Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:45

Vatikan o ekonomsko-finančnem sistemu: Denar mora služiti, ne vladati

Denar
Foto © splet

V Vatikanu so minuli teden predstavili dokument o ekonomsko-finančnih vprašanjih, ki poudarja, da mora denar služiti, ne vladati. Tako na podlagi družbenega nauka Cerkve ponuja nekaj etičnih smernic za razmislek na tem področju. Dokument sta pripravila Kongregacija za nauk vere in Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki poudarjata, da ima vsaka gospodarska odločitev moralno in etično razsežnost.

Velikost in kompleksnost globalnega gospodarstva sicer večino ljudi privede do prepričanja, da ne morejo storiti ničesar za spodbujanje gospodarstva solidarnosti in prispevati k blaginji vsega svetovnega prebivalstva, toda vsaka finančna izbira, ki jo sprejme posameznik, še posebej v sodelovanju z drugimi, lahko marsikaj spremeni. Celo nekaj tako preprostega, kot je nakupovanje, je lahko pomembno, je zapisano v dokumentu, ki ga povzema spletni portal Družine.

Potrošniki bi se morali izogibati izdelkom, narejenim v pogojih, »v katerih je kršenje najosnovnejših človekovih pravic nekaj običajnega«. Lahko se izognejo poslovanju s podjetji, »katerih etika pravzaprav ne pozna drugih interesov, kakor je dobiček njihovih delničarjev, za vsako ceno«. Etičnost lahko tudi pomeni, da svoje prihranke raje vložimo v naložbe, ki veljajo za družbeno odgovorne.

Dokument cilja na pohlep, ne kapitalizem. Pravzaprav pohvalno ocenjuje gospodarske sisteme in trge, ki spoštujejo človeško dostojanstvo ter spodbujajo človekovo svobodo, ustvarjalnost, produktivnost, odgovornost, delo in solidarnost. Zdravo gospodarstvo spodbuja vse te naštete dobrine in se zaveda, da napredka ne merimo po tem, koliko denarja imajo ljudje v bankah, ampak po tem, koliko ljudem je to pripomoglo k izboljšanju kakovosti življenja.

Poleg nemoralnosti oderuštva in utaje davkov dokument izpostavlja tudi druge etično sporne načine poslovanja, ki zahtevajo več predpisov za zagotavljanje etičnega ravnanja: med njimi omenja skrite bančne račune, ki omogočajo utajo davkov.


Ne spreglejte: