Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:05

Patriarh Sako: Imenovanje za kardinala je priznanje trpeči Cerkvi v Iraku

Patriarh Sako
Foto © CTV

Papež Frančišek bo 29. junija na konzistoriju v Vatikanu umestil 14 novih kardinalov. Kandidati prihajajo iz različnih delov sveta. Kardinalskemu zboru se bo med drugim pridružil tudi patriarh Kaldejske Katoliške Cerkve Louis Sáko. Imenovanje je po njegovih besedah posebej pomenljivo za preganjano kaldejsko skupnost v Iraku.

Patriarh Sako je za Vatican News dejal, da je bilo papeževo imenovanje zanj veliko presenečenje. »Zelo sem hvaležen in sicer ne zaradi sebe, ampak zaradi Cerkve, ki v Iraku močno trpi. Po mojem mnenju gre pri tem za podporo vesoljne Cerkve in Svetega sedeža celotni državi, tako kristjanom kot tudi muslimanom. To imenovanje je impulz upanja in poguma na poti sprave našega naroda

Patriarh Sako je povedal tudi, da so ga takoj po imenovanju začeli klicati kristjani in muslimani iz Iraka, saj so prepričani, da je to imenovanje pomembno za vse verujoče. Papež je sicer že pred tem za kardinala imenoval tudi nuncija v Siriji, kar po Sakojevih besedah dokazuje, da sveti oče misli na tiste krajevne Cerkve, ki trpijo. »On je oče, ki odpre oči in vidi, kje je potrebna velika podpora, kot je to imenovanje«, je še dejal.

Med bolj znanimi kandidati za nove kardinale so sicer še namestnik vatikanskega državnega tajnika msgr. Becciu in papeški elemozinjer msgr. Konrad Krajewski. Slednji je za Vatican news dejal, da je naziv priznanje ubogim in prostovoljcem, ki delajo zanje.

Ne spreglejte: