Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Vatikanu se bodo s pogrebno slovesnostjo poslovili od kardinala Hoyosa

Svet | 20.05.2018, 00:45

V Vatikanu se bodo z današnjo pogrebno slovesnostjo v baziliki svetega Petra poslovili od kolumbijskega kardinala Daria Castrillona Hoyosa, ki je umrl v 89. letu starosti. Papež Frančišek se je v sožalnem telegramu spomnil njegovega velikodušnega služenja Cerkvi in predvsem dragocenega sodelovanja s Svetim sedežem.

Dario Castrillon Hoyos se je rodil 4. julija 1929 v Medelinu v Kolumbiji. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1952. V Rimu je študiral cerkveno pravo, v Belgiji sociologijo. Bil je škof koadjutor v Pereiri in nadškof v Bucaramangi. Bil je tudi generalni tajnik Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike. Leta 1996 je bil imenovan za prefekta Kongregacije za kler, leta 2000 za predsednika Papeške komisije Ecclesia Dei. Kardinal je postal leta 1998. Po upokojitvi leta 2009, ko je dopolnil 80 let, je ostal svetovalec različnim dikasterijem in prefekturam Svetega sedeža.

Pogrebno slovesnost bo v vatikanski baziliki vodil dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano. Ob koncu bogoslužja bo papež Frančišek imel še obred poslednjega priporočanja in slovesa. Kardinal Hoyos bo na svojo željo pokopan v medelinski katedrali v svoji domovini.

Kardinalski zbor zdaj šteje 213 kardinalov, od teh je 115 volivcev v primeru konklava.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...