanja.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.